Uzaylıların dili bizden farklı olmayabilir
Noam Chomsky gibi bazı önde gelen dilbilimciler, uzaylıların kullandığı dilin 'evrensel gramer' ilkelerini içerebileceğini düşünüyor.
DUVAR - Dünyanın en tanınmış dilbilimcilerinden bazıları, insanların kullandığı dillerin ortak bir evrensel gramere sahip olduğunu savunuyorlar. Bu görüşü savunanlar, dünya dışı varlıkların kullandıkları dilin de bizim dillerimizinkine benzer bir gramer yapısı olabileceğini öngörüyorlar. Dilbilim ve global politika konusundaki kitaplarıyla tanınan Chomsky, evrensel gramer kavramının öncülerinden.
Los Angeles'da Cumartesi günü gerçekleştirilen Uluslararası Uzay Geliştirme Konferansı'nda (International Space Development Conference) sunum yapan Noam Chomsky ve Jeffrey Watumull, "Garip gelse de Marslıların dili insanların dilinden çok da farklı olmayabilir" yorumunu yaptılar.
'TÜM EVRENDE FİZİK YASALARI AYNI'
Southern California Üniversitesi'nden dilbilimci Bridget Samuels ve Southern Illinois Üniversitesi'nden Jeffrey Punske, konferans kapsamında yaptıkları ayrı bir sunumda, dilin temelini oluşturan bazı evrensel faktörlerin uzaylı biyolojisi ve çevresini anlamamıza yardımcı olacağı görüşünde. Konu hakkında CNET'ten Eric Mack'ın sorularını yanıtlayan dilbilimciler şu açıklamayı yapıyor:
"Tüm evren aynı fizik yasalarına tabi. Örneğin bir sinyalin uzak mesafelere iletim biçimi çok değişmiyor. Bu durumda dünya dışında kullanılan dillerin de aynı yasalara tabi olduğunu düşünebiliriz. Dünya dışı dillerin anlam yığınları oluşturan bir kelime haznesinin olduğunu ve bu kelime haznesinin daha karmaşık anlamları içermesi mümkün."
Bridget Samuels ve Jeffrey Punske'ye göre, dünya dışı varlıklarla iletişim kurma ihtimalimiz zayıf olsa da fizik kanunları, enformasyon teorisi, mantık ve matematik onlarla iletişim kurmaya başlama aşamasında bize yardımcı olabilir. Daha önce uzaylılarla iletişim kurmak amacıyla uzaya gönderilen mesajlarda matematik ve bilim dilinden yararlanıldı. Son dönemde ise müzik kullanmaya başladık.
Dilin evrensel gramer ilkeleri olduğu düşüncesine karşı çıkanlardan biri olan, emekli Profesör Gonzalo Munevar ise dünyada bulunan canlı türlerinin çevresel ihtiyaçlarına göre farklı beyin yapıları geliştirdiğini belirterek uzaylılarla iletişim kurmamızın sandığımız kadar kolay olmayacağı görüşünde. Kızılötesi ışığı algılayan pervane böcekleri, ısıyı algılayan yılan türleri ya da elektrik akımını algılayan balıklar, beyin yapıları insanlardan farklı gelişmiş canlılardan sadece bazıları. Profesör Munevar, "Görüntü yerine elektriği algılayan bir canlının düşünce biçimi bizden tamamen farklı olmalı. Bizden farklı gelişmiş dünya dışı varlıkların, bizim bilim ya da matematik dilimizi anlamasını bekleyemeyiz" diyor. (Kaynak)