4 bin 500 yıllık mayadan ekmek pişirdiler
Blackley Antik Mısır'dan kalma mayadan ekmek pişirdi. Blackley "Daha zengin ve tatlıydı” dedi.
DUVAR - Fizikçi ve video oyunu tasarımcısı Seamus Blackley, Antik Mısır üzerine çalışmalar yürüten Serena Love ve mikrobiyolog Richard Bowman’la ABD’nin Massachusetts eyaletinde bir araştırma sırasında Antik Mısır'dan kalma bir çanaktan maya kalıntılarını topladığını ifade etti.
Organizmaları uyandırmadan önce sterilizasyon tekniği kullandığını anlatan Blackley, mayaya daha sonra yağ ve su eklediğini, pişirildiğinde ‘harika bir aromayla güzelce kabardığını’ söyleyerek deneyiminin sonuçlarını sosyal medyadan paylaşan Blackley; "Yenmesinin uygun olup olmadığını onaylamak için örnekler daha çok araştırılmalı" dedi.
Two weeks ago, with the help of Egyptologist @drserenalove and Microbiologist @rbowman1234, I went to Boston’s MFA and @Harvard’s @peabodymuseum to attempt collecting 4,500 year old yeast from Ancient Egyptian pottery. Today, I baked with some of it... pic.twitter.com/143aKe6M3b
— Seamus Blackley (@SeamusBlackley) August 5, 2019
Mısırlıların çok sevdiği ekmeği tekrar yaratabileceğini fark ettiğini belirten Blackley, “Eğlence ve deneme için bu ekmek normal mayalı ekmeğin pişirildiği fırında pişirildi. Ancak Mısırlılar gibi pişirmek için önümüzdeki birkaç ay için gerekli aletleri geliştiriyoruz. İşlem çok karmaşık çünkü bu değerli örnekleri kirletmeden toplamamamız gerekiyor” ifadelerini kullandı.
And here is the result. The scoring is the Hieroglyph representing the “T” sound (Gardiner X1) which is a loaf of bread. The aroma is AMAZING and NEW. It’s much sweeter and more rich than the sourdough we are used to. It’s a big difference. After this cools we will taste! pic.twitter.com/sYCJ8uP1oj
— Seamus Blackley (@SeamusBlackley) August 5, 2019
Blackley, Love ve Bowman’ın örnekleri gelecek sene analiz edeceklerini de söyledi. (Kaynak)