Çin'in devasa teleskobu derin uzayı izliyor

Guizhou'da bulunan FAST radyo teleskobu 3 milyar ışık yılı uzaktaki sinyalleri izlemeye başladı. Bilim insanları hızlı radyo patlamalarını izliyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Çin'in Guizhou bölgesinde bulunan ve 500 metre büyüklüğündeki anteniyle dünyanın en büyük radyo teleskobu ünvanına sahip FAST (Aperture Spherical Radio Telescope), 3 milyar ışık yılı uzaklıktaki sinyalleri izlemeye başladı.

Çince 'Tianyan' olarak adlandırılan FAST, Çin'in Guizhou bölgesinde bulunan Dawodang çöküntüsünden yaptığı incelemelerde, derin uzaydaki hızlı radyo patlamalarını (FRB) takip ediyor.

Bilinen en parlak patlamalar olan FRB'lere neyin yol açtığı ve patlamaların nasıl meydana geldiği ise henüz belli değil, Çinli gökbilimciler FAST üzerinden yaptığı son çalışmalar, FRB'lerle ilgili daha çok bilgiye erişilmesini sağlayabilir.

100'DEN FAZLA PATLAMA

Çinli gökbilimciler, devasa teleskobun 19 ışınlı bir alıcısına hassas bir FRB arka ucu eklediler. Yapılan eklenti ile beraber 2015 yılında Arecibo Rasathanesi tarafından gözlenen FRB121102 isimli bir FRB kaynağını gözlemledi ve yapılan çalışmalar sonucunda 100'den fazla patlama tespit edildi. Bu patlamalardan elde edilen veriler, önümüzdeki dönemde FRB’leri anlamak için önemli veriler olarak Çinli bilim insanlarının elinde bulunuyor. (Kaynak: Sputnik)