Gökyüzündeki yanıp sönen ışıklar uzaylıların sinyali olabilir
Bilim insanları, 1950'lere kadar uzanan arşivlerden ulaşabildikleri gökyüzü fotoğraflarını inceledi ve birden ortadan kaybolan yıldızlara rastladı. Bu yanıp sönen ışıklar dünya dışı varlıkların habercisi olabilir mi?
DUVAR - Bilim insanları, 'yıldızlar arası iletişim lazerleri' olduğundan şüphelendikleri, gökyüzünde beliren yanıp sönen ışıkların akıbetini araştırıyor. Bu ışıkların, uzaylılardan bir işaret olabileceği şüphesi üzerinde duruluyor.
Gökyüzünde, yıldızların arasında yanıp sönen ışıklar ortaya çıktı, bilim insanları ise bu tuhaf ışıkların ne olduğunu araştırıyor. Gökbilimciler, ışıkların muhtemelen 'astrofiziksel doğal olayların sonucunda' ortaya çıktığıma inanıyor. Ancak, bu yanıp sönen ışıklardan 100 tane keşfettikten sonra henüz bir açıklama bulamadılar. Gökbilimcilerin varacağı sonuç ne olursa olsun, bunun bizim uzaya bakış açımızı değiştirecek bir şey olduğu düşünülüyor.
Astrophysical Journal'da yayımlanan araştırmada, 1950'lere kadar uzanan arşivlerden ulaşabildikleri gökyüzü fotoğraflarını incelediler ve bunları güncel görüntülerle kıyasladılar. Bu kıyaslama sonucunda ise, Samanyolu'ndaki bazı yıldızların gözden kaybolduğu ortaya çıkarıldı. Proje lideri Beatriz Villarroel "Gerçekten ortadan kaybolan bir yıldız bulmak ya da birden bire ortaya çıkan bir yıldız bulmak bugün bildiklerimizin ötesinde yeni astrofizik anlayışına işaret edecektir" diyor.
Genellikle, ölmek üzere olan bir yıldız beyaz cüce haline gelirken çok yavaş bir şekilde değişir ya da olarak ani bir patlamayla (süpernova) ölür. Bu nedenle ortadan kaybolan bir yıldız bunlardan başka iki şeye işaret eder: Ya yeni bir astrofizik olayı ya da evrenin başka yerlerinde ve dünya dışı bir hareketlilik.
İlk seçenek 'başarısız bir süpernova' ihtimalidir. Yani, bir yıldız ölürken patlama olmaksızın bir karadeliğin içine düşmesi sonucu ortadan kaybolması. Diğer seçenek ise, bunların dünya dışı varlıkların bir işaretçisi olması. Bu seçenekte ise dünya dışı varlıklar tarafından, evrenler yoluyla gönderilen yıldızlararası iletişimin sinyalleri olması ihtimali göz önünde bulunduruluyor. (DIŞ HABERLER)