Deniz papağanı alet kullanırken görüntülendi
İzlanda'da görüntülenen bir deniz papağanı, deniz kuşlarının 'beyinleri küçük olduğu için' kargalar ve papağanlar gibi alet kullanamadıklarını inancını yıktı.
DUVAR - Deniz kuşlarının beyinleri daha küçük olduğu için papağanlar ve kargaların aksine alet kullanamadıkları şeklindeki bilimsel kabulü deniz papağanları değiştirdi. Oxford Üniversitesi’nde görev yapan bilim insanı Annette L. Fayet dört yıl önce, Galler'de denizde yüzerken gagasında dal parçası tutan bir deniz papağanı görmüştü: Kuş sırtını kaşıyordu! Ancak görüntü alamadığı için o zaman bu tanıklığını belgeleyememişti.
Proceedings of the National Academy of Sciens'te yayınlanan makaleye göre Fayet’in yanında kamerası olmadığı için yakalayamadığı görüntü yıllar sonra elde edildi. 2018 yılının Temmuz ayında Fayet bu kez, İzlanda’daki Grimsey Adası’nda, Galler ülkesinden yaklaşık 1500 km ötede; başka bir deniz papağanı grubu üzerinde çalışırken adaya kamera kapanları yerleştirdi. Bu sırada bir deniz papağanı yine bir dal kullanarak kendini kaşıdı ve bunu kameranın önünde gerçekleştirdi Görüntülerde kuş bir çomak buluyor ve parlak renkli gagasıyla onu kavrıyor. Daha sonra bir mırıldanma sesi çıkarıyor. Kameranın merceğine doğru dönüyor ve ardından çomağın sivri ucuyla göğüs tüylerini kaşıyor. Papağanın vücudundaki kenelerden kurtulmak için bu hareketi yaptığı tahmin ediliyor.
Yine Oxford Üniversitesi’nde hayvanbilimci olan ve daha önce alet yapan kargalar üzerinde çalışan Alex Kacelnik; bu davranışın, "alet kullanımının bilinen tüm mevcut tanımlarına uyduğunu" söylüyor. Hayvanların alet kullanımı üzerinde çalışma yapmak, yaklaşık 2.6 milyon yıl önce yerden ilk taşı topladığında alet kullanmaya başlayan insanın kökenlerini anlamaya da yarayacak. (HABER MERKEZİ)