'10 kat daha güçlü' virüs yok
“Yeni Pekin Koronavirüsü-D614G” şeklinde bir tanım yok. "D614G" gerçekte Scripps Research’te Covid-19’la ilgili yapılan bir deney çalışmasındaki mutasyonun adı.
DUVAR - Sosyal medyada dün yayılan yeni bir iddiaya göre Çin’in başkenti Pekin’de korona virüsü salgını nedeniyle Xinfadi pazarında yeni bir virüs ortaya çıktığı ve bu virüse “Yeni Pekin Koronavirüsü (D614G)” adı verildiği öne sürüldü. Xinfadi pazarındaki et ve balık ticareti konusunda korona virüsü nedeniyle tedbirler alındığı ve bölgede yaşayan 10 bin kişiye test yapılacağı doğruydu ancak sosyal medyada yapılan paylaşımlarda Çinli uzmanların söz konusu tedbirlerin alınmasına neden olan virüsün "Covid-19’dan daha bulaşıcı" farklı bir virüs olduğu iddia edildi.
Ancak gerçekte yeni bir tür virüs tespit edilmedi.
12 Haziran 2020 tarihinde ABD’de Scripps Research tarafından yapılan bir çalışmada mutasyona uğramış korona virüsünün insanları enfekte etmede önemli bir artış göstereceği söylenmiş. Araştırmacılar, virüs üzerindeki fonksiyonel sivri uçların sayısının veya yoğunluğunun mutasyon nedeniyle dört veya beş kat daha fazla olduğunu söylüyor. Bu sivri uçlar korona virüsünün görsellerinde sürekli gördüğümüz çıkıntılar. Mutasyonla virüsün 10 kat daha bulaşıcı hale gelebileceği de düşünülüyor. Yani mutasyona uğramış olan bu virüsün aramızda dolaştığını söylemek doğru değil. Konuyla ilgili Evrim Ağacı‘nda yer alan yazıda da araştırma bulgularının gerçek hayatta olanı yansıtıp yansıtmadığının kesin olmadığı belirtilmiş.
Çalışma bioRxiv‘de yer alıyor ancak, henüz hakem değerlendirmesinden geçmiş değil. Yani önce alandaki diğer uzmanlar tarafından da bulguların doğrulanması gerekiyor. Çalışmanın herhangi bir kısmında ise bu mutasyonun adının “Yeni Pekin Koronavirüsü” olduğu ifadesi yok. Ayrıca çalışmada 10 kat bulaşıcı olan bir başka virüsten bahsedilmiyor. Covid-19’un mutasyona uğramış halinin 10 kat bulaşıcılığı olabileceği düşünülüyor.
Covid-19’un genom yapısı ve uğradığı mutasyonlar Nextstrain’den izlenebiliyor. Sitede salgının başladığı Aralık ayından bu yana Covid-19’a dair genomik yapısını izlemek mümkün. Virüsün temel davranışlarını değiştirecek ölçüde majör bir mutasyon geçirdiğini gösteren bir kanıt ise yok. Nitekim Dünya Sağlık Örgütü doktorlarından Dr. Soumya Swaminathan Covid-19 dahil tüm virüslerin mutasyona uğrayabileceğini söylemiş ve bu riske işaret etmişti. Ancak bu halen bir risk, gerçekleşmiş majör bir mutasyon tespit edilmiş değil.
Sonuç olarak "Yeni Pekin Koronavirüsü" diye bir virüs yok. Pekin’de Covid-19 yeniden yayılmaya başladı. D614G olarak adlandırılan şey çalışmadaki olası mutasyona verilen bir isim. (Kaynak: Teyit.org)