Bilkent Üniversitesi yüz yüze sınavda ısrarlı, öğrenciler tepkili

Pandemi döneminde ara sınavları yüz yüze yapan Bilkent Üniversitesi yönetimi, güz dönemi final sınavlarını da aynı şekilde gerçekleştirmek koşuluyla bahar dönemine erteledi. Erteleme kararıyla hem bahar döneminde sorumluluklarının arttığını hem de yüz yüze sınav kararıyla sağlıklarının tehlikeye atıldığını belirten öğrenciler imza kampanyası başlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Korona virüsü salgını döneminde üniversitelerin birçoğu uzaktan sınav yöntemlerini tercih ederken Bilkent Üniversitesi 7-15 Kasım tarihleri arasında ara sınavlarının birçoğunu yüz yüze gerçekleştirdi. Üniversitenin senatosu, pandemi nedeniyle ölüm ve vaka sayılarının arttığı aralık ayında yapılması planlanan final sınavlarını ise yüz yüze yapılmak koşuluyla ileri bir tarihe erteledi.

Üniversitenin yüz yüze sınav yapma kararına tepki gösteren, erteleme kararıyla bahar döneminde öğrencilerin ağır yük altına sokulduğunu belirten Bilkent Üniversitesi öğrencileri, başlattıkları imza kampanyasıyla sınavların çok sayıda üniversitenin uyguladığı gibi online yapılmasını talep etti.

‘YÜZ YÜZE YAPILMAK ÜZERE İLERİ BİR TARİHE ERTELENECEK’

Bilkent Üniversitesi Senatosu’nun 2 Aralık 2020 tarihindeki toplantısında alınan sınavların ertelenme kararına ilişkin, “Lisans derslerinde güz yarıyılı final sınavları yüz yüze yapılmak üzere ileri bir tarihe ertelenecektir. Ancak, sadece mezuniyet durumunda olan öğrenciler için ve başvuru yapmaları durumunda, koşulların uygun olması şartıyla, ocak ayı içerisinde yüz yüze yapılacak final sınavları düzenlenecektir. Lisansüstü derslerde dersi veren öğretim elemanları final sınavını çevrimiçi olarak yürütebilir” denildi.

Senato tarafından alınan kararda, geçerli ve onaylanmış mazeretleri bulunan ve kasım ayında yapılan ara sınavlara girememiş öğrencilerin ise yüz yüze yapılacak telafi sınavlarının “koşulların elverişli olduğu bir tarihte” gerçekleştirileceği belirtildi.

‘GELECEK DÖNEM OKULDA BULUNMAYAN ÖĞRENCİLER MAĞDUR EDİLİYOR’

Güz dönemi final sınavlarının daha önce duyurulan tarihte, hukuki ve geleceklerini tehlikeye atmadan online yapılmasını talep eden öğrencilerin başlattığı imza kampanyasında, alınan kararla ortaya çıkacak “olumsuz” duruma ilişkin şunlar kaydedildi:

-Öğrenciler, sağlıklarını tehlikeye atarak okulda sınava girmek ile yüz üzerinden altmışlı notlara tekabül eden C notuna razı olmak arasında seçim yapmaya zorlamaktadır.

-Gelecek dönem itibariyle mezun olacak olan, Erasmus ve diğer yurt dışı programları ile okulda bulunmayacak öğrenciler mağdur edilmektedir.

-Gelecek dönem okulunu dondurmayı planlayan öğrencilere seçim imkânı tanınmamaktadır.

-İçinde bulunduğumuz 2020-2021 Güz dönemi içerisinde sağlık sebepleri ile okulda yapılan ara sınavlara girememiş ve henüz iyileşememiş öğrenciler ağır yük altına sokulmaktadır.

-Ocak 2021- Mart 2021 tarihleri arasında staj, yüksek lisans, doktora başvuruları yapacak olan ve transkriptini ibraz etmek zorunda olan öğrenciler, aslında hak etmiş oldukları düşük notlara mahkûm edilmektedir.”

‘ARA SINAVLARIN ARDINDAN VAKA SAYILARI ARTTI’

Diğer okulların öğrencileriyle aynı koşullarda değerlendirmeye tabii tutulmadıklarını belirten ve isminin yayımlanmamasını talep eden bir öğrenci, “Vize döneminde yüz yüze sınav olduk ve bu süreçte özellikle il dışından gelen öğrenciler toplu taşıma araçları kullandılar ve kalacak yer sorunu yaşadılar. Bundan dolayı birçok öğrenci mağdur oldu. Birçok öğrenci il dışından gelenlere evini açtı. Fakat bu süreç Covid-19’dan insanları koruyacak şekilde işlemedi. İnsanlar okulda ister istemez temas ettiler. İnsanların sağlığı sınav için ikinci plana atıldı” dedi.

Üniversite yönetiminin okulda öğrenim gören öğrenci ve çalışanlara ilişkin Covid-19 bilgilendirme mailleri gönderdiğini belirten öğrenci, kasım ayında uygulanan ara sınavların ardından vaka sayılarında artış yaşandığını belirterek, “Vizelerden önce gelen maillerde Covid-19 hastası sayısı 5-10’du. Vize haftasının başlamasıyla beraber bu sayı 30-40’lara çıktı. Yönetimle iletişime geçtiğimizde bu vakaların hiçbirinin Bilkent kampüsü içerisinde oluşmadığını söylediler. Fakat bu bulaşmanın nerede yaşandığını o kadar kolay belirleyemiyoruz” ifadelerini kullandı.

Üniversite yönetimi tarafından yapılan bilgilendirme mailleri incelendiğinde, 6 Kasım tarihinde Bilkent Üniversitesi’nde 2’si akademik personel, 2’si idari personel 3’ü destek personeli ve 10’u öğrenci olmak üzere 17 vaka bulunuyordu. Ara sınavların yapıldığı 7-15 Kasım tarihlerinin ardından gelen, güncel vaka sayılarını içeren maillerde sayılar da artış gösterdi. 20 Kasım tarihindeki bilgilendirmede üniversitedeki vaka sayısının 55, 22 Kasım’da ise 62’ye çıktığı bilgisi öğrencilerle paylaşıldı.

‘SAĞLIĞIMIZI DÜŞÜNÜYORUZ VE TEPKİ KOYUYORUZ’

Üniversite yönetiminin kopyanın engellenmesi için yüz yüze sınavı tercih ettiğini belirten öğrenci, “Bilkent yönetimi yurt içinde ve yurt dışında birçok okul gibi sınavları online yapmak yerine öğrencilerin sağlığını ikinci plana atıp birinci sıraya kopya çekilmemesini koyuyor. Ancak birçok öğrencinin ortalaması yüksek. Kopya çekmeden de belli bir düzeye gelmiş insanlar. İş yükümüz çok ağır, sağlığımızı düşünüyoruz ve bundan dolayı tepki koyuyoruz” dedi.

Güz dönemi final sınavlarının bahar dönemine ertelenmesiyle yüklerinin artacağını belirten öğrenci, “Finallerin bahar dönemine ertelenmesi büyük sorun oluşturuyor. Son dönemin finalleri duracak. Bir öğrenci yeni dönemde de beş ders alıyorsa en az on tane sınava girecek. Önceki dönemden kalan beş tane de final olacak ve önceki içerikleri hatırlamak için insanların sadece bir haftaları olacak. Özellikle il dışından gelenlerin bu süreçte yolculuk yapmaları da bekleniyor. Bu kabul edilebilir değil” ifadelerini kullandı.