Bimeks işçileri 'akademisyen' patronlarına seslendi: Hakkımızı alamazsak üniversitelerinizin önünde eylem yapacağız

Tazminatsız işten çıkartılan Bimeks işçileri haklarını alabilmek için 4 yıldır mücadele ediyor. Ancak seslerini ne patronlar ne de yetkililer duyuyor. İşçilerin, şirketin patronuyla görüşme girişimleri de polisler tarafından engellendi. İşverenle görüşmek için bir girişimde daha bulunacak olan işçiler başarısız olurlarsa eyleme başlayacaklar.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR – Pek çok şubesi bulunan teknoloji perakende şirketi Bimeks mali krizi gerekçe göstererek çok sayıda işçinin işine son verdi. Aradan 4 yıl geçmesine rağmen haklarını alamayan işçilerin hak arayışları darp edilmekle ve gözaltılarla son buldu. Bimeks işçileri yıllardır süren direnişlerini şimdi de büyütme çağrısı yapıyor. 

'2 KASIM'A KADAR SÜRE VERİYORUZ'

Şirketin sahiplerinden Vedat Akgiray Boğaziçi Üniversitesi'nde Ahmet Akgiray ise Özyeğin Üniversitesi'nde akademisyen olarak görev yapıyor.  Şirketin bu iki kişi dışında bir ortağı daha var: Murat Akgiray. 

İşçiler bu üç ortağa şu çağrıda bulunuyor: "Size 2 Kasım'a kadar süre veriyoruz. Ya bizimle görüşürsünüz ya da akademisyen olduğunuz üniversitelerin önünde haklarımızı alana kadar çadır kuracağız!”

'İŞE AÇ GİDİP AÇ GELİYORDUM...'

Bimeks'te maaşı ve hakları verilmeden işten atılan işçilerden biri de Meliha Mutlu. Kendisi 2015 Nisan ayında işe başladı. “Çalışma sürecimde sadece bir yıl her şey yolunda gitti” diyor Mutlu. Sonrasında yaşananları ise şöyle anlatıyor: “2016'nın sonuna doğru önce maaşlarımız geç yatmaya başladı. Sonrasında yol parasını da maaşımıza ekleyip zam yapmış gibi gösterdiler. Birkaç ay sonra da maaşlarımızı hiç yatırmamaya başladılar. 'Katarlılarla anlaşıyoruz, uçacağız' dediler ve bizi orada tutmayı başardılar. İki yıl oradaydım ve bir şeylerin hep yoluna gireceğini düşünüyordum. İşe giderken yol parasını borç alıp gidiyordum. İşe aç gidip aç geliyordum. Bizi süründürdüler...”

Mutlu, şirketten 3 aylık maaşını alamadığı için ihtarname gönderdi. Yine maaşını alamayan Mutlu, mahkemeye gitti ve davayı kazandı. Ancak yine de ne maaşını ne de tazminatını alabilen Mutlu şöyle devam ediyor: “Şu an 20 bin lira alacağım var içerde. Bir şekilde bu parayı alacağımızı düşündüm. Bir baktık ki Bimeks'in üzerine kayıtlı hiçbir şey kalmamış. Sadece bir dükkanı varmış o dükkana da 300-400 kişi haciz koymuş. Diğer arkadaşların da davaları böyle sonuçlandı. Arkadaşlarla haklarımızı nasıl alırız diye bir araya geldik. Bu süreçte de patronları takip ettik. Batık ki bizim patronlar iflas etmiş gibi görünmüyor. 300-400 bin liralık arabayla geziyorlar. Resmen dolandırıldık...”

Şirketin patronlarından Vedat Akgiray, Boğaziçi Üniversitesi'nde öğretim görevlisi. İşçiler daha önce üniversiteye giderek kendisiyle görüşmek istedi ancak karşılarında polisi buldu. İşçiler her ne kadar gözaltına alınsalar da haklarından vazgeçmeyeceklerini söylüyor. Mutlu şöyle devam ediyor: “Bizler 8 Ekim'de Özyeğin Üniversitesi'nde patron Ahmet Akgiray'la görüşmeye gideceğiz. Biz alacaklarımızı, haklarımızı almak için kendilerini görüşmeye davet ediyoruz. Eğer bizimle 2 Kasım'a kadar iletişim kurmazlarsa çalıştıkları üniversitelerin önüne çadır kuracağız. Biz haklarımızı alana kadar da eylemimizi sürdüreceğiz.”

'PATRONLAR ŞAŞALI HAYATLARINA DEVAM EDİYOR'

Bir başka Bimeks işçisi Emine Soysal da haklarını alamayan işçilerden. “Gecemizi gündüzümüze katarak çalışıyorduk” diyen Soysal, çalıştıkları yeri kendi evi gibi gördüklerini ama bunun karşılığını alamadıklarını söylüyor: “Biz elimizden geleni yaptık. Patronlar ise bizi işten çıkardılar. Bu olurken de aradan 4 yıl geçmesine rağmen şaşalı hayatlarına devam ediyorlar. Vedat Akgiray, Ahmet Akgiray hala akademisyenlik yapıyorlar. Devlet buna nasıl izin veriyor? İşçilerin haklarını gasp edenler öğrencilere neyi öğretebilir? Bu ne kadar doğru? Hiç kimse bunun farkında değil mi? Buna nasıl sessiz kalınıyor! İşçiler ne yazık ki her zaman mağdur edilen kesim oluyor. Patronlar bizim emeğimizle ceplerini dolduruyor. Artık fark ettik ki bir araya geldiğimizde daha güçlüyüz. Biz de bir araya geleceğiz. Her adımda biraz daha büyüyoruz. Gözaltına alındığımızda bunu daha iyi anladık. Biz vatan haini değiliz, hırsız değiliz, kimsenin canına, malına zarar vermedik. Biz hakları gasp edilen işçileriz.”

“İnsanlar olup bitene gözlerini kapatıyor” diyen Soysal şöyle devam ediyor: “Ama bunu fark edecekler. Biz hakkımızı alana kadar mücadeleye devam edeceğiz. Birçok ilde de bu örgütlülüğü sağladık. Her yerde arkadaşlarımız var. Kasım ayına kadar onlara bir süre veriyoruz. 'Bizde para yok diyorlar' ama bindikleri aracı biliyoruz. İşçilerin maaşı ödenmediyse aldığınız paralara ne oldu diye soruyoruz. Onlar bizi değil, aynı zamanda devleti de dolandırmış oldular. Devletten aldıkları milyon liralar nerede Direnişimiz devam edecek, bu bizim haklı mücadelemiz. Biz oraya çadırı kuracağız. Kimsenin parasında gözümüz yok, emeklerimizin karşılığını alına kadar mücadele edeceğiz.”

30 YILLIK GEÇMİŞİ OLAN ŞİRKET

Bimeks, 1990 yılında Mehmet Murat Akgiray ve Ahmet Vedat Akgiray kardeşler tarafından kuruldu. Teknolojinin gelişmesi ile birlikte şirket; bilişim teknolojisi, tüketici elektroniği, beyaz eşya ve küçük ev aletleri gibi ürünleri satmaya başladı. 2011 yılının Nisan ayında halka açılarak Borsa İstanbul'da işlem görmeye başlayan ilk teknoloji perakende şirketi oldu. Toplam cirosu 2011 yılında 396 milyon TL olan Bimeks, Eylül 2013'te büyük bir satın almaya giderek Dixons Retail PLC'ye ait olan Electro World'ün Türkiye kolunun yüzdea 100'ünü satın aldı. Kasım 2013'te ise, Electro World ile birleşmiş ve Electro World, Türkiye'deki mağazalarının tamamını Bimeks'e devretti. Böylece Electro World'ün Türkiye'deki faaliyetleri tamamen son bulmuş oldu. Ardından Türkiye'de faaliyet gösteren teknoloji perakende zinciri Fransız Darty'nin ise Türkiye'deki mağazalarından 28'ini satın alarak bünyesine kattı. 2016 yılının Aralık ayı itibarı ile Türkiye'nin 60 ilinde 135 mağazası vardı. 12 Mart 2019'da, Borsa İstanbul'dan resmi olarak çıkartıldı.