Binali Yıldırım'ın ailesinden Kızılay'a okul yapımı için şartlı bağış

Binali Yıldırım'ın ailesi adına okul yapılması için Kızılay'a şartlı bağış yaptığı, işin "kendilerine yakın şirkete" verilmesini sağladığı, aile üyelerinin de Kızılay'da kadrolaştığı ortaya çıktı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR- Kızılay, Kerem Kınık'tan sonra bu kez de Binali Yıldırım'ın ismiyle gündeme geldi. Gazeteci Murat Ağırel, Sayıştay belgelerinden yola çıkarak yazdığı "Yağma" kitabında Yıldırım Ailesi'nin Kızılay ile ilişkilerini belgeledi. Kitapta, Binali Yıldırım'ın İzmir'de bir okul inşaatı için Kızılay'a yaptığı şartlı bağışın ayrıntıları da ortaya çıktı.

Cumhuriyet yazarı Barış Terkoğlu, "Binali Bey’in bulanık işleri" başlıklı yazısında Yağma kitabından alıntılarla Yıldırım ailesinin Kızılay ile yıllardır süren ilişkilerini aktardı: 

"Binali Yıldırım’ın kardeşi İlhami Yıldırım, Kızılay’ın İstanbul şube başkanlığını uzun yıllar yürüttü.

Yıldırım’ın kızı Büşra Bahar Köylübay, aynı şubede başkan vekilliği yaptı.

Yıldırım’ın gelini, yani oğlu Bülent’in eşi Seda Yıldırım, yine İstanbul Şubesi’nde yönetim kurulu üyeliği yapmıştı.

Ali Kurumahmut’tan Vahdet Erdoğan’a, Mehmet Uğurelli’den Bekir Kaplan’a, Mehmet Ali Ergin’den Nazif Barış Çiftçioğlu’na, Abdülvahit Şimşek’ten Yılmaz Sezgin’e kadar bir dizi hemşerisi, akrabası, çalışma arkadaşı Kızılay’da görev yaptı.

Kızılay’da AKP içi fraksiyonların kavgası sayesinde, Yıldırım’ın gölgesi daha da görünür oldu.

ŞİRKET ŞARTLI BAĞIŞ

Ağırel’in kitabında bu hikâyeyi daha ilginç kılan bir belge var.

Şöyle anlatayım...

İzmir Karabağlar’da, Binali Yıldırım’ın açılışını yaptığı bir okul var: Bahar Yıldırım İlkokulu ve Havva Yıldırım Anaokulu.

Bahar Hanım, Binali Yıldırım’ın annesi, Havva Hanım ise kayınvalidesi.

22 Nisan 2018’de açılan okulun hikâyesi İzmir Valiliği’nin sitesinde şöyle tanıtılmış:

'Binali Yıldırım’ın çocukları Bahar Büşra Köylübay, Erkam Yıldırım ve Bülent Yıldırım’ın bağışlarıyla yapılan okulun...'

'Yağma'da, bu okulun kuruluş belgesi yer alıyor.

Zira okul, doğrudan Binali Yıldırım’ın ailesi tarafından değil, Kızılay ile imzalanan protokolle yapılmış. İlkokul için 3 milyon 50 bin liralık, anaokulu için 1 milyon 24 bin liralık anahtar teslim bedeli var.

Protokollerde, ilkokul bağışçısı Erkam Yıldırım, Bahar Büşra Köylübay, Semiha Yıldırım, Bülent Yıldırım yazıyor. Anaokulu için ise Derin Denizcilik AŞ. Söz konusu şirket de Yıldırımların aile şirketi.

Protokolde bir ayrıntı var...

 

Yıldırım ailesi, Kızılay’a 'Al okul yap' diye parayı verip bırakmamış. Bu, 'şartlı bağış' özelliği taşıyor.

Peki şart ne?

Ağırel’in yayımladığı belgeden aktaralım:

'Okul binasının, ‘müvekkillerinin bildiği’ ve 2017-2018 eğitim yılına yetiştirmeyi taahhüt eden, Büyük Zigana İnşaat Bakliyat Madencilik San. ve Tic. AŞ’nin müteahhitliğini üstlenmesi kaydıyla, kurumumuza şartlı bağış yapmayı düşündüklerini ilettikleri...'

Yani, Yıldırım ailesi, Kızılay’a parayı verirken, 'okulu Büyük Zigana İnşaat’ın yapması' şartını getirmiş. Kızılay da kabul etmiş. Ve okullar inşa edilmiş.

ŞİRKET TANIDIK ÇIKTI

Elbette bunun sağladığı bir avantaj da var. O da protokolde yazıyor: 'Söz konusu okul yapım işinin KDV’den muaf olarak yapılması ve ödenmesi.'

Bir zamanlar TÜRGEV’e Kızılay üzerinden aktarılan bağışlarda gördüğümüz gibi, bu aktarım, 'vergiden kaçınmayı' da sağlıyor.

Ancak...

Asıl mesele, Kızılay’a, bir anlamda 'tanırız, biliriz' denilen Büyük Zigana İnşaat.

Söz konusu şirketin bir internet sitesi yok. Gelgelelim Ticari Sicil Gazetesi’ne göre 2014 yılı başında tescil edilmiş. Şirketin Ulaştırma Bakanlığı ihaleleri aldığı arşivlerde görünüyor.

Öte yandan şirketin 2017 yılında sermayesini azalttığı, sonrasında bölündüğü de görülüyor. Devralan iki şirketten biri Büyük Manyas Tarımcılık, öbürü ise Büyükkonak Gayrimenkul İnşaat. İki şirket de Binali Yıldırım’a yakınlığı ile bilinen, Bayburt Grup’un sahibi Şentürk ailesinin fertlerinin ortaklığı. Nitekim, okulu yapan, şirketi kuran Ömer Korkut da burada yönetim kurulu üyesi.

Kısacası, Yıldırım’ın Ailesi, kendi adlarına okul açarken, önce Kızılay’a bağış yapıyor. Kızılay’dan ise kendi ifadeleriyle 'bildikleri', halk tabiriyle 'kendilerine yakın' şirkete inşaatı vermelerini istiyor. Kızılay da bunu onaylıyor. Vergi kolaylığı da bonusu oluyor."(HABER MERKEZİ)