Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu açıklandı
Kuruluşunu ilan eden TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu, uzmanların deprem uyarısında bulunduğu şehir için ‘Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu’nu açıkladı.
Fırat Bulut
BİNGÖL - TMMOB Bingöl İl Koordinasyon Kurulu (İKK), hazırladıkları 83 maddelik Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu’nu bugün düzenlenen basın açıklaması ile kamuoyu ile paylaştı.
‘RANTIN KARŞISINDA OLACAĞIZ’
Açıklamada konuşan Diyarbakır Çevre Mühendisleri Odası Başkanı Can Fidal Boldaş, İKK’nin amaçlarını anlattı. Boldaş, “İlkesel, yasal ve mesleki sorumluluğumuz gereği olarak; tüm mesleki birikin ve becerimizle kentiniz için, halkımız için emeğin, bilimin ve doğanın yanında, tüm yıkım politikalarının, sermayenin ve rantın karşısında olacağımızı ilan ediyoruz” dedi.
Boldaş’ın ardından söz alan İKK Sekreteri Emre Bulşu, hazırladıkları rapora ilişkin konuştu. Türkiye’nin jeolojik konumundan kaynaklı depremlerin en yoğun yaşadığı ülkeler arasında olduğunu söyleyen Bulşu, 6 Şubat’taki depremleri hatırlatarak yer bilimcilerin ve deprem uzmanlarının Bingöl için uyarılarda bulunduğunu söyledi.
Bulşu şöyle devam etti: “TMMOB bileşenleri olarak bilim ve tekniğin referanslarıyla, yaşanabilecek deprem öncesi, deprem anı ve sonrası müdahale süreçlerinin aksaksız bir şekilde yönetilebilmesi ve yerinden müdahalenin etkinleştirilebilmesi için bir teknik raporun hazırlanması ihtiyacı mütalaa edilmiştir. Deprem öncesi alınması gereken tedbirlerin yanı sıra deprem sırasında ne yapılması gerektiği ile ilgili senaryoların kurgulanmasında, deprem sonrası atılacak adımların belirlenmesinde öncelikle genel hususlar ve sonrasında da mühendislik meslek disiplinleri açısından önerilerimizi sunmak temel amacımızdır. Bu çerçevede 83 maddeden oluşan ve ilimizi afete karşı dirençli bir kent haline getirmek için Bingöl Afet Risk Azaltma Raporu’nu hazırlamış bulunmaktayız.”
Bulşu, hazırladıkları raporun dikkate alınarak deprem master planı oluşturulması gerektiğine vurgu yaptı.
‘RİSKLİ ALANLAR BELİRLENİP DÖNÜŞÜMÜ SAĞLANMALI’
Raporda, afet süreçlerine ilişkin genel önerilerin ve olası bir deprem durumunda yapılması gerekenlerin yanı sıra farklı mühendislik dalları açısından deprem riskine karşı yapılması gereken hususlara da dikkat çekildi.
Raporda öne çıkan bazı öneriler şunlar oldu:
- Deprem öncesinde, anında ve sonrasında neler yapılması konusunda halk bilinçlendirilmeli.
- Sivil toplum örgütleri ile kamu hizmetlerinin tam ve eksiksiz koordinasyonunu sağlamak için dayanışma mekanizmaları oluşturulmalı.
- Afetzedelere sağlıklı ilk yardım ve kurtarma için modern araç ve gereçler ile donatılmış afet sağlık ve kurtarma ekipleri oluşturulmalıdır.
- İl genelinde yapı stoku envanteri çıkarılıp, yapı stokunun durumu belirlenmeli.
- 2003 öncesi yapılan yapılar öncelik belirtilerek riskli alanlar belirlenip dönüşümü sağlanmalı.
- Yumuşak kata sebebiyet verilecek projeler önlenmelidir.
- 2003-2011 yılları arasında yapı laboratuvarı bulunmadığı için yapılan yapıların beton kalitesi, projesine göre kontrol edilmeli.
- 2018 yılından önce yapılan yapıların zemin etütlerinin 2018 deprem yönetmenliğine göre yapıyla birlikte kontrol edilmeli.
- Riskli olan yapıların belirlenerek ivedi olarak bu yapıların tahliye edilmesi sonrasında yıkım gerçekleştirilmelidir.