Bingöl’de köylüler cenazelerini 7 kilometre sırtlarında taşıdı

Bingöl'ün Genç ilçesinin Momedan köyünde vefat eden 17 yaşındaki gencin cenazesi, köy yolunun kapalı olması nedeniyle yakınları tarafından 7 kilometre taşındı.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut

BİNGÖL - Genç ilçesine bağlı Modeman (Elmalıgünü) köyünde 17 yaşındaki lise öğrencisi Muharrem Almas intihar etti. Kış aylarında yolların kapalı olması nedeniyle Bingöl merkezinde ikamet eden aile, cenazelerini almak için Genç Kaymakamlığı ve Bingöl Valiliği’nden yardım istedi. Ancak ‘imkanlar olmadığı‘ gerekçesi ile ailenin ambulans helikopter talebi karşılanmayınca gencin yakınları ve köylüler karla kaplı 7 km’lik yolu yürüyerek cenazeye ulaştı.

'DELİ DOLU BİR GENÇTİ'

İntihar eden gencin yakını olan ve cenazeyi almaya giden grup içerisinde de yer alan bir yakını isminin paylaşılmamasını isteyerek yaşananları anlattı. Gencin Salı günü saat 7'de yatılı kaldığı pansiyondan ayrıldığını daha sonra kendisinden haber alınamadığını aktaran gencin yakını "Muharrem, Yeşilyurt Anadolu Lisesi'nde öğrenciydi, herhangi bir sorunu yoktu, deli dolu bir gençti. Okuldan ayrılmış ve sadece yaz aylarında kullandıkları Elmagünü köyüne gitmiş. Nasıl gittiğini ve intihar nedenini biz de araştırıyoruz, kış aylarında yolların kapalı olduğu köye muhtemelen yürüyerek gitmiş. Köy, Genç ilçesine 60 km uzaklıkta. Bu bölgeye Tavz bölgesi deniyor, 5-6 köy var burada. Sarmakaya, Pınaraltı, Elmagünü ve bu köylere bağlı birçok mezranın yolları temmuz ortasına kadar kapalı. Zaten bu bölgede ulaşım sorunu olduğu için köylüler kış aylarında Bingöl merkezde kalıyor. Muharrem salı günü okuldan ayrıldıktan sonra ailesi ulaşamıyor, bir arkadaşına 'insanların olmadığı bir yerde yalnız kalmak istiyorum' şeklinde mesaj atmış, bunun üzerine köye gitmiş olabileceğini tahmin ettik. Elmalıgünü köyü Pertax mezrasındaki yazlık evlerinde babasının silahıyla intihar etmiş" dedi.

'AMBULANS HELİKOPTER VERİLMEYİNCE CENAZEYİ SIRTIMIZDA TAŞIDIK'

Gencin yakını intiharın gerçekleştiği mezrada 5-6 hane olduğunu ancak kış aylarında ulaşım olmaması nedeniyle bu ailelerin il merkezine taşındığını belirterek , "Mezrada şu an sadece bir aile kalıyor. Gencin babası bu aile üzerinden oğlunun yazlık evlerinde intihar ettiğini öğrendi. Biz de haber alır almaz Genç Kaymakamlığı ve Bingöl Valiliği’ni haberdar ettik, köy yollarının kapalı olduğunu ilettik, ilgileneceklerini söylediler. Karakol komutanı helikopterin iniş yapabilmesi için alanda ateş yakmamızı söyledi. Önceki gün sabah saat 9’dan 15.00'e kadar helikopter gelecek diye bekledik. Fakat helikopterin gelmeyeceğini anlayınca yürüyerek yola çıktık ve cenazeyi ulaşımın olduğu Binekli- Yenisu yoluna kadar sırtımızda taşıyarak getirdik" dedi.


'SİS NEDENİYLE HELİKOPTER VERİLMEDİ'

Resmî görevliler ile aralarında geçen diyalogları da aktaran gencin yakını, "Vali yardımcısı sabah 9’da aradığımızda haberlerinin olduğunu ve askerlerin cenazeyi getirmeye çalıştığını söyledi ancak böyle bir şey yoktu. Biz durumu aktardık tekrar ilgileneceklerini söylediler. Biz helikopterin gelmeyeceğini anlayınca karakol komutanı ile görüştük tekrar. Komutan bize yaz aylarında birkaç defa helikopter gönderdiklerini ancak şu an imkan olmadığı için ve bu durumda helikopterin ancak Tunceli’den gelebileceğini, sis olması nedeniyle de bunun mümkün olamayacağını ifade etti, devletin imkanı yokmuş" sözleri ile ambulans helikopter gönderilmediğini belirtti.

MUHALEFET PARTİLERİ TEPKİ GÖSTERDİ

Cenazenin köylülerin sırtında taşınmasına DEVA Partisi İl Başkanı Mikail Kovalar sosyal medya hesabından tepki gösterdi. Kovalar Bingöl Valiliği ve İl Özel İdaresini etiketliği paylaşımında "Yazıklar olsun! Utanması gereken bu şehrin insanları değil, bu şehri yönetemeyen liyakatsiz ve basiretsiz yöneticilerdir. Yolların açılması için toprağa cemrenin düşmesini mi bekliyorsunuz?" ifadelerine yer vererek tepki gösterdi.

Konuya ilişkin ulaştığımız DEVA Partisi Bingöl İl Başkanı Kovalar, her fırsatta 'karla mücadeleniz devam ediyor' diye açıklama yapan idarecilerin sınıfta kaldığını belirterek "Bingöl’de bölge ve insan ayrımı yapıldığını düşünmek istemiyoruz. Ama iktidar partisine yakın olanların kendi hastalarına ambulans helikopteriyle müdahale ettiklerine şahit olduk. Söylenecek çok şey var ama şu an yaşanan ihmalleri konuşmak ailenin acısına saygısızlık olur diye düşünüyorum" diyerek önümüzdeki günlerde kapsamlı açıklama yapacaklarını belirtti.

'DEVLET BİR CENAZEYİ GETİREMEDİ' 

Halkların Demokratik Partisi Bingöl İl Eş Başkanı Hasan Soysal da cenazenin köylülerin sırtında taşınarak getirilmesine tepki göstererek ulaşımın anayasal bir hak olduğunu hatırlattı. Soysal, yöneticilerin sosyal devlet ilkesine aykırı davrandığını belirterek "Koşullar el vermediği için helikopter gönderilmediği konuşuluyor. Gönül ve niyet meselesidir. Canları istediğinde Uludağ’ın zirvesinde mahsur kalan dağcıyı tipi ve fırtınaya rağmen nasıl kurtardıklarını görüyoruz. Fakat gencimizin cenazesi için bir helikopter bile kaldırmadılar. Ulaşım anayasal bir haktır. Koşullar ne olursa olsun devlet yolu açmak zorundadır. Karakolun bulunduğu yere kadar yol açık ondan sonraki köylerin birçoğu kapalı" dedi.