Bingöl’de kuraklık: Ekolojik kırımla karşı karşıyayız
Bingöl’de su kaynakları, akarsu ve göllerin seviyesinde düşüş gözlenirken, köylerde de susuzluk yaşanıyor. Genç ilçesinde ise toplu balık ölümleri başlamış durumda.
BİNGÖL- Keban Barajı'nı besleyen Bingöl'deki Peri ve Göynük çayı ile Solhan ilçesindeki Masala deresindeki su seviyesinde yaklaşık yüzde 60 düşüş görülüyor.
Genç ilçesinde tarım arazilerinin sulamasında kullanılan en önemli su kaynaklarından biri olan Ledız Deresi kuruma noktasına gelirken, derede bulunan yüzlerce balık da öldü.
Kiğı-Karakoçan-Adaklı-Yayladere-Yedisu İlçeleri Sosyal Yardımlaşma Kalkındırma ve Kültür Derneği (KAYY-DER) Eş Genel Başkanı Yeliz Vergili, Peri Vadisi’nde barajların yapımıyla başlayan ekolojik kırımın; maden aramayla, yaban avcılığıyla, orman yakmaları ve orman kesimleri ile devam ettiğini, ziyaret ve piknik amaçlı günübirlik etkinliklerde bırakılan çöplerin çevreye verdiği zararları vurguladı.
'EKMEK KAPISI SANILAN BARAJLAR SUSUZLUĞA YOL AÇTI'
KAYY-DER Eş Başkanı Yeliz Vergili, ot toplama mevsimi gelmemesine rağmen otların kaya gibi taşlaşmış ve kuraklaşmış durumda olduğunu belirtti. “Burada ciddi bir ekolojik kırımla karşı karşıyayız” diyen Vergili, insanların bölgeye yapılan barajları ekmek kapısı olacağını sandığını, ancak barajların ekmek kapısı olmadığı gibi, köylerde susuzluğa yol açtığını söyledi.