Bingöllü kadınlar: Mücadelemizin yeri ve zamanı yoktur

Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele Günü nedeniyle açıklama yapan HDP Bingöl Kadın Meclisi, AKP-MHP iktidarının kadınların haklarını gasp ettiğini ve kadın katillerini serbest bıraktığını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

Fırat Bulut 

BİNGÖL - Bingöl kent merkezinde bir araya gelen HDP Kadın Meclisi üyeleri basın açıklaması yaptı. Dörtyol Saat Kulesi önünde yapılan açıklamaya HDP Eş Genel Başkan Yardımcı Özlem Gündüz, PM üyeleri ve Bingöl Kadın Meclisi üyeleri katıldı. ‘Erkek-Devlet Şiddetine Karşı İsyanımız Bitmedi!' pankartının açıldığı açıklamada kadına yönelik artan şiddete dikkat çekilerek, iktidarın kadın politikaları eleştirildi. HDP’den Songül Barcadurmuş Solmaz’ın okuduğu basın açıklamasında şu ifadelere yer verildi: "HDP Kadın Meclisi olarak erkek-devlet şiddetine savaşa, yoksulluğa karşı her yerdeyiz. Türkiye’nin dört bir yanında alanlarda, meydanlarda, sokaklardayız' denilerek 25 Kasım’ın, erkek egemen sisteme karşı başkaldırı günü olduğu belirtildi. Mirabel Kardeşler olarak bilinen Patria, Mienvra ve Maria Terasa’nın mücadelesine ve katledilmesine dikkat çekilen açıklamada "Mirabel kardeşlerin mücadelesi bugün tüm dünya kadınlarına ilham olmuştur. Biz kadınlar da onlardan devraldığımız mücadele mirasıyla geleceğimizi inşa edeceğiz" ifadelerine yer verildi.
Kadınlara yönelik şiddete dikkat çekilen açıklamada iktidarın politikaları eleştirildi: "Kadınlar her gün katledilirken, AKP-MHP iktidarı çıkardığı yasalarla haklarımıza ve kazanımlarımıza yönelik saldırılarını devam etmekte ve kadına yönelik şiddeti besleyen politikalardan vazgeçmiyor. Güvencemiz olan İstanbul Sözleşmesi’nin geri çekilmesi kararı da bu politikalardan bağımsız değildir."

'CEZASIZLIK POLİTİKALARI MEŞRU HALE GETİRİLMEK İSTENİYOR'

Kadınların yönetim mekanizmasının dışında tutulduğunu, kadın emeğinin yok sayılarak yoksulluğa mahkum bırakıldıklarını ve ekonomik krizden en çok kadınların etkilendiğini söyleyen Solmaz "Kadın katilleri ve istismarcıları çıkarılan infaz yasası ile serbest bırakılmış, kadına yönelik şiddet cezasızlık politikaları ile meşru hale getirilmek istenmiştir" dedi.
HDP üyesi Deniz Poyraz’ın İzmir’de katledilmesinin hatırlatıldığı açıklamada "Kadın hareketi bitirilmek istenmiştir, özel savaş politikaları derinleşerek artmış, yoldaşımız katledilmiştir. Bu saldırılara karşı zaman kadın özgürlük zamanıdır, haklarımız ve kazanımlarımızı daha fazla sahiplenme zamanıdır. Kadın katliamlarının ve kadına yönelik şiddetin son bulduğu eşit ve özgür bir yaşamın inşasının zamanıdır’’ denilen açıklama sonrası "Jin Jiyan Azadi", "Deniz poyraz ölümsüzdür" sloganları atılırken çevredeki polislerin açıklama yapan grubu kayda alması dikkat çekti.



Basın metninin okunması sonrası açıklama yapan HDP Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz kadınlar olarak her gün sokaklarda, meydanlarda, alanlarda direndiklerini, mücadele ettiklerini belirterek, "Mücadele etmeye devam edeceğiz, çünkü erkek- devlet şiddeti devam ediyor. Çünkü kadın yoksulluğu ve iktidarın savaş politikaları devam ediyor" ifadelerini kullandı. Barış ve demokrasi mücadelesi yürüttükleri için kadın yoldaşlarının 25 Kasım’ı cezaevinde karşıladıklarını belirten Gündüz ,"Bizim için, kadınlar için mücadelenin yeri, mekânı, zamanı yoktur. İktidar çok iyi biliyor ki kadınlar cezaevinde de direniyorlar. Kadınların direnişinden korkan erkekler, erkek zihniyet her gün yanı başımızda inanç, din, kültür ayrımı yapmadan kadınları katlediyor" dedi.
Kadınların savaş ve şiddet politikaları ile karşı karşıya kalmaması için her gün sokaklarda meydanlarda olacaklarını belirterek kadınlara dayanışma çağrısında bulunan Gündüz "Birbirimizden aldığımız güçle mücadelemizi büyüteceğiz ve kadınlara sürekli saldıran, kadınları cezalandıran zihniyetin korkulu rüyası olmaya devam edeceğiz" diye konuştu.