Bingöl’ün yüzen adaları tehlike altında
Bingöl’ün Solhan ilçesinde bulunan yüzen adaların üzerine ziyaretçilerin çıkması tepkilere neden oluyor.
Fırat Bulut
BİNGÖL - Bingöl’ün Solhan ilçesinde bulunan Turna Gölü havaların ısınması ile yoğun ilgi görüyor. Geçtiğimiz yıl 30 binin üzerinde yerli ve yabancı turistin ziyaret ettiği Bingöl’ün tek tabiat anıtı, ziyaretçilerin adaların üzerine çıkması nedeniyle 'yeterince korunamıyor' tartışmaları ile gündemde.
GÖLÜN ÜSTÜNDE ÜÇ ADA...
Hazarşah Köyü Aksakal Göl Mezrası’ndaki üç tarafı tepelerle çevrili düz zemin üzerinde bulunan krater gölünde birbirinden bağımsız bir şekilde üç ada bulunuyor. Adalar, rüzgârın etkisi veya insan müdahalesi ile suyun üzerinde sal gibi yüzebiliyor. Bu nedenle 'Yüzen Adalar' ismini alan bölge 2003 yılında tabiat anıtı ilan edilerek koruma altına alındı.
'BU NASIL DENETİM?'
Çevreci ve yazar Güven İslamoğlu, sosyal medya hesabından adaların fotoğrafını paylaşarak ziyaretçilerin üzerlerine çıkmasına izin verilmesini eleştirdi. İslamoğlu paylaşımında, yüzen adaların toprak yapısının ve doğal güzelliğinin korunması gerektiğini hatırlatarak, “Bu nasıl denetim? Biri de sırıkla insanları karşıya geçirip emniyet sağlıyor. Düğün fotoğrafı çeken de var sanırım…” ifadelerini kullandı.
Konuya ilişkin ulaştığımız İslamoğlu, yüzen adaların tabiat anıtı ilan edildiğine dikkat çekerek durumu Tarım ve Orman Bakanlığı'na bildireceğini söyledi. Adıyaman’da bulunan adaların kıyıya zincirlenmesi sonrası parçalanmaya başladığını hatırlatan İslamoğlu, “Çok hassas bir ekosistem. En ufak hata yok olup gitmesine neden olur. Ada kendi kendine hareket etmeli. Sırıkla çekiyorlar. Bu, oluşumun zamanla bozulmasına neden olur. Kendi halinde doğal kalmalı” dedi.
Önceki yıllarda kentteki siyasetçilerin ve bürokratların adaların üzerine çıkarak poz verdiğini anımsatan İslamoğlu, “Tabiat anıtlarının devlet bürokrasisine ve kapıdaki bekçiye üç beş lira verenlere serbest olması ciddi bir risk oluşturuyor” sözleri ile uyarıda bulundu.