Binlerce yıllık kaya resimlerine tüfekle ateş ettiler
Burdur'un ünlü Yarışlı Gölü kıyılarındaki binlerce yıllık tarihi kaya resimlerine tüfekle ateş edildi. Kaya resimlerinin üzerinde onlarca saçma deliği görüldü.
DUVAR - Burdur'un flamingolarıyla da ünlü Yarışlı Gölü kıyılarındaki tarihi kaya resimlerinin olduğu bölgede Dünya Göçmen Kuşlar Günü nedeniyle kuş sayımına giden kuş gözlemcileri, Prehistorik döneme tarihlendirilen keçi ve geyik motifli kaya resimlerine tüfekle ateş edildiğini belirledi.
DHA'nın haberine göre Burdur Kuş Gözlem Topluluğu üyesi kuş ve doğa gözlemcisi Mustafa Erturhan, 14 Mayıs Dünya Göçmen Kuşlar Günü nedeniyle, Yeşilova ilçesi sınırlarında flamingolar başta olmak üzere onlarca kuş türüne ev sahipliği yapan Yarışlı Gölü civarında kuş sayımı yaparken, koruma altındaki Prehistorik döneme tarihlenen kaya resimlerinin üzerlerine yazılar yazıldığını, resimler çizildiğini ve tüfekle ateş edilmesi sonucu onlarca saçma deliği oluştuğunu tespit etti.
Kaya resimlerinin üzerinde yaban keçisi ve geyik motifleri bulunduğunu ve bilim insanlarınca yapılan araştırmalarda Prehistorik döneme tarihlendiğini anlatan Erturhan, “Geçen yıllardaki kuş gözlemlerimiz sırasında kaya resimlerinin üzerlerinin boyandığı, isimler yazıldığını görmüştük. Ama bu yıl 14 Mayıs'taki çalışmamız sırasında bu kez tüfekle ateş edildiğini gördük. Üzerlerinde onlarca saçma deliği oluşmuş. Bu kaya resimlerinin üzerine yazı yazarak tarih sevgisini gösteren arkadaşlara son dönemde kaya resimlerine ateş eden tarih severler de katılmış. Ne diyeyim bilemiyorum. Halbuki alanda bu eserlerin koruma altında olduğunu belirten tabelalar da mevcut" dedi.
Bölgedeki tarihi kaya resimleriyle ilgili arkeolog Alime Çankaya'nın 2009 yılındaki 'Kültürel Etkileşimin Kayaüstü Resimlerde Yansıması' başlıklı saha araştırmalarını da içeren makalesinde, Psidia bölgesi olan Burdur'un Yarışlı Gölü çevresindeki Kümbet Pınarı, Baynaz Tepe, Yankı Taşı ve Korkuteli Kozağacı köyünün sırtlarındaki kayalarda bu resimlerin bulunduğunu anlatılıyor.