Biontech aşısında ikinci doz karmaşası yaşandı

Biontech aşısının 2'nci dozu 6-8 haftaya ertelendi. Uzmanlar “Bilimsel veri yok” diye karşı çıktı. Birinci dozu olanların ikinci dozu yaptıramayacağına dair mesajlar atıldı. Ancak karar yine değişti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Biontech aşısında dünden bu yana yaşanan karmaşa kafa karıştırdı. Dün öğleden sonra Sağlık Bakanı Fahrettin Koca önümüzdeki iki ay için aşında tedarik sorunu yaşanacağını söyledi. Peşinden Bilim Kurulu'nun Biontech aşısının ikinci dozunun 6-8 hafta sonra yapılmasının daha yararlı olacağı kararı açıklandı. Bakanlık bunun gerekçesi olarak da, "BioNTech aşısının birinci dozunun yapılmasından 12 gün sonra virüse karşı bağışıklığın oluşmaya başladığı" verisini gösterdi. Ancak uzmanlar ikinci dozun daha geç yapılmasının daha yararlı olduğu konusunda kesin veri olmadığını belirterek ilk dozu yapılanlara ikinci doz aşının mutlaka yapılması gerektiğinin altını çizdi. Bu sabah ise ilk doz Biontech'i olup dün gece ikinci doz için erteleme mesajı gönderilenlere yeniden aynı tarihlere yani ilk dozdan dört hafta sonrasına randevu verilmeye başlandı. İlk doz Biontech'i olacakların ise 6-8 hafta sonra aşılanacağı belirtiliyor.

'İNGİLTERE DENEDİ AMA VERİ YOK'

Dün akşam Biontech aşısının birinci dozunu olanlara Sağlık Bakanlığı tarafından gönderilen erteleme SMS'lerinde şu ifadeler yer aldı: “Bilim Kurulumuz mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak Covid-19 BionTech aşısının birinci doz ile ikinci doz arasındaki sürenin 6-8 haftaya uzatılmasının uygun olduğu yönünde karar almıştır. Bu itibarla yeni randevu planına göre randevunuzu yeniden planlayabilirsiniz.”

Ancak bu iddiaya konunun uzmanlarından itiraz geldi ve 'bilimsel verilerin bu savı doğrulamadığı' belirtildi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör Esin Davutoğlu Şenol konuyla ilgili şunları söyledi: “İngiltere normal virüsten yüzde 50 daha fazla bulaş görülen virüs varyantı ortaya çıktığında ülkeyi sıkı kapatma yoluna gitti. Kapatmanın bir işe yaramayacağını, ekonomik ve diğer etkenlerin virüsün etkisinden daha zarar vereceğini düşünen İngiltere'nin elinde iki aşı bulunuyordu. Bunlardan biri AstraZeneca diğeri de Biontech aşısıydı. AstreZenaca aşısının ikinci dozu 3 ay aralıklarla yapılırken Biontech aşısı için de 6-8 haftanın ardından ikinci dozun yapılması uygun görüldü. Ancak bilimsel verilere göre AstreZenaca için 3 aylık ikinci doz aşı yapılması uygun bulunurken Biontech için bu yönde herhangi bilimsel bir veri yok.”

'AŞI TEDARİĞİNDE BÜYÜK HATALAR YAPILDI'

Şenoğlu şöyle devam etti: “Stratejik olarak çok insanı aşılamak gerekirse böyle bir karar alınabilir. Bu durum nasıl sonuçlanabilir? İngiltere örneği bunu ortaya koydu. Şu an yaptıkları analiz sonuçları Biontech aşısının birinci dozunun ev içinde bulaşı yüzde 50'ye kadar, hastaneye yatışı ise yüzde 80 azalttığını gösterdi. Bizim iki doz Sinovac aşısıyla eriştiğimizi, Biontech 3 haftada birinci doz ile temin ediyor. Birey açısından korumanın pekiştirilmesi ve hedeflenen sürede olmak üzere ikinci doz aşının mutlaka yapılması lazım. Bu ikinci doz özellikle 60 yaş üzerindekilere, aşı cevabı düşük olanlara mutlaka yapılmalı.”

Peki Biontech aşısının ikinci dozunun yapılması neden 4 haftadan 6-8 haftaya çıkartıldı? Şenoğlu bu soruya da şu yanıtı verdi: “Tek nedeni şu an salgının yükü çok ağır. Yapılan kısmi kapanma salgının yükünü hafifletecek düzeyde değil. Kapatılmanın uzatılmasını da toplum karşılayacak durumda değil çünkü desteklenmiyor ve altyapı hazırlanmıyor. Dolayısıyla aşıyı hızla devreye sokmak zorundalar. Fakat aşı tedariğinde o kadar büyük hatalar yaptılar ki şu anda önümüzdeki iki ay içerisinde 8 milyon doz aşı dışında aşının sağlanamayacağı görülüyor.”

İKİNCİ DOZDA ARAYI AÇMAK İYİ SONUÇ VERİYOR MU?

Koronavirüs Bilim Kurulu toplantısında, Biontech aşısında iki doz arasındaki uygulama süresinin 6-8 haftaya çıkarılmasını değerlendiren Genetik Bilimci Çağhan Kızıl da ikinci dozun süresinin uzatılması ile daha iyi sonuç alındığına dair net veri olmadığını söyledi. Twitter hesabından açıklamalarda bulunan Kızıl şunları belirtti: “mRNA aşısının tek dozundan sonra daha önce hastalanmayanlarda kısmi bir koruma var. 2 doz arasını uzatmanın iyi sonuç verdiğine dair net veri yok. İki doz arasını uzatmayı 'bilimsel' kılıfa sokmaya çalışmaktansa 'aşımız yok, idare edeceğiz' denebilir.”

Kızıl şöyle devam etti: “Daha fazla kişiye aşının ilk dozunu yapmak gibi bir program uygulanıyorsa bu açıkça söylenmeli. Aşı bulunamayan durumlarda bu yola giden ülkeler oldu. İkinci dozun arasını açmak iyi mi kötü mü tartışmasından bağımsız olarak daha fazla insanın aşılanması hedef gibi. Ancak aşı bulunamadığında arayı açmayı bilimsel ve kanıt üzerine inşa edebilmek kolay değil.”

BAKANLIK AÇIKLAMA YAPTI

Bakanlık tarafından konuyla ilgili şu açıklama yapıldı: "Koronavirüs Bilim Kurulumuz, aşı programı dahilinde vatandaşlarımıza uygulanmakta olan Covid-19 Biontech aşısında, mevcut tecrübe ve kanıtlara dayanarak birinci doz ile ikinci doz arasındaki sürenin 6 ila 8 haftaya uzatılmasının uygun olduğu yönünde karar almıştır. İkinci doz için randevu almış kişiler, randevu gününde aşı olabilecekleri gibi, randevularını yeni karar doğrultusunda güncelleyebileceklerdir. Yeni randevu alacaklar için bu süre dikkate alınacaktır. Ancak bu iddiaya konunun uzmanlarından itiraz geldi ve 'bilimsel verilerin bu savı doğrulamadığı' belirtildi. Enfeksiyon hastalıkları uzmanı Profesör Esin Davutoğlu Şenol konuyla ilgili şunları söyledi: “İngiltere normal virüsten yüzde 50 daha fazla bulaş görülen virüs varyantı ortaya çıktığında ülkeyi sıkı kapatma yoluna gitti. Kapatmanın bir işe yaramayacağını, ekonomik ve diğer etkenlerin virüsün etkisinden daha zarar vereceğini düşünen İngiltere'nin elinde iki aşı bulunuyordu. Bunlardan biri AstraZeneca diğeri de Biontech aşısıydı. AstreZenaca aşısının ikinci dozu 3 ay aralıklarla yapılırken Biontech aşısı için de 6-8 haftanın ardından ikinci dozun yapılması uygun görüldü. Ancak bilimsel verilere göre AstreZenaca için 3 aylık ikinci doz aşı yapılması uygun bulunurken Biontech için bu yönde herhangi bilimsel bir veri yok.”