‘Bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 652 bin liraya ulaştı’
CHP İstanbul Milletvekili Aykut Erdoğdu, TÜİK’in işsizliğe ilişkin verilerinin gerçeği yansıtmadığını belirterek açıklama yaptı. İstihdam yaratmanın maliyetinin de giderek arttığını belirten Aydoğdu, “2020 yılının 11 aylık yatırım teşvik belgelerini incelediğimizde bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 651 bin 925 liraya ulaşmış” dedi.
ANKARA – CHP İstanbul Milletvekili ve KİT Komisyonu üyesi Aykut Erdoğdu, işsizliğin Türkiye’nin kanayan bir yarası olduğunu belirterek, “Türkiye, en önemli sorunu işsizliğin çözümüne odaklanmalı” dedi.
Erdoğdu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerinin işsizlikte sorunu göstermekten uzak olduğunu, işsizlik oranı yüzde 12,7 olarak açıklansa da gerçek işsizlik oranının yapılan hesaplamalara göre yüzde 29,3’ü bulduğunu belirterek, “En son açıklanan Ekim 2020 verilerine göre, işsiz sayısı 4 milyon 5 bin açıklanmasına karşın alternatif işsizlik oranlarına bakıldığında, işsiz sayısına iş bulma ümidi olmayan ve iş aramayıp çalışmaya hazır olan 4 milyon 348 bin kişi dahil edildiğinde geniş tanımlı işsiz sayısı 8 milyon 353 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 23.3’e yükseliyor. Bu rakama zamana bağlı eksik ve yetersiz istihdamdaki 2 milyon 78 bin kişi de eklendiğinde en geniş tanımlı işsiz sayısı olan 10 milyon 513 bin kişiye, işsizlik oranı da yüzde 29,3’e ulaşıyor” ifadelerini kullandı.
‘TÜİK İŞİN KOLAYINI BULMUŞ İŞGÜCÜNÜ AZALT İŞSİZ SAYISI AZALSIN’
Çalışma çağındaki nüfusun, Ekim 2019-Ekim 2020 döneminde 1 milyon 179 bin artışla 61 milyon 756 binden 62 milyon 935 bine yükselmesine karşın işgücünün 1 milyon 288 bin azalmayla 32 milyon 740 binden 31 milyon 452 bine inmesinin izaha muhtaç olduğunu belirten Erdoğdu, açıklamasını şöyle sürdürdü:
“İşgücü, çalışma çağındaki nüfusun artış hızında artması normal durumdur. Böyle olmuyorsa çalışma çağındaki nüfustan işgücü dışında kalanların oranı artmış demektir. İşgücü 2020 Ekim ayında 33 milyon 365 bine çıkmalıydı. İstihdam edilen 27 milyon 447 bin kişi düşünüldüğünde, işsiz sayısı 4 milyon 5 bin değil, 5 milyon 918 bin, işsizlik oranı ise yüzde 12,7 değil, yüzde 17,7 açıklanacaktı. TÜİK işin kolayını bulmuş, işgücünü azalt, işsiz sayısı azalsın.”
‘BİR KİŞİYE İSTİHDAM YARATMANIN MALİYETİ 651 BİN LİRAYA ULAŞMIŞ’
Türkiye’nin ekonomi politikasını yatırım, istihdam, ihracat odaklı planlaması ve yönetmesi gerektiğini, düşük enflasyon ortamında istikrar ve büyümeye geçmesi gerektiğini vurgulayan Erdoğdu, şunları belirtti:
“İstihdam yaratmanın maliyeti giderek artıyor. 2020 yılının 11 aylık yatırım teşvik belgelerini incelediğimizde bir kişiye istihdam yaratmanın maliyeti 651 bin 925 liraya ulaşmış. 1 milyon insanımıza iş yaratmanın bedeli 652 milyar lirayı, 2,5 milyon insanımıza iş yaratmanın maliyeti 1,63 trilyon lirayı, dolar karşılığı olarak ise 1 milyon istihdam için 88, 2,5 milyon insan için 220 milyar doları bulmaktadır. Çalışma çağındaki nüfusun her yıl 1,2 milyon kişi arttığını da unutmamak gerekir. İşsizliği azaltmak için Türkiye, çok daha fazla yatırım yapmak zorundadır.”
‘İŞSİZLİK EKONOMİYİ RAYINA OTURTMADAN DÜZELMEZ’
Türkiye’nin yaşlanan ülkeler kategorisinde bulunduğunu, genç nüfusta da yüksek işsizlik rakamına sahip olduğunu belirten Erdoğdu, “İşsizlik, ekonomiyi rayına oturmadan düzelmez. Yüzde 5’in altında bir enflasyon, buna bağlı makul faiz oranları, adaletli bir vergi sistemi şart. Üretimin ve istihdam üzerindeki maliyetler düşürülmeli. Yapısal sorunlar çözülmeli. Eğitim sistemi ülke ihtiyaçlarına yönelik bir şekilde planlanmalı. Eğitim hayat boyu sürmeli. Özel sektör istihdam açısından harekete geçirilmeli, girişimcilik teşvik edilmeli. İstihdam yaratan bir yatırım ortamı sağlanmalı. Kamu da eleman yetersizliği çektiği alanlarda eleman alımını geciktirmeden yapmalı. Üniversite mezunu yüzbinlerce genç, işsiz kalmamalı” dedi. (DUVAR)