Bir podcast nasıl fark yaratır?

Bir podcast sayesinde yeni beceriler elde edebilir, iş teklifleri alabilir, yeni insanlarla tanışabilir, gelir elde edebilir, ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilir, dahası eğlenebilirsiniz...

Google Haberlere Abone ol

Özcan Yazıcı[email protected]

Dijital iletişimin hızla yükseldiği 2010’lu yılların başında “Content is king” (İçerik kraldır) sözü adeta efsaneye dönüşmüştü. Facebook, Twitter, Instagram ve Youtube gibi platformların milyonlarca insan tarafından keşfedildiği, iletişimin gelenekselden artık dijitale kaydığı dönemin en havalı sözlerinden biriydi: İçerik kraldır.

İletişim tamamen dijitalleşince ve sosyal medya sayesinde hemen her birey ve kurum içerik üreticisi, yayıcısı ve tüketicisi haline gelince, bu söz eski havasını ve özgünlüğünü de kaybetti haliyle.

2020’li yıllara geldiğimizde her yanımız “içeriğe” boğuldu ve bu kez içerik yorgunluğu başladı. Platformlar arasında kullanıcı davranışlarında dalgalanmalar, kaymalar, kopuşlar oldu.

Herkesin hem içeriği ürettiği hem de tükettiği bir dünyada milyonlarca içerik ağda dolaşırken hangi içeriği üretmek ve hangisini tüketmek gerektiği giderek ayırt edici bir unsura dönüştü. “Dikkat” süreleri dramatik biçimde kısaldı ve içeriğin kendisinden ziyade “niteliği” önemli hale geldi. “Okuyucu, izleyici, dinleyicinin” yerini hepsinin toplamını, karmasını oluşturan “kullanıcı” aldı.

Belki de 10-12 yıl sonra o ünlü sözü revize edecek olursak, yeni haline “Quality content is king” (Kaliteli içerik kraldır) diyebiliriz.

KALİTELİ İÇERİK NASIL OLUR?

Kaliteli içerikten kastımız, yüzbinlerce içerik arasında, neden o içeriğin tüketilmesi gerektiği konusunda hedef kitleye güçlü bir neden verme başarısı, yeteneğidir. İçeriğin bir ilgi, yarar, değer sunması ve hedef kitlenin o içerikten mümkün oluğunca kaçınamayacağı mahiyette olması gerekir.

Genel geçer, vasat bir içeriğin dikkat çekme, ilgi görme ve başarı elde etme şansı artık yok. Bu içeriğin yayın mecrası neresi olursa olsun; Facebook, Twitter, Instagram ya da Youtube, fark etmiyor.

Ayrıca içeriğin kalitesi kadar içeriğin sunulduğu platformun yapısı, doğası da bu içerik karmaşasında önem kazandı.

Hepimiz o kadar yoğun dijital içerik tüketiyoruz ki artık, son dönemde sıkça konuşulmaya başlandığı gibi “dijital yorgunluk”, “ekran yorgunluğu” ciddi bir sorun haline geldi. Milyonlarca insanda oluşan bu “mental, zihinsel, ruhsal yorgunluk” dijital içeriğin (mesajın) kullanıcıya ulaşmasını, algılanmasını da zorlaştırdı.

Dijital iletişimde dinleyici tarafında yazılı ve görsel içeriğin ardından son dönemde ses tarafında (podcast) yükselişin en önemli nedenlerinden birisi de bu yorgunluk hali ve dinginlik arayışı.

Bu nedenle podcast farkındalığı her geçen gün artan birçok kullanıcı, podcast yayınlarına daha fazla “kulak veriyor”, karmaşadan kaçıyor; eğleneceği, bilgi alacağı, farkındalığını artıran podcast yayınlarına daha fazla zaman ayırıyor.

Yapılan son araştırmalara göre yalnızca Asya Kıtası’nda haftalık podcast dinleyici sayısı 600 milyonu aşarken, Türkiye’de ise 2021’de 650 bin düzenli podcast dinleyici sayısına ulaşıldığı tahmin ediliyor.

Sosyal medya tarafında milyonlarca kullanıcı bulunurken podcast mecrasının henüz emekleme aşamasında olduğu açık; ancak gelişim eğrisi podcast için istikrarlı bir yükseliş olduğunu gösteriyor.

PODCAST SİZE NASIL KATKI SUNAR?

Peki, bu artan ilgi ve gelişim potansiyeli içerisinde podcast sizin için nasıl bir fark yaratabilir? Kişisel kariyeriniz, kurumunuz, markanız, işletmeniz için podcast nasıl bir etki, fark oluşturabilir?

Ya da soruyu şöyle de sorabiliriz: İçerik ve mesaj kaosunun yaşandığı sosyal medya dışında podcast ile nasıl dikkat çekebilir ve ayırt edici olabilirsiniz?

Eğer bir uzmanlığınız ve yetkinliğiniz varsa ve bir podcast başlatırsanız, bu sizi o alanda otorite haline getirecek en önemli araçlardan birisi olabilir. İyi planlanmış, istikrarlı bir podcast yayını alanınız, sektörünüzle ilgili görüş, öneri ve yorumlarınızın takip edilmesini, etki yaratmasını sağlayabilir. Ses aracılığıyla takipçilerinizle güçlü bir bağ ve etkileşim kurabilirsiniz. Podcast yayınındaki samimiyetiniz, özgün fikir ve bilgileri paylaşma şekliniz sizi ve kurumunuzu zamanla otorite haline getirebilir. Bu, diğer dijital araçlarla kolay oluşturamayacağınız bir fırsattır.

Podcast yayınlamak, bilgi ve deneyimlerinizden yararlanmak isteyen bir topluluk oluşturacağı gibi, sizin için de yeni bilgi ve deneyimler elde etmenin bir yoludur. Bilgiyi (içeriği) paylaşırken araştırırsınız, hayranlarınızdan da geri bildirimler alır yeni şeyler öğrenirsiniz. Bu, bir uzmansanız kariyerinizi geliştirmeye, bir kurum ya da markaysanız hedef kitlenizin beklenti ve isteklerini anlamanıza yardımcı olur.

Bir podcast yayınının size ve kurumunuza katacağı bir başka yarar da “güven” oluşturmasıdır. Podcast içeriklerinin gücüyle oluşturacağınız “ikna ve inanç”, dinleyicilerinizde güven duygusunu destekler. Birçok araştırmanın gösterdiği gibi, ilgili ve arzulu biçimde podcast yayınını dinleyen bir kişi aktarılan mesajı yüzde 70-80 oranında algılıyor. Bu, başkaca dijital iletişim araçlarıyla kolay kolay sağlanamayacak bir orandır. Fikirlerinizin gücü, duygu derinliğiniz, hedef kitleniz için podcast aracılığıyla ürettiğiniz “değer” iş hedefiniz ve yayın amacınız doğrultusunda benzersiz bağ oluşturur.

Şu anda bir podcast başlatmanın belki de en önemli katkısı size, herkesin birbirine benzer şeyler yaparak kaybolduğu bir ortamda yer almaya çabalamak yerine, yönelimin ve ilginin giderek arttığı yeni bir mecrada dikkat çekmek olacaktır. Gelecekte mutlaka daha fazla podcast yayını ve yayıncısı olacak. Uzmanlık alanınızda ve sektörünüzde birçok yayın dinleyici karşısına çıkacak. Ama şimdi harekete geçmeniz belki de alanınızda ilgi çekecek ilk yayını sizin başlatmanıza, daha kolay ve hızla dikkat çekmenize, yukarıda da vurguladığım gibi o alanda “otorite” olmanıza fırsat yaratacak. Podcast alanında keşfedilmeyi ve hayata geçirilmeyi bekleyen o kadar çok içerik alanı var ki… İpin ucunu tutup çekmeye başladığınızda siz bile şaşıracaksınız…

Ayırt edici bu ana yararların dışında bir podcast sayesinde ayrıca yeni beceriler elde edebilir, yeni iş teklifleri alabilir, yeni insanlarla tanışabilir, sosyalleşebilir, yayınınızdan gelir elde edebilir, kendi ürün ve hizmetlerinizi tanıtabilir, dahası eğlenebilirsiniz!

Hasılı, bir podcast’e başlamak için belki de en iyi zaman şu an olabilir…