Bir seferde 5 bin ton tulum peyniri üretip 'zorunlu' dönüşe geçtiler
Erzincan'da ilkbaharda sürüleriyle 3 bin rakımlı yaylalara çıkan göçerler, havaların soğumasıyla kışı geçirecekleri bölgelere dönmek için zorlu yolculuklarına başladı.
DUVAR - Erzincan'da göçerler havaların soğumasıyla beraber kışı geçirecekleri bölgelere dönmek için zorlu yolculuklarına başladı.
Zorlu coğrafyada hem kendilerini hem de sürüyü yaban hayvanlarından korumak için de mücadele ederek ilerleyişini sürdüren göçerler, günlerce süren yolculuğun ardından köylerindeki kışlaklara (daha düşük rakımlı, ılıman iklimli bölgeler) ulaşacak.
Göçerler, yaylada ürettikleri Erzincan tulum peyniri, tereyağı ve çökelek gibi ürünleri satarak geçimlerini sağlıyor.
Bölgedeki çobanlardan Haydar Muhammedi, AA muhabirine, hava şartlarının her geçen gün daha da zorlaştığını, bu yüzden de göç yolculuğuna başladıklarını söyledi.
Mera ve yaylalarda çadırlarda yaşadıklarını, havaların soğuduğunu, yüksek kesimlere kar yağmaya başladığını dile getiren Muhammedi, "Yağmur, kar yağışı ve soğuk hava bizlerin şartlarını zorluyor. Sonuçta dağın başındayız. Yaptığımız iş aslında kolay değil. Bu işin baharı var, koyunların yavrulaması ve hayvanların yaban hayatında her türlü tehlikeye karşı otlatılmaları var. İlkbahardan kar yağana kadar dağlardayız. Kar yağdıktan sonra kışlaklarımıza geri dönüyoruz" dedi.