‘Bir yandan Twitter’da kampanya yürütüp bir yandan ders çalışmaktan yoruldum’

Salgında yüz yüze sınav uygulamasını sürdüren Atılım Üniversitesi, derslerin yüz yüze ya da online yapılması konusunda inisiyatifi öğretim üyelerine bıraktı. Sınavların da online olmasını isteyen ve sağlıklarından endişe duyduklarını belirten bir öğrenci, “Twitter’da bir yandan sınavların online yapılması için kampanya yürütüyorum bir yandan da ders çalışıyorum” dedi. Yüz yüze derslerin sürdüğü hazırlık bölümünden bir öğretim elemanı ise sınavların ve derslerin yapıldığı koşulları anlattı.

Google Haberlere Abone ol

ANKARA - Bilkent Üniversitesi yönetimi öğrencilerin tepkilerinin ardından pandemi döneminde bir dönem uyguladığı yüz yüze sınav kararından geri adım attı ve sınavların online yapılacağını duyurdu. Salgında en yüksek vaka ve ölüm sayılarının açıklandığı dönemde yalnızca Atılım Üniversitesi’nde yüz yüze sınav yapılmaya devam ediyor.

Öğrenciler sosyal medya aracılığıyla sınavların tamamının online yapılması çağrılarını dile getirirken, üniversite yönetimi derslerin yüz yüze ya da online yapılması kararını öğretim üyelerine bıraktı fakat sınavların yüz yüze yapılması kararından vazgeçmedi. 6 Aralık tarihinde sınava giren bir öğrenci ateşinin ölçülmeden ve HES kodu alınmadan sınava girdiğini belirtirken Atılım Üniversitesi’nde görevli bir akademisyen ise, “Hem kendi sağlığımız hem de ailemizin sağlığı için endişeliyiz” dedi.

SINAVLAR KAMPÜSTE YÜZ YÜZE YAPILMAYA DEVAM EDECEK

Atılım Üniversitesi yönetimi tarafından 3 Aralık tarihinde yapılan duyuruda, derslerin yüz yüze veya uzaktan yapılıp yapılmayacağı konusunda ilgili dersin öğretim elemanı tarafından karar verileceği, öğrencilere duyurunun da yine ilgili dersin öğretim elemanı tarafından yapılacağı belirtildi.  

Laboratuvarlar, uygulamalar ve sınavların kampüste yüz yüze yapılmasına devam edileceğini belirten üniversite yönetimi, İngilizce hazırlık eğitiminin hibrit yani kısmen yüz yüze kısmen uzaktan devam edeceğini açıkladı.

‘ATEŞİMİ BİLE ÖLÇTÜREMEDEN SINAVA GİRDİM’

6 Aralık tarihinde yüz yüze sınava giren ve kronik rahatsızlığı bulunan Atılım Üniversitesi’nde öğrenim gören bir öğrenci, karantinası saatler önce biten bir arkadaşının ağrılar çekerek kendisiyle aynı sınava girdiğini belirterek, “Okula girerken trafik çok yoğun diye HES Kodu sorulmadı, o kadar tuhaf ki ateşimi bile ölçtüremeden sınava girdim” dedi.

Pandemi döneminde yüz yüze sınav sistemini uygulayan Türkiye’deki tek üniversitenin Atılım Üniversitesi olduğunu ve her gün sosyal medyada sınavların online yapılması için kampanya yürüttüklerini belirten öğrenci şunları kaydetti:
“Twitter’da bir yandan sınavların online yapılması için kampanya yürütüyorum bir yandan da ders çalışmaya çalışıyorum.  Yoruldum. Benim hem annemin hem  babamın kronik rahatsızlıkları var. Birisi şeker birisi tansiyon hastası. Babam öğretmen ve online çalışıyor, dışarıyla temasları yok. Ben okula gidip geliyorum. Bu durumun olumsuzluğunu çok derinden yaşıyoruz. Biz anneannemizi babaannemizi görmeye gitmiyoruz, ailemizden feragat ediyoruz ama bir yandan da okula gitmeye devam ediyoruz. Ben de tiroit hastasıyım aynı zamanda. Kronik rahatsızlıklarım da var. Kronik hastalığım ve raporumun olmasına rağmen bunu E-Nabız sisteminde görüntüleyemediğim için okula da ibraz edemiyorum.”

‘TİCARİ KAYGIYLA HAREKET EDİP EĞİTİMLE TUTARLI DAVRANMIYORLAR’

Diğer üniversitelerde online olarak sınavların devam ettiğini, Atılım Üniversitesi öğrencilerinin ise pandemi döneminde olumsuz koşullarda sınavlara girmeleri nedeniyle adaletsizliğin ortaya çıktığını belirten öğrenci, “Ankara Üniversitesi’nde bir arkadaşım 90 sayfa ödevi el yazısıyla yazarak çalıştığından şikayetçi olurken ben kitaplarımla okula gidiyorum. Çevremdeki tüm insanların söylediği şey şu: Sizi müşteri olarak görüyorlar. Şu an nasıl çoğu yer kapalıyken AVM’ler ticari kaygıyla açık, Atılım Üniversitesi de insanların gözünde aynı. Tamamen ticari kaygıyla hareket edip eğitimle hiçbir şekilde tutarlı davranmıyorlar” dedi.

‘HEM KENDİ HEM DE AİLEMİZİN SAĞLIĞI İÇİN ENDİŞELİYİZ’

Atılım Üniversitesi yönetimi son aldığı kararla, hazırlık bölümü dışında fakültelerdeki derslerin yüz yüze yapılması kararını öğretim üyelerinin alacağını belirtti. Hazırlık eğitiminin verildiği Yabancı Diller Yüksek Okulu nüfusunun diğer fakültelerle kıyaslandığında hem öğrenci hem de öğretim elemanı sayısı olarak fazla olduğunu belirten bir Atılım Üniversitesi akademisyeni, ders ve sınavların koşullarını şu sözlerle anlattı: 

“Hem kendi sağlığımız hem de ailemizin sağlığı için endişeliyiz. Bir sınıf dolusu öğrenciyle birliktesiniz. Ayrıca sınavlar yapıyorsunuz. Bu sınavlar zamanında en az iki saat o sınıfın içerisindesiniz. Bazı sınavlarda üç saatin üzerinde sınıflarda aynı ortamlarda bulunuyorsunuz. Mola yok. Ne dışarıya çıkabiliyorsunuz ne de hava alma şansınız var. Hep birlikte öğrencilerle o havayı soluyorsunuz. Hepimiz endişeliyiz.”

‘HOCALARIN HERHANGİ BİR SÖZ HAKKI YOK’

Hafta sonu sokağa çıkma yasağı kararının alınmasıyla cuma ve cumartesi günleri yapılan derslerin iptal edildiğini belirten öğretim elemanı, “Dersler şimdi 4 gün içerisine sıkıştırıldı. Bu, her iki günlük dilimde daha fazla öğrenci daha fazla hoca sirkülasyonu demek. Kantinler dolu. Okulun ön ve arka bahçesi dolu. Sosyal mesafe denen şey sadece dersliklerde değil insanların sosyal alanlarında da mümkün değil” dedi.

“Yüz yüze sınav yapmak istemeyen akademisyenler işten atılma tehdidiyle karşı karşıya kalıyor mu?” sorumuza ise akademisyen şu şekilde yanıt verdi:
“Tabii ki de. Bu, yazışmalarla uyarı şeklinde oluyor. Bu tip konuşmaların başkalarıyla yapılması disiplin suçu aslında. Böyle bir şey normalde duyulursa hakkımızda disiplin soruşturması açılıp ilişiğimiz kesiliyor. Hocalardan sınavlara yönelik çok tepki var. Kaba bir şekilde uyarılıyorsunuz, size öyle söyleyeyim.  Sınavların yapılmamasına dönük hocaların herhangi bir söz hakkı zaten yok. Direkt olarak yapacaksınız deniyor. Hocalar görüşlerini belirtmek istiyorlar ama dinlenmiyorsunuz hiçbir şekilde.”