Bir yılda iki polis 'hırsızlık' suçlaması nedeniyle intihar etti

İzmir'de komiser yardımcısının gözlüğünü çalmakla suçlanan polis memuru İsmail Zeybek yaşamına son verdi. Geçen yıl da Muhammed Emin Kaya, hırsızlıkla suçlanmasının ardından intihar etmişti.

İsmail Zeybek ve Muhammed Emin Kaya
Google Haberlere Abone ol

Cihan Başakçıoğlu

İZMİR - İzmir'in Çeşme ilçesine bağlı Alaçatı mahallesindeki polis merkezinde görevli komiser yardımcısı H.Ö.Y, kendine ait bir güneş gözlüğünün polis merkezinde kayıp olduğunu ileri sürerek konu ile ilgili soruşturma başlattı. Karakoldaki güvenlik kameraları görüntülerini inceleyen komiser yardımcısı H.Ö.Y, gözlüğünün polis memuru İsmail Zeybek tarafından alındığını öne sürerek konu ile ilgili savcılığa suç duyurusunda bulundu.

Suç duyurusunun ardından soruşturma başlatan savcılık, olayı jandarmaya devretti. Soruşturmayı yürüten jandarma ekipleri polis memurlarının ifadelerini tek tek alırken, hırsızlıkla suçlanan Zeybek'in evinde arama yapıldı, ancak gözlük bulunamadı. Başlatılan soruşturma sürerken Zeybek, dün gece saatlerinde evinde silahıyla kafasına ateş ederek yaşamına son verdi. 21 yıllık polis memuru olan Zeybek’in cenazesi, savcının incelemesinin ardından İzmir Adli Tıp Kurumu morguna kaldırıldı.

EMNİYET: POLİS VE MÜLKİYE BAŞMÜFETTİŞİ GÖREVLENDİRİLDİ

Öte yandan konu ile ilgili Emniyet Genel Müdürlüğü de (EGM) açıklama yaptı. Açıklamada olayın tüm yönleriyle araştırılması için bir polis başmüfettişi ve bir mülkiye başmüfettişi görevlendirilip, tahkikata başlandığı belirtilirken, "Alaçatı Şehit Doğan Sakarya Polis Merkezi Amirliği'nde yaşanan ve kamuoyuna yansıyan olayın tüm yönleriyle araştırılması için İçişleri Bakanlığı tarafından 1 polis başmüfettişi ve 1 mülkiye başmüfettişi görevlendirilmiş olup, tahkikata hemen başlanılmıştır. İddiaya ilişkin soruşturma tüm boyutları ile titizlikle yürütülmektedir" denildi.

PARAYI ÇALDIĞI ÖNE SÜRÜLMÜŞTÜ

Öte yandan geçtiğimiz 2020 yılının ocak ayında ise yine İzmir Çeşme'de iki buçuk yıldır çalışan polis memuru Muhammed Emin Kaya, hırsızlıkla suçlanarak yaşamına son vermişti. Dilencilere yönelik bir operasyonda ele geçirilen ve el konulan 315 TL'yi delil poşetinin içerisinde 'cebinde unutması' nedeniyle parayı çaldığı iddiasıyla hakkında idari soruşturma başlatılan Kaya, açığa alındı. İzmir'de 5'inci Ağır Ceza Mahkemesinde zimmet suçundan açılan kamu davasında M. Emin Kaya, beraat ederken, mahkeme, hırsızlık suçundan Kaya'ya 1 yıl 4 ay 20 gün hapis cezası verdi.

Açığa alınmasından ve mahkemenin aleyhine hüküm vermesinden sonra depresyonda girdiği belirtilen Kaya'nın, bu süreçte baskı gördüğü, mobbing'e uğradığı ve şeflerinin hakaretlerine maruz kaldığı iddia edildi.

Polis memuru Kaya'nın babası Ahmet Kaya olayın peşini bırakmadı ve oğlunun ölümünden sorumlu tuttuğu emniyet müdürü G.A. ile komiser yardımcısı İ.B. hakkında 'hakaret', 'görevi ihmal', 'ölüye hakaret' ve 'intihara yönlendirme' suçlarından, İzmir Çeşme Cumhuriyet Başsavcılığı'na suç duyurusunda bulundu. Başsavcılık da iddialar üzerine emniyet müdürü ve komiser yardımcısı hakkında 'başkasını intihara yönlendirme' suçundan soruşturma başlattı. Soruşturmanın sürdüğü öğrenildi.