Bireysel kredi kartlarında 30 milyar TL’den fazla alacak takibe düştü

1 Kasım’da yürürlüğe giren akdi faiz oranları, asgari tutar için faiz oranını yüzde 4,25’e, asgariden fazla kısım için gecikme faizi oranını yüzde 4,55’e taşıdı. Uzmanlar, tüketicileri uyardı.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Kredi kartlarında ve ihtiyaç kredilerinde kullanılan faiz oranlarına ilişkin güncelleme, 1 Kasım itibarıyla yürürlüğe girdi. Buna göre, Kasım 2024 itibarıyla aylık borcun asgari tutarı için yüzde 4,25 faiz alınırken, asgariden fazla olan kısım için yüzde 4,55 gecikme faizi alınmaya başlandı. Güncelleme, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumu'nun (BDDK) eylül sonunda açıkladığı ve kredi kartı ve ihtiyaç kredisi borçlarına 60 aya kadar yapılandırma olanağı sunan değişikliğin ardından, 24 Ekim’de açıklanan dönem borcuna istinaden farklılaşan oranlara göre belli oldu. Finansal ürün karşılaştırma platformu Hesapkurdu.com, artan faiz oranlarının yol açabileceği ödeme zorluklarına karşı tüketicileri uyardı.

Türkiye’de uzun süredir uygulanan yüksek politika faizinin etkisiyle kredi ve kredi kartı maliyetlerinin arttığına dikkat çeken Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Yöneticisi Orhun Çağlar Atilla, “İhtiyaç kredisi faiz oranları, kişinin kredi notuna göre değişse de aylık yüzde 4’ten başlıyor. Son dönemlerde yükselen ihtiyaç kredisi ve kredi kartı faiz oranları, borç yükünde artışı da beraberinde getiriyor. BDDK verileri, bireysel kredi kartlarında ilk 10 ayda 30 milyar TL'den fazla alacağın takibe düştüğünü gösteriyor. Rakamlar, bireysel kredi kartlarındaki takipteki alacakların yüzde 65,2'sinin son 10 ayda takibe düştüğünü ortaya koyuyor” dedi.

'SADECE ASARİ BORCU ÖDEMEK, BORCU KAPATMAYI ZORLAŞTIRIYOR'

1 Kasım itibarıyla yürürlüğe giren oranlar kapsamında, Türk lirası kredi kartı işlemlerinde dönem borcu 25 bin ila 150 bin lira arasında olanlar için akdi faiz oranı yüzde 4,25, azami gecikme faizi oranı ise yüzde 4,55 olarak uygulanmaya başlandı. Takibe düşen borç miktarındaki artışın yüksek faizlerin bir sonucu olduğuna dikkat çeken Orhun Çağlar Atilla, “Faizlerdeki artış, mevcut kredi borçlarının ve kredi kartı ödemelerinin daha maliyetli olmasına sebep oluyor. Yalnızca asgariyi ödeyerek ayı çevirmeye çalışan vatandaşların borcu kapatma süreleri, yükselen faizlerle daha da uzuyor. Ayrıca toplam ödeme maliyetleri de artıyor. Kredi notunda bozulma ve yasal takip süreçleri de tüm bu aşamaların beraberinde geliyor. Vatandaşlar, yüksek faizli borçlarını önceliklendirecekleri bir ödeme planıyla hareket edebilir ve yapılandırma fırsatlarını değerlendirebilir” dedi.

'20'DEN FAZLA BANKANIN TEKLİFLERİ TEK PLATFORMDA'

Artan fonlama maliyetlerinin bankaların kredi ve kredi kartı müşterisi arayışını da artırdığını dile getiren Hesapkurdu.com Bankacılık İş Geliştirme Yöneticisi Orhun Çağlar Atilla, değerlendirmelerini şu ifadelerle sonlandırdı: “ Aylık 9 milyonu aşkın kullanıcıya hizmet veren Hesapkurdu, 20’den fazla bankanın ihtiyaç ve konut kredisi ile kredi kartı tekliflerini tek platformda inceleme şansı sunarak, tüm kullanıcılarının en düşük faizli kredi kartı ve en az maliyetli kredi ihtiyaçlarına yanıt buluyor. Bankaya gitmeden finansal ürünleri kıyaslayabilen tüketiciler, borçlanmaları durumunda riskleri daha iyi yönetebiliyor” diye konuştu.

(BÜLTEN)