Birleşik Arap Emirlikleri'nde 57 Bangladeş vatandaşına hapis cezası

Birleşik Arap Emirlikleri'nde Bangladeş hükümetine karşı düzenlenen eylemler sebebiyle yargılanan üç sanık müebbet, 53 sanık 10 yıl hapis, bir sanık ise 11 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Bangladeş sokaklarındaki protestolardan. (Fotoğraf: Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki (BAE) bir mahkeme, kendi hükümetlerine karşı protesto gösterisi düzenleyen 57 Bangladeş vatandaşına hapis cezası verdi.

BBC'nin haberine göre, ismi paylaşılmayan sanıklardan üçü 'Birleşik Arap Emirlikleri'ndeki pek çok sokakta ayaklanmaları kışkırttığı' iddiasıyla müebbet hapis cezasına çarptırıldı. 53 diğer sanığa 10 yıl, bir diğer sanığa ise 11 yıl hapis cezası verildi. Sanıkların mahkeme tarafından görevlendirilmiş savunma avukatı, pazar günü görülen duruşmada, söz konusu gösterilerde suç saiki bulunmadığını ve kanıtların yetersiz olduğunu söyledi.

CEZALARININ İNFAZI TAMAMLANINCA SINIR DIŞI EDİLECEKLER

Nüfusunun yaklaşık yüzde 90'ını yabancıların oluşturduğu Birleşik Arap Emirlikleri'nde protesto gösterisi düzenlemek fiili olarak yasak. Bangladeşliler ülkedeki en büyük üçüncü yabancı ülke vatandaşı grubunu oluşturuyor. Bangladeş'te son haftalarda Bağımsızlık Savaşı'nda savaşan kişilerin aile üyelerine kamu işlerinde kontenjan ayrılması kararına karşı geniş çaplı protestolar düzenleniyor. 150'yi aşkın kişinin hayatını kaybettiği eylemlerde 500 kişi de gözaltına alındı. Bangladeş Yüksek Mahkemesi, eylemler devam ederken söz konusu kamuda kontenjan oranını yüzde 30'dan yüzde 7'ye çekmek kararı aldı.

BAE'de 57 Bangladeşliye açılan davada, sanıkların 'Bangladeş hükümetinin aldığı kararlara karşı BAE'nin pek çok sokağında düzenlenen geniş çaplı yürüyüşleri organize ettiği' iddia edildi. Söz konusu protesto yürüyüşlerinin 'ayaklanmalara, kamu güvenliğinin bozulmasına, kolluk kuvvetlerinin engellenmesine, kamu ve özel mülkün tehlikeye atılmasına' sebebiyet verdiği, polisin eylemcileri uyararak dağılmalarını istediği ancak protestocuların bu uyarı ve çağrılara yanıt vermediği' ileri sürüldü. 

Mahkeme, sanık avukatının savunmasını reddederek hapis cezasına hükmetti ve sanıkların hapis cezalarının infazının tamamlanmasının ardından ülkelerine sınır dışı edilmesine karar verdi. Bangladeş hükümeti konuya ilişkin henüz bir açıklama yapmazken, Dubai'deki Bangladeş Konsolosluğu, 21 Temmuz Pazar günü bir sosyal medya mesajı paylaşarak Bangladeş vatandaşlarını yerel yasalara uymaları konusunda uyardı. 

 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)