Birleşik Metal İş’ten Fransız Başkonsolosluğu önünde eylem: Sendikayı tanıyın

Mersen işvereni, sendikanın yetki almasına rağmen 2 yıldır masaya oturmuyor. Birleşik Metal İş toplu sözleşme sürecinin ‘gasp’ edilmesine Fransız Başkonsolosluğu önünde tepki gösterdi.

Google Haberlere Abone ol

İSTANBUL - Birleşik Metal İşçileri Sendikası’na üye Mersen işçileri, 2022 yılından beri, toplu sözleşme hakları için mücadele ediyor. 19 Nisan’dan beri grevde olan Mersen işçileri, Fransız işverenin masaya oturmaması nedeniyle Taksim’de bulunan Fransız Başkonsolosluğu önünde eylem gerçekleştirdi. Eylemde Birleşik Metal İşçileri Sendikası Genel Başkanı Özkan Atar konuşma gerçekleştirdi. Atar, Türkiye’nin Fransa sömürgesi olmadığını belirterek, yasal süreçlere uymayan Fransız işvereni protesto etti.

‘İŞVEREN MASAYA OTURMADI’

Fransız merkezli elektrik ekipmanları yan sanayi üreticisi olan Mersen’in Gebze’de bulunan fabrikasında iki yıl önce Birleşik Metal İş Sendikası örgütlenerek çoğunluğu sağladı. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Başkanlığı tarafından da yetki belgesi alınmasına rağmen, işveren masaya oturmadı. Toplu sözleşme hakkının fiilen ‘gasp’ edildiğini söyleyen Özkan Atar, şöyle konuştu:

“Yasal toplu sözleşme sürecinin başladığı işyerinde işveren, toplu sözleşme için masaya oturma çağrımızı karşılıksız bırakarak görüşmelere katılmadı. Arabuluculuk süreci devam ederken baskılarını daha da artıran işveren ‘sendikadan vazgeçin, sendika buraya asla giremez, devlet bizim arkamızda’ gibi söylemlerle üyelerimizi yıldırmaya çalıştı. 7 Şubat 2024 tarihinde işyerinde baskıların devamı olarak 4 üyemiz işten çıkarıldı. Yasal sürecin tıkanması nedeniyle de sendikamız 28 Mart tarihinde grev kararı almak durumunda kaldı. Mersen işçileri 19 Nisan’dan beri grevini kararlılıkla sürdürmektedir.”

‘GREV DEVAM EDERKEN BAŞKA İŞÇİ ÇALIŞTIRDILAR’

Mersen işyerinde ‘hukuksuz’ uygulamaların grev süresince de devam ettiğini sözlerine ekleyen Özkan Atar, “İşveren, Sendikalar ve Toplu Sözleşme Kanunu’nun grev uygulamasına dair maddelerine aykırı şekilde, grevdeki işçilerin yerine işçi çalıştırmış ve greve katılan üyelerimizi grevden vazgeçmeleri için taciz etmiştir” diye konuştu.

Birleşik Metal İş Sendikası olarak kamuoyuna seslenen Atar, “İşverenlerin bu pervasızlığına, sendikal haklarımızın önüne konulan engellere karşı grevdeki Mersen işçilerinin mücadelesini büyütmeye çağırıyoruz” dedi.