BisiDestek deprem bölgesinde: Tekerler depremzedeler için dönüyor
Pandemi döneminde kurulan, İzmir depreminde de aktif görev alan BisiDestek üyeleri, Maraş merkezli deprem sonrası bölgeye gelerek çalışmaya başladı.
Özgür Duygu Durgun
DUVAR - İzmirli gönüllü bisikletlilerden oluşan BisiDestek, depremzedelere yardım için deprem bölgesine gitti.
BisiDestek ekibinden Alper Akbulut, Hatay'da çadır kurmaktan jeneratör taşımaya, depremzedelere sıcak yemek dağıtımından ilaç ve tıbbi malzeme sevkine kadar farklı ihtiyaçlara bisikletle cevap verdiklerini söyledi.
PANDEMİDE KURULDU
Pandemi döneminde İzmir’de evlerinden çıkamayan yaşlı veya engelli bireylere, kargo destek amacıyla kurulan bisiklet kooperatifi BisiDestek, Hatay ve Adıyaman başta olmak üzere deprem bölgesindeki temel ihtiyaçların temini ve depremzedelere ulaştırılması konusunda çalışmalarını sürdüren bölgedeki tek bisikletli gönüllü topluluğu.
BisiDestek, 34 kişilik saha ekibiyle jeneratör taşımaktan yaşlı depremzedelere sıcak yemek ulaştırılmasına, çadır dağıtımından kurulumuna çok farklı ihtiyaçları hızla organize ediyor. BisiDestek Yönetim Kurulu Üyesi Alper Akbulut, İzmir depreminden sonra Türkiye’nin farklı kentlerinde de örgütlenmiş bir sosyal girişim haline geldiklerini belirtti. Akbulut, doktor, mühendis gibi farklı mesleklere mensup bisikletli gönüllülerle çalıştıklarını sözlerine ekledi.
Gönüllülerinin çoğunlukla dağcılık ve kampçılık tecrübesine de sahip olduğunu söyleyen Akbulut, bu sayede deprem bölgesinde çok hızlı şekilde çadır kurabilme becerisine sahip olduklarını ifade etti.
‘PEK ÇOK ŞEYİ BİSİKLETLERLE ÇOK HIZLI YAPMA KABİLİYETİMİZ VAR’
İlaç başta olmak üzere şehirdeki malzeme dağıtımını bisikletlerle yaptıklarını anlatan Akbulut, şunları söyledi: ‘’İzmir depremindeki tecrübenin çok faydasını gördük. Kafa fenerleri, telsizler, arama kurtarma teçhizatları gibi pek çok cihaz ve donanımın kullanımına hakim bir ekibiz. Çadır kurma hızımız, bölgede birlikte iş birliği halinde çalıştığımız AFAD çalışanlarını da şaşırttı. Şu anda çok dağınık olan yerleşim yerlerinde çalışıyoruz. Hatay Eczacılar Odası ile iş birliği yaptık. Şehirde ilaç ve tıbbi malzeme dağıtımlarını bisikletlerle yapıyoruz. Depremden kurtulanlar, apartmanlarının önünde çadır kurmak istiyor. Yaşlı depremzedeler yemek almaya gidemiyor, sıcak yemeği bulundukları yere ulaştırıyoruz. İhtiyaçlar çok çeşitli. Kimisi cep telefonunu kaybetmiş, bulup kendisine getiriyoruz. Kimi zaman jeneratör taşıyoruz. Termal çantalarla sıcak yemek dağıtımı böyle anlarda hız gerektiriyor ve bunu bisikletlerle çok hızlı yapma kabiliyetimiz var. Whatsapp grubumuza devamlı çağrı alıyoruz.”
‘BİSİKLETLİLERDEN OLUŞAN İNSAN GÜCÜ OLUŞTURACAĞIZ’
BisiDestek oluşumunun gönüllülerle büyüdüğünü belirten Akbulut, İstanbul, Ankara, İzmir, Mersin, Hatay, Adıyaman, Kars, Rize’de örgütlü bir yapıya sahip olduklarını söyledi. Depremden sonra bölgedeki bisikletli örgütlenme altyapısını güçlendirmeye odaklanacaklarını ifade eden Akbulut şöyle devam etti: “Getir ve Yemeksepeti gibi şirketlerin Avrupa’daki muadilleri aynı zamanda iş modellerini bisiklet ve motokurye kooperatifleri olarak kurmuş olan şirketler. Bu tip bir örgütlenme doğal afetlerde hayati işlevler üstlenebilir. Örneğin İstanbul gibi bir megakentte deprem olması halinde motokuryelerden ve bisikletlilerden oluşan dev bir filo düşünün. Bizim BisiDestek olarak organizasyon yapımız, kooperatif temelli olduğu için herkes ortak olabiliyor, bu da sürdürülebilir yapıyı sağlıyor. Yasal bir altyapımız olduğu için kurumlarla çok hızlı protokoller imzalıyor, iş birliklerine gidebiliyoruz. Bu da organizasyonel çevikliği getiriyor. Türkiye bir deprem ülkesi, dolayısıyla bu tür afetlerde bisiklet bölgede en önemli alternatif ulaşım aracı olarak karşımıza çıkıyor. Şimdiki hedefimiz, deprem bölgesindeki illerde bisikletlilerden oluşan bir insan gücü oluşturmanın altyapısını kurmak.”
‘YARDIMLAŞMA VE PAYLAŞIM KÜLTÜRÜNÜN GELİŞMESİ İÇİN MÜCADELE EDİYORUZ’
Çalışmalarını aktaran Akbulut, çocuklara ve kadınlara yönelik bisiklet sürüşleri düzenlediklerini ifade etti. Akbulut yaptıkları çalışmalara ve hedeflerine dair şunları söyledi: “İzmir depreminde depremden etkilenen çocuklarla şehirde güvenli bisiklet sürüşleri yaptık. O dönem sahada çalışan psikologlar da bisiklet sürmenin çocuklarda yarattığı olumlu etkiyi gözlemlediklerini aktardı bize. Çocuklara ve kadınlara verdiğimiz güvenli sürüş eğitimlerine devam ediyoruz. Bu eğitimlerin yanı sıra ekibimize katılmak isteyen gönüllülere yönelik teknik içeriklerin yanı sıra problem çözme, kriz yönetimi, psikolojik dayanıklılık eğitimlerimiz mevcut. BisiDestek ekibi olarak ülkemizde ve dünyada çevreye ve insana duyarlı yardımlaşma ve paylaşım kültürünün gelişmesi için verdiğimiz mücadelede, bisikletlilerin de aktif olarak yer almasını hedefliyoruz.”