Bismil’de kayyım Engelli Evi’ni nikah salonu yaptı

Diyarbakır’ın Bismil ilçesinde 2019 yılında HDP’li belediye tarafından yapılan Engelli Evi, kayyım atamasının ardından önce Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne tahsis edildi ardından da nikah salonu oldu. Bismil Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Emrah Kara, 4 bin engellinin bulunduğu Bismil’de, engelliler evine ihtiyaç duyduklarını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - 2019 seçimlerinde Bismil Belediye Başkanı seçilen Orhan Ayaz, Bismil Bedensel Engelliler Derneği’nin talebi üzerine, Bismil Kardeşlik Parkı içerisinde Engelli Yaşam Merkezi’nin yapımına başladı. Engelli Yaşam Merkezi inşaatının bitmesine haftalar kala belediyeye kayyım ataması gerçekleşince çalışmalar bir süreliğine durduruldu.

Belediyeye 2019 yılında kayyım olarak atanan Bismil Kaymakamı Kerem Süleyman Yüksel, bir süre sonra yapımı tamamlanan Engelli Yaşam Merkezi’ni Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne tahsis etti.

Kayyım Yüksel ile görüştüklerini söyleyen Bismil Bedensel Engelliler Derneği Başkanı Emrah Kara, süreci şöyle anlattı: “Seçimden önce siyasi partiler derneğimizi ziyaret ettiler. Bizim onlardan talebimiz Engelli Yaşam Merkezi oldu. Seçimi HDP’li aday Orhan Ayaz kazanınca ona gittik, talebimizi hatırlattık. O da seçim öncesi verdiği sözü tuttu, yeni yapılan Bismil Kardeşlik Parkı içinde Engelli Yaşam Merkezi’nin inşaatına da başlandı. Ancak belediyeye kayyım atanınca inşaat bir süre durdu. Atanan kayyımla görüştük, parkın içindeki inşaatın engellilere tahsis edilmesini talep ettik. Ama bize cevap vermeden binayı Park ve Bahçeler Müdürlüğü’ne tahsis etti.” 

'EVLERİNDEN ÇIKAMAYAN ARKADAŞLARIMIZ VAR'

Yüksel’in tayini çıkınca yerine gelen Bismil Kaymakamı ve belediye kayyımı Hamza Türkmen ise engelli evini, evlendirme dairesi ve nikah salonu yaptı. Yıllardır engelli evine kavuşamadıklarını dile getiren Kara, yeni bir engelli yaşam merkezi istediklerini söyledi. Kara, taleplerini şu cümlelerle dile getirdi: “Engelli bireyler olarak sosyal, ekonomik ve kültürel yaşama karışamıyoruz. Evlerinden çıkamayan arkadaşlarımız var ve arkadaşlarımızı topluma kazandırmak istiyoruz. Kurslar düzenlemek istiyoruz ancak yerimiz yok. Bizim için yapılan Engelli Yaşam Merkezi, kayyım atamasından sonra başka yerlere dönüştürüldü. Yeni bir engelli merkezi yapılmasını talep ediyoruz.”



BİSMİL’DE 4 BİN ENGELLİ VAR

Bismil’de 4 bine yakın engelli bulunduğunu söyleyen Kara, “Yapılmasını istediğimiz engelli evinde gerek İş-Kur destekli gerek Dünya Bankası destekli gerekse Engelliler Federasyonu destekli kurslar hazırlayacaktık. Böylece hem sosyal ortama giremeyen arkadaşlarımızı sosyal ortama çıkarmış olacaktık hem de az da olsa evlerine ekonomik kazanç elde edeceklerdi. Bu imkan, Engelli Yaşam Merkezi nikah salonu olunca elimizden alınmış oldu. Biz yaklaşık 4 bin engellinin bulunduğu Bismil’de yeni bir Engelli Yaşam Merkezi’nin yapılmasını istiyoruz” diye konuştu.

“Tayini çıkan kayyım talebimize neden cevap vermedi, bilemiyorum” diyen Kara, “Yeni gelen kayyımdan talepte bulunamadık. Çünkü talep etmemize zaman kalmadan Engelli Yaşam Merkezi nikah salonu yapıldı” dedi.