Bitlis kırsalındaki işkence iddiaları TBMM gündeminde
DEM Parti Bitlis Milletvekili Gökalp, gözaltına alınırken işkenceye uğradığı iddia edilen Kerem Avras'ı Bakan Yılmaz Tunç'a sordu.
DUVAR - DEM Partili Semra Çağlar Gökalp, Bitlis'in Söğütlü köyüne düzenlenen operasyonda gözaltına alınan 61 yaşındaki Kerem Avras'ın işkence gördüğüne yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı.
Konuya ilişkin Adalet Bakanı Yılmaz Tunç'a soru önergesi veren Gökalp, Bakan Tunç'a şu soruları sordu:
1 - Kerem Avras’ın gözaltı sırasında fiziksel işkenceye maruz bırakıldığı iddialarıyla ilgili savcılığın verdiği takipsizlik kararının, kolluk kuvvetlerinin kimliklerinin tespit edilmemesi gerekçesine dayanması, adli makamlar tarafından işkence vakalarının ciddiye alınmadan üzerinin örtülmeye çalışıldığı anlamını doğurmuyor mu? Fail kolluk kuvvetleri olunca işkenceye fiili bir tolerans mı sağlanmaktadır?
2 - Kerem Avras’ın gözaltı sırasında işkenceye maruz kalmasında çiğnenen insan hakkı ihlallerine karşı devletin ve bakanlığınızın sorumluluğu konusunda ne tür adımlar atılmasını planlıyorsunuz? Failleri kolluk kuvvetleri olduğu işkence vakalarına yönelik soruşturmanın şeffaf, tarafsız ve adil olması, faillerin caydırıcı cezalarla cezalandırılması için hangi önlemleri almayı ve değişiklikleri yapmayı planlıyorsunuz?
3 - Kerem Avras’ın gözaltı sonrası tedavi edilmesi gereken sağlık sorunlarıyla ilgili gerekli tedavi yapılmamış ve gözle görülür darp izleri olmasına rağmen darp raporu verilmemiştir. Bu gibi durumların gözaltında işkence vakalarını arttıracağı göz önüne alındığında nasıl bir önlem almayı planlıyorsunuz? İşkence ve/veya darp vakalarında kasıtlı şekilde darp raporu vermeyen sağlık çalışanları hakkında hiç soruşturma açılmış mıdır?
4 - Kerem Avras’ın soruşturmasının hızlıca tamamlanarak ceza verilmesine karşın işkence dosyasında soruşturmanın bir yıl boyunca sürmesi ve sonucunda takipsizlik verilmesi yargı mekanizmasının kişilere ve duruma göre ikili bir hukuk mu işletilmektedir?
5 - Kerem Avras örneğinde de görüldüğü üzere gözaltına alınma anından soruşturmanın tamamlanmasına kadar geçen sürece dahiliyeti olan tüm kamu görevlilerinin çoğunlukla işkence ve/veya darp faili olan görevlileri koruma refleksi göstermektedir. Bu yerleşik durumu evrensel insani değerler ölçüsüne taşımak için hangi önlem, plan ve programları uygulamayı düşünüyorsunuz?