Bitmez'in vefatına ilişkin önergeye cevap: Acil durum planı yok, anlık değerlendirmeler var

CHP'li Kayıhan Pala'nın Hasan Bitmez'in vefatı ve Meclis'te çalışan sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorularına yanıt geldi. Meclis'in benzer olaylara ilişkin bir acil eylem planı olmadığı anlaşıldı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - CHP Bursa Milletvekili Kayıhan Pala'nın SAADET Milletvekili Hasan Bitmez'in hayatını kaybetmesi üzerine Meclis Başkanlığına sunduğu soru önergesine yanıt geldi.

Pala'nın Meclis'te çalışan sağlığı ve güvenliği ile ilgili sorularına verilen yanıtı değerlendiren Pala, şu ifadeleri kullandı:

“Yanıta göre TBMM İdari teşkilat Birimlerinde (Ankara, İstanbul ve Yalova) yalnızca 4/D’li çalışan 920 kişi için işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanları görevlendirilmiş durumda. Oysa AKP tarafından 2012 yılında çıkartılan 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanununa göre tüm çalışanların kapsam altına alınması gerekirdi. Ancak Cumhurbaşkanlığı Hükümeti sürekli olarak kamu kurumlarında tüm çalışanları kapsayacak işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı görevlendirmelerini ertelediği için Meclis’te görev yapan yaklaşık altı bin kişi çalışan sağlığı ve güvenliği hizmetlerinden yararlanamamaktadır.”

TBMM Başkan Vekili Bekir Bozdağ tarafından yanıtlanan soru önergesinin çalışan sağlığı ve güvenliği düzenlemelerine Meclis’te bile tam olarak uyulmadığını ortaya koyduğunu ifade eden Pala, şu ifadeleri kullandı:

“Merhum Hasan Bitmez’in hayatını kaybettiği Genel Kurul Salonu ve kürsü çevresiyle ilgili, mevzuatta var olmasına rağmen herhangi bir risk değerlendirmesinin yapılmamış olduğu da verilen yanıttan anlaşılmaktadır. Daha da vahim olan, böyle bir olayın öngörülmemiş olması ve acil durum planının yapılmamış olmasıdır.”

'MECLİS BAŞKANLIĞI 6331 SAYILI KANUNU EKSİKSİZ UYGULAMALI'

Bitmez'in vefat ettiği güne ilişkin Pala, “Acil durum planı olmayınca, maalesef, olay soru önergesine verilen yanıtta açık olarak yazıldığı gibi ‘anlık değerlendirmelerle’ yönetilmeye çalışılmıştır. Bu nedenle ambulansa en yakın olan çıkış kapısı yerine, daha uzak bir çıkış kapısı tercih edilmiş, kalp krizi geçiren hasta en yakın hastane yerine, daha uzak bir hastaneye, üstelik Meclis’te görev yapan uzman hekim tarafından değil, bir milletvekili tarafından verilen kararla nakledilmiştir. Hekim milletvekillerinin bu süreçte acil müdahalede bulunması meslekleri gereğidir, ancak görevli uzmanlar olay yerine geldikten sonra sürecin onlar tarafından yönetilmesi gerekirdi” dedi.

Pala, sözlerini şöyle sürdürdü: “Meclis’te bile ortaya çıkan çalışan sağlığı ve güvenliği önlemlerinin yetersizliği, kamu kurumlarında görev yapan çalışanların iş kazalarından ve meslek hastalıklarından korunma ile ilgili durumunu göstermesi bakımından çarpıcıdır. TBMM Başkanlığı ivedi olarak 6331 sayılı kanunu eksiksiz uygulamalı ve kamu kurumlarında işyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanlarının görevlendirilmesinin ertelenmesinden ivedi olarak vazgeçilmelidir. Aksi halde, kamu kurumlarında görev yapan çalışanların sağlığı olumsuz etkilenmeye devam edecektir.”

Etiketler Kayıhan Pala chp