Bizim futbol sahalarında ırkçılık yok mu?
Şampiyonlar Ligi'ndeki PSG-Başakşehir maçında Romanyalı 4. hakem Başakşehir yardımcı antrenörü Webo'ya ırkçı sözler söyledi, maç tatil edildi. Irkçı sözler kınanırken sosyal medyada bazı isimler "Türkiye'de ırkçılık olmadığını" ileri sürdü. "Türk futbolunda/sporunda ırkçılık yok" dememizin sebebi, bizde karşındakini vurmadıkça, ağzını burnunu kırmadıkça ırkçılıktan sayılmaması" diyen gazeteci Eray Özer ise sahalarımızdaki ırkçılık olaylarını hatırlattı.
DUVAR - Teknik direktör Samet Aybaba 2008 yılında Gençlerbirliği'nde görev yaparken maç sonrası bir açıklamasında futbolcusu El Saka için "Beni bir Arap'a tercih ettiler" dedi. Kulübün taraftar gruplarından Alkaralar, Aybaba'nın istifasını istedi. El Saka'nın menajeri ise "Aybaba’nın etnik kimlikle ilgili 'Arap' açıklamasını kamuoyunun takdirine bırakıyoruz" ifadelerini kullandı.
Trabzonspor'un eski başkanı Mehmet Ali Yılmaz, 1999 yılında futbolcusu Kevin Campbell için "Biz de buluyoruz bir yamyam alıyoruz işte. Yani rengi bozuk. Alıyoruz ama atmıyor anasını satayım. Ben mi atacağım golleri?" ifadesini kullandı. Yılmaz daha sonra bu sözlerin "espri" olduğunu söyledi. Campbell takımdan ayrıldı.
Halen Fenerbahçe'de Sportif Direktörü olan eski futbolcu Emre Belözoğlu, 2012'deki bir maçta Trabzonsporlu Didier Zokora'ya yönelik ırkçı sözler sarf etti. Maçtan sonra bir televizyon programına telefonla bağlanan Belözoğlu, “Maçın içinde tansiyon yükseldiğinde, birbirimize ağır sözler söyledik. O da bana çok kötü sözler söyledi, benim de ağzımdan bazı kötü sözler çıkmış olabilir. Söylemiş olduğu kelimeyi de sarf etmiş olabilirim. Bunu da kabul ediyorum. Aptalca bir kelimeydi. Onun da bana ettiği ana avrat küfür de çok aptalcaydı” demişti. Emre Belözoğlu daha sonra spor alanında din, dil, ırk, etnik köken, cinsiyet veya mezhep farkı gözetilerek hakaret suçunu işlediği gerekçesiyle 2 ay 15 gün hapis cezasına çarptırıldı. Belözoğlu'nun İngiltere'de Newcastle United forması giyerken bir maçta rakip oyuncu Joseph Yobo'ya da ırkçı sözler söylediği iddia edilmişti.
Futbolcu Deniz Naki koluna Dersim 62 dövmesi yaptırdı ve "Tunceli" yerine "Dersim" demeyi tercih ettiğini açıkladı. Türkiye'de Gençlerbirliği ve Amedspor'da oynayan Naki, Türkiye'de kariyerine devam edemedi. Almanya'da da "Türk" olduğu için ayrımcılığa maruz kaldı.