Blinken, Çinli mevkidaşıyla görüştü: 'En çok önemsedikleri konu Tayvan'

ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkili, Bakan Blinken ile Çinli mevkidaşı Wang'ın Laos'ta 1 saat 20 dakika süren bir görüşme yaptığını söyledi.

Fotoğraf: Reuters
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Laos'da düzenlenen 57'inci Güneydoğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) Dışişleri Bakanları Toplantısı'nın marjında Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi ile bir araya geldi. ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan üst düzey bir yetkilinin Reuters haber ajansı ile paylaştığı bilgilere göre, iki bakan, görüşmelerinde Tayvan konusunu geniş bir şekilde ele aldı. Yetkili, ABD Dışişleri Bakanı'nın Çin'li mevkidaşına Pekin'in son dönemdeki 'provokatif eylemlerinden' duyduğu endişeyi aktardığını anlattı.

'BLINKEN, PROVOKATİF EYLEMLERLE İLGİLİ ENDİŞELERİNİ AKTARDI'

Yetkilinin verdiği bilgilere göre, Tayvan lideri Lai Ching-te'nin resmen göreve geldiği sırada, Çin'in kendi toprağı olarak gördüğü ada çevresinde 'kuşatma simülasyonu' yapmış olması da Blinken'in görüşme sırasında Tayvan'la ilgili dile getirdiği 'provokasyonlardan' biriydi. İsmi verilmeyen yetkili, iki dışişleri bakanının 'ülkelerinin askeri bağları konusunda ilerleme kaydetme konusunda' hemfikir kaldığını söyledi. 

Yetkili, "Her görüşmede Tayvan en çok önemsedikleri konu. Onlar bunu Çin'in iç meselesi olarak görüyor" diyerek, Çin Dışişleri Bakanı Wang Yi'nin kamuoyu önünde de olmak üzere her zaman Tayvan konusunda söyleyeceği şeyler olduğu yorumunda bulundu. Öte yandan, iki bakanın bugün gerçekleşen ve 1 saat 20 dakika süren görüşmesi, Haziran 2023 yılında Blinken'in Çin'e yaptığı ziyaretten bu yana altıncı görüşmeleri oldu. 

'BIDEN VE HARRIS, İSTİKRARIN ÖNEMİNE İNANIYOR'

ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisinin aktardığına göre, Blinken, Çin Dışişleri Bakanı Wang'a ABD Başkanı Joe Biden ile Başkan Yardımcısı ve Demokratların başkan aday adayı Kamala Harris'in ikisinin de ABD-Çin ilişkilerinde istikrarın önemine ve ilişkilerde kurala dayalı düzenin devam ettirilmesi gerektiğine inandığını aktardı.

Yetkili, Blinken'in Çin'in Rusya'nın savunma sanayii üssüne olan desteğini de ele aldığını ancak Wang'dan bu konuda bir taahhüt almadığını kaydetti. Yetkilinin verdiği bilgiye göre, Blinken, Hong Kong, Tayvan ve Tibet'te insan hakları konusundaki endişelerini de Çinli mevkidaşına ileterek Pekin'in Çin'den gelen fentanil de olmak üzere uyuşturucu maddelere karşı daha fazla ilerleme kaydetmesinin önemini vurguladı. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)