Blinken, Gallant'la görüştü: 'Refah'ta büyük bir kara harekatına karşıyız'

İsrail Savunma Bakanı Gallant ile telefonda görüşen ABD Dışişleri Bakanı Blinken, 'bir milyonu aşkın kişinin sığındığı Refah'ta büyük bir askeri kara harekatına ABD'nin karşı olduğunu' söyledi.

İsrail'in Gazze şehrindeki Gazze İslam Üniversitesi'nde saldırısından. (Fotoğraf: Arşiv/ Reuters)
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - İsrail güçlerinin Gazze Şeridi'nin kuzeyine ve güneydeki Refah kentine yönelik saldırıları havadan ve karadan devam ederken, ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'la bir telefon görüşmesi yaptı. 

ABD Dışişleri Bakanlığı'nın resmi internet sitesinden yapılan yazılı açıklamaya göre, Blinken, görüşmede, 'ABD'nin İsrail'in güvenliğine ve Hamas'ı yenilgiye uğratma yönündeki ortak amaca olan sarsılmaz bağlılığını' bir kez daha dile getirdi. İki bakanın 'Gazze'deki durumu ve rehinelerin serbest bırakılması için devam eden çabaları' da ele aldığı ifade edilen açıklamada, "Bakan (Blinken) bir milyonu aşkın kişinin sığındığı Refah'ta büyük bir askeri kara harekatına ABD'nin karşı olduğunu yineledi" denildi. 

'ÇEŞİTLİ OLAYLARIN DEĞERLENDİRMESİ DEVAM EDİYOR'

Açıklamaya göre, 'Gazze'deki sivilleri ve yardım çalışanlarını korumaya yönelik acil ihtiyacın altını çizen' ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, İsrail Savunma Bakanı Yoav Gallant'ı 'yardımların Gazze'ye hareket edebildiğinden ve İsrail Hamas'a yönelik hedeflerini takip ederken Gazze içinde dağıtıma ilişkin zorlukları ele almaya' çağırdı.

Öte yandan, Blinken, CBS televizyonundaki "Face the Nation" programında ve NBC kanalında yayınlanan "Meet the Press" programında da İsrail ve Gazze'ye ilişkin açıklamalarda bulundu. CBS'e konuk olan ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'in Gazze'ye saldırılarına ilişkin bakanlık raporunda 7 Ekim 2023 sonrası insani yardıma ilişkin 'endişelerin' yer aldığını kaydederek, çeşitli 'olayların değerlendirmesinin devam ettiğini' belirtti.

'İSRAİL, BAZI DURUMLARDA HUKUKA UYGUN DAVRANMAMIŞ OLABİLİR'

AA'nın aktardığına göre, Blinken, bölgede 'karmaşık bir askeri ortam' olduğunu ifade ederek, çocukların, kadınların ve erkeklerin öldürüldüğü ya da zarar gördüğü vakaların tamamı göz önünde bulundurulduğunda, "İsrail'in bazı durumlarda uluslararası insancıl hukuka uygun bir şekilde hareket etmediğini değerlendirmek makuldür" diye konuştu.

"İsrail, Refah'a yönelik büyük bir askeri operasyon başlatırsa, bu operasyon için tedarik etmeyeceğimiz bazı sistemler olduğu konusunda net olduk" ifadesini kullanan Blinken, mühimmat sevkiyatı konusunda İsrail tarafı ile aktif görüşme içinde olduklarını söyledi.

ABD Dışişleri Bakanı, "(Silahların) Kullanım şekli hakkında gerçek endişelerimiz var. Biz iki şeye inanıyoruz. Birincisi, (Refah'ta) sivillerin korunmasına ilişkin net ve muteber planınız olması lazım ki biz bunu henüz görmedik. İkincisi, Gazze'deki çatışma bittikten sonrasına ilişkin bir plan görmeliyiz ve bunu da henüz görmedik" diye konuştu.

'BURADA KIRMIZI ÇİZGİLERDEN BAHSETMEYİZ...'

Blinken, NBC kanalında yaptığı açıklamada ise İsrail'in henüz kendilerine Refah' ilişkin güvenilir bir plan sunmadığını ve böylesi bir plan olmaksızın 1,5 milyon Filistinli sivilin sığındığı Refah'a saldırmanın vahim sonuçlarının olacağını ifade etti.

Biden yönetiminin İsrail'e desteğini sürdüreceğini kaydeden Blinken, İsrail'in Refah'ı işgal etmesi durumunda ABD'nin silah yardımını askıya alma yaklaşımını da değerlendirdi.  Blinken, burada siyasi bir perspektife sahip olduklarını ancak bunun bir kırmızı çizgi olmadığını, "Başkan Biden'ın silahları durdurma tehdidini sormak istiyorum, Biden'ın kırmızı çizgisi tam olarak nedir?" şeklindeki soruya verdiği, "Bakın, söz konusu İsrail ise burada kırmızı çizgilerden bahsetmeyiz" yanıtıyla dile getirdi.

İsrail ile her konuda sürekli görüştüklerini ve sorunları bu şekilde halletmeye çalıştıklarını belirten Blinken, Refah konusundaki duruşlarının net olduğunu ancak bunun bir kırmızı çizgi olarak tanımlanmasının doğru olmadığını savundu.

7 EKİM'DEN BU YANA GAZZE'DE 500 SAĞLIK ÇALIŞANI HAYATINI KAYBETTİ

Öte yandan, Gazze Şeridi'nin Deyr El Belah kentindeki Aksa Şehitleri Hastanesi'nde 12 Mayıs Dünya Hemşireler Günü dolayısıyla hemşirelerin düzenlediği eylemde konuşan Sağlık Bakanlığı Sözcüsü Doktor Halil ed-Dekran, İsrail'in Gazze'de 138 kadın ve erkek hemşireyi öldürdüğünü söyledi. İsrail'in sağlık çalışanlarından 500'ünü öldürdüğünü, 1500'ünü yaraladığını, 312'sini ise alıkoyduğunu aktaran Dekran, İsrail'in, 7 Ekim'den bu yana 33 hastaneyi, 53 sağlık merkezini, 133 ambulansı imha ettiğini dile getirdi.

Dekran, uluslararası topluma ve dünyanın özgür insanlarına, sağlık çalışanları ve sağlık kurumlarını koruma, sınır kapılarının açılması için baskı yapma ve tıbbi yardım gönderilmesi çağrısında bulundu.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)