Blinken, İsrail'de: 'ABD'nin Refah konusundaki net tutumunu yineledi'

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, ilk olarak Cumhurbaşkanı Herzog'la görüştü. Blinken, ardından Başbakan Netanyahu ile bir araya geldi.

Fotoğraf: İsrail Başbakanlık Ofisi - Twitter/X
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, Hamas'ın 'Aksa Tufanı' saldırısının ardından İsrail'in Gazze Şeridi'ne saldırı başlattığı 7 Ekim 2023'ten bu yana yedinci kez İsrail'de. Blinken, bu sabah ilk olarak İsrail Cumhurbaşkanı Isaac Herzog ile bir araya geldi. Herzog, Uluslararası Ceza Mahkemesi'nin İsrailli yetkililer hakkında çıkartmaya hazırlandığı konuşulan yakalama kararları hakkında endişesini dile getirdi.

İsrail'in The Jerusalem Post gazetesinin aktardığına göre, Cumhurbaşkanı Herzog, kendilerinin 'vatandaşlarını savunmak ve Orta Doğu'da farklı bir gelecek sağlamak için savaştığını, bu esnada düşmanlarının barışın, modern dünyada herkesin inandığı değer ve normların olduğu bir dünya düzenini oluşturmak için kurulmuş uluslararası hukuki forumları kullanarak tüm bu sürecin altını oymaya çalıştığını' savundu. 

'UCM'Yİ İSRAİL'E KARŞI KULLANAMAYA ÇALIŞMAK DEMOKRASİLERE TEHDİT'

İsrail'in 'çok güçlü bir hukuk sistemi olduğunu' ileri süren Cumhurbaşkanı Herzog, "Uluslararası Ceza Mahkemesi'ni terörle mücadele eden İsrail'e karşı kullanmaya çalışmak demokrasilere ve uluslararası hukukun normlarını takip eden barışsever milletlere açık ve mevcut bir tehdit teşkil etmektedir" diye konuştu. Herzog, 'tüm müttefik ve dostlarından bu tür çabalara karşı çıkmalarını ve bunları reddetmelerini' istedi.

BLINKEN: GAZZE'DE ACI ÇEKEN HALKA DA ODAKLANMALIYIZ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail'e gelmeden önce Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için yürütülen müzakereler bağlamında Suudi Arabistan ve Ürdün'e de ziyarette bulunmuştu. Reuters haber ajansının aktardığına göre, Blinken'in İsrail'deki önceliği, İsrail hükümetinin, Gazze'ye insani yardım girişlerinin iyileştirilmesi ve artırılması için bir dizi adım atmasını sağlamak olacak. 

Blinken, Herzog ile bugün İsrail'de yaptıkları görüşme öncesinde basına yaptığı açıklamada, "Yılmaz bir kararlılıkla rehineleri evlerine geri getirecek bir ateşkes için çalışırken Hamas'ın çapraz ateşinde acı çeken Gazze'deki halka da odaklanmalıyız" ifadelerini kullandı. Blinken, sözlerini şöyle sürdürdü: "İhtiyaçları olan yardımı, gıdayı, ilacı, suyu ve barınmayı sağlamaya odaklanmak da fazlasıyla aklımızda."

AXIOS: NETANYAHU, BÖYLE BİR ANLAŞMAYI KABUL ETMEYECEĞİNİ SÖYLEDİ

ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Herzog ile görüşmesinin ardından Başbakan Benjamin Netanyahu ile bir araya geldi. İsrail Başbakanlık Ofisi'nin X hesabından yapılan paylaşımda, Netanyahu ve Blinken arasındaki genişletilmiş görüşmenin sona erdiği bilgisi verildi.

Reuters haber ajansının aktardığına göre, ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan açıklamada, Blinken'in görüşme sırasında Gazze'ye yardım tedariki konusunda görülen gelişmenin 'hızlandırılması ve devam ettirilmesinin önemini bir kez daha dile getirdiği' ifade edildi.

Reuters, ayrıca ABD'nin Axios haber sitesi için çalışan bir muhabirin, X hesabından yaptığı paylaşımda, Netanyahu'nun Blinken'e toplantıları sırasında 'savaşı sona erdirmeyi içeren bir anlaşmayı kabul etmeyeceğini söylediğini' iddia etti.

ABD DIŞİŞLERİ BAKANLIĞI:

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Matthew Miller da Blinken'ın Netanyahu’yla görüşmesine ilişkin yazılı açıklama yaptı. Miller, görüşmede esir takası mutabakatının bir parçası olarak Gazze'de acil ateşkesin sağlanmasına yönelik çabaların ele alındığını kaydetti.

Blinken’in görüşmede, taraflar arasında yapılacak bir 'ateşkesin önünde duran tarafın Hamas olduğunu' dile getirdiğini belirten Miller, ayrıca ABD Başkanı Joe Biden ile İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu arasında 4 Nisan tarihinde gerçekleşen görüşmenin ardından Gazze'ye insani yardım ulaştırılmasında sağlanan 'ilerlemeyi' ele aldığını ve Gazze’ye insani yardımların artmasının önemini vurguladığını aktardı.

Miller, yazılı açıklamasında, Blinken'ın Netanyahu'ya İsrail'in Refah'a düzenlemeyi planladığı kara saldırısına ilişkin ABD'nin 'net tutumunu' yinelediğini aktardı. Ayrıca Miller, Blinken'ın ABD'nin İsrail'in güvenliğine olan bağlılığını yinelediğini ve çatışmanın daha da genişlemesinden kaçınılması gerektiğine vurgu yaptığını kaydetti.

ABD yönetimi, Gazze'de ateşkes sağlansa da sağlanmasa da Refah'a yönelik kara saldırısına başlayacaklarını açıklayan İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'ya 'ABD olarak Refah'a yönelik kara saldırısına karşıyız' mesajını dün bir kez daha yinelemişti.

FRANSA DIŞİŞLERİ BAKANI MISIR'A GİDİYOR

İsrail ve Hamas arasında, Mısır ve Katar'ın arabuluculuğunda ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için müzakere ve çabalar sürerken, Fransa Dışişleri Bakanı Stephane Sejourne'un da bugün Mısır'ın başkenti Kahire'ye önceden haber verilmemiş bir ziyaret yapacağı ifade edildi. Reuters'a konuşan Fransalı diplomatik bir kaynak, "Bakanın sürpriz ziyareti, Mısır'ın Gazze'deki rehinelerin serbest bırakılması ve ateşkesin sağlanması için sürdürdüğü çabalar bağlamında gerçekleşecek" diye konuştu.

Hamas ve diğer Filistinli grupların, Gazze Şeridi'nde tuttuğu rehinelerin arasında üç Fransa vatandaşının da olduğu düşünülüyor.

HAMAS HEYETİ ÇİN'DE 'SOYKIRIMI' DURDURMANIN YOLLARINI GÖRÜŞTÜ

Öte yandan, Hamas'ın Uluslararası İlişkiler Ofisi Başkanı Musa Ebu Merzuk başkanlığındaki heyetin de Çin Dışişleri Bakan Yardımcısı Deng Li ile İsrail'in Gazze Şeridi'nde sürdürdüğü 'soykırımı' durdurmanın yollarını görüştüğü açıklandı.

Anadolu Ajansı'nın aktardığına göre, Hamas'tan yapılan yazılı açıklamada, Ebu Merzuk'un yanı sıra hareketin siyasi büro üyeleri Husam Bedran, Fethi Hammad, Basim Naim ve Uluslararası İlişkiler Bürosu Üyesi Şerif Ebu Şemmale'nin de aralarında bulunduğu bir heyetin 28 Nisan'da, Dang Li ile Çin'in başkenti Pekin'de bir araya geldiği belirtildi.

Açıklamada, görüşme sırasında Gazze'de Filistin halkının maruz kaldığı soykırımı durdurmanın yolları ile ateşkes sağlanmasına yönelik çabaların gözden geçirildiği, İsrail ordusunun yol açtığı trajik insani durum ve Çin'in acil insani yardımını artırması konusunun ele alındığı belirtildi.

Açıklamada ayrıca görüşme sırasında iki tarafın da istişarelerin devam edeceğini, Filistin ulusal birliğinin sağlanması için çalışılacağını ve Çin'in gerekli her şeyi sağlamaya hazır olduğunu vurguladığı bilgisi verildi.

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)