Blinken: İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgalini kabul etmiyoruz
ABD Dışişleri Bakanı, Orta Doğu turu kapsamında gittiği Katar'da, Gazze'deki duruma ilişkin olarak, "Mesajım basit, net ve acil. Ateşkes ve rehine mutabakatına sona gelinmeden ulaşılmalı" dedi.
DUVAR - ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken, 7 Ekim'den bu yana Orta Doğu'ya yaptığı dokuzuncu ziyaret kapsamında İsrail ve Mısır'ın ardından dün Katar'ın başkenti Doha'ya gitti. İsrail ve Hamas arasında Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına varılması için temaslarda bulunan Blinken, başkent Doha'da açıklamalarda bulundu. ABD Dışişleri Bakanı, İsrail'in Gazze Şeridi'nde uzun süreli işgalini kabul etmediklerini söyledi.
AA'nın aktardığına göre, Orta Doğu ziyareti kapsamında birçok üst düzey yetkiliyle görüşme fırsatı bulduğunu anlatan Blinken, "Mesajım basit, net ve acil. Ateşkes ve rehine mutabakatına sona gelinmeden ulaşılmalı. Bunu şimdi yapmalıyız" ifadelerini kullandı. Blinken, zamanın önemini vurgulayarak, "Esirlerin sağlığı tehlikede. Zaman önemli çünkü Gazze’de her gün kadın, çocuk ve erkekler acı çekiyor. Yeterli gıdaya, ilaca ulaşamıyor. Başlatmadıkları ve durduramayacakları bir çatışmada yaralanma ve ölme riskleri bulunuyor. Zaman önemli çünkü her geçen gün bölgede gerilimin tırmanması riski var" diye konuştu.
'MUTABAKAT DERHAL GERÇEKLEŞMELİ VE HAYATA GEÇİRİLMELİ'
Mısır ve Katar ile gerilimin tırmanmaması için çalıştıklarını dile getiren ABD Dışişleri Bakanı Blinken, Hamas ile İsrail arasındaki ateşkes ve rehine takası için yürütülen müzakerelere değindi. Blinken, İsrail'in ABD Başkanı Joe Biden'ın ateşkes önerisini onayladığını savunarak, Hamas'a da bu öneriyi kabul etmesi çağrısını yineledi.
Ateşkes mutabakatına varılabilmesi için herkesin gerekli esnekliği göstermesi gerektiğini belirten Blinken, iki tarafın da anlaşmanın uygulanmasının detayları konusunda çalışacağından ve hemfikir kalacağından emin olmak istediklerini söyledi.
Blinken, ABD'yle beraber arabulucu ülkeler Mısır ve Katar'ın yanı sıra çok sayıdaki ülkenin ateşkesin hemen sağlanmasının aciliyeti konusunda hemfikir olduğunun altını çizerek, "(Mutabakat) Bu, derhal gerçekleşmeli ve gelecek günlerde hayata geçirilmeli. Biz de bunun sağlanması için mümkün olan her şeyi yapacağız" şeklinde konuştu.
'ÇATIŞMANIN DİĞER BÖLGELERE YAYILMAMASINI SAĞLAMALIYIZ'
Basın mensuplarının sorularını da yanıtlayan Blinken, "ABD, İsrail'in Gazze'de uzun süreli işgalini kabul etmiyor. Mutabakat, İsrail ordusunun konumu ve Gazze'den çekilmesi hususundaki program konusunda çok açık. İsrail, bunu kabul etti" dedi.
ABD Dışişleri Bakanı Blinken, İsrail başta olmak üzere ateşkes ve rehine takasının sağlanmasının herkesin yararına olduğunu dile getirdi. Çatışmanın diğer bölgelere yayılmamasını sağlamaları gerektiğine işaret eden Blinken, "Gazze, kuzeyde, Lübnan'da ve Hizbullah konusunda daha iyi bir yere ulaşmak için birçok yönden anahtar konumunda. Kızıldeniz'de Husiler ile gerilimin düşürülmesi, İsrail ile Suudi Arabistan arasında iki ülkenin de çıkarına olacak normalleşme anlaşmasının sağlanıp sağlanamayacağının değerlendirilmesi için anahtar noktada" değerlendirmesinde bulundu.
ABD'DEN NETANYAHU'NUN 'MAKSİMALİST' YAKLAŞIMINA ELEŞTİRİ
Öte yandan, İsrail basınına yansıyan haberlerde, ABD'nin İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun Gazze'de ateşkes ve rehine takası anlaşmasına yönelik yaklaşımını eleştirdiği belirtildi. BBC'nin aktardığına göre, üst düzey bir ABD'li yetkili, Netanyahu'yu 'maksimalist' açıklamalar yapmakla suçladı, İsrail Başbakanı'nın açıklamalarının 'bitiş çizgisinde bir ateşkes anlaşmasına varma konusunda yapıcı olmadığını' söyledi.
Blinken, Orta Doğu turunun ilk ziyaretini İsrail'e yapmış, burada Netanyahu ile yaklaşık 3 saat süren bir görüşme gerçekleştirmişti. Blinken, daha sonra yaptığı açıklamada, Netanyahu'nun Washington yönetiminin Gazze'de ateşkes ve rehine takasına ilişkin 'aradaki boşlukları kapatacak' yeni anlaşma teklifini kabul ettiğini duyurmuş ancak anlaşmanın detayları hakkında bilgi vermemişti. İsrail basınına yansıyan haberlere göre, Netanyahu daha sonra İsrailli rehine yakınları ile yaptığı görüşmede, Blinken'ı anlaşmanın İsrail güçlerinin Mısır ile olan sınır da dahil olmak üzere Gazze'deki 'stratejik askeri ve siyasi' alanlarda kalması gerektiği konusunda 'ikna ettiğini' söyledi. Bu yorum ise ABD'yi rahatsız etti.
'HAMAS DA KABUL EDERSE TEKNİK DETAYLARIN GÖRÜŞÜLMESİNİ BEKLİYORUZ'
Kimliğinin paylaşılmaması koşuluyla açıklamada bulunan üst düzey ABD'li yetkili, Netanyahu'nun söz konusu açıklamalarını gördüklerini belirterek, "Elbette kamuoyu önünde müzakere etmeyeceğiz ama şunu söyleyebilirim ki Bakan Blinken ve ABD'nin ikna olduğu şey, bitiş çizgisinde bir ateşkes teklifine ulaşma ihtiyacı... Eğer Hamas da bu aradaki boşlukları kapatacak anlaşmayı kabul ederse görüşmelerin bazı daha teknik detaylar konusunda devam etmesini bekliyoruz" değerlendirmesinde bulundu.
ABD'li yetkili, "Ayrıca şunu da eklemeliyim ki bunun gibi maksimalist açıklamalar bitiş çizgisinde bir ateşkes anlaşmasına ulaşma konusunda yapıcı değil ve her iki taraf da aradaki boşlukları kapatacak bir anlaşmada mutabık kaldığında uygulama ve çalışma seviyesinde teknik görüşmelerin devam edebilmesini riske atıyor" ifadelerini kullandı.
'MÜZAKERECİLER SÜRECİ BİLEREK SABOTE ETTİĞİ GÖRÜŞÜNDE'
İsrail'in kamu yayıncısı KAN'da yer alan haberde de çıkmaza giren rehine takası ve ateşkes müzakerelerine ilişkin değerlendirmelere yer verildi. KAN'a konuşan ve adları açıklanmayan müzakere heyetindeki yetkililerin, esir takası ve ateşkes görüşmelerindeki çıkmaz nedeniyle İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'yu suçladığı belirtildi.
Netanyahu'nun Gazze Şeridi'ni ikiye ayıran Netzarim Koridoru ile Gazze Şeridi ile Mısır sınırındaki Philadelphi Koridoru'ndan çekilmeyeceklerine dair açıklamasını anımsatan yetkilinin, "Netanyahu'nun açıklaması müzakereleri havaya uçurmayı amaçlıyor, başka açıklaması yok. Başbakan, bir sonraki zirve öncesinde Philadelphi Koridoru ve Netzarim için çözümler üzerinde çalıştığımız kritik bir dönemde olduğumuzu biliyor" dediği belirtildi.
İsrailli yetkilinin Benjamin Netanyahu'nun müzakerelerde 'ilerleme' olduğunu bildiğini ancak buna rağmen tam tersine açıklamalar yaptığına dikkat çektiği kaydedildi.
Netanyahu, Gazze'deki rehine ailelerinin temsilcileriyle bir araya geldiği görüşmede, Netzarim Koridoru ile Philadelphi Koridoru'ndaki İsrail askerlerini çekmeyeceklerini söylemişti. Görüşmeye ilişkin İsrail basınında çıkan haberlerde, İsrail Başbakanı Benjamin Netanyahu'nun temsilcilere Tel Aviv ile Hamas arasında bir esir takası mutabakatı olacağından emin olmadığını söylediği aktarılmıştı.
LAPİD: NETANYAHU'NUN SABOTE GİRİŞİMLERİ DURDURULMALI
İsrail'de ana muhalefet lideri ve eski başbakan Yair Lapid, Netanyahu'nun İsrail ile Hamas arasında esir takası için yapılan müzakerelere yönelik sabotajlarının durdurulması gerektiğini belirterek anlaşma çağrısı yaptı. Bir an önce esir takası mutabakatı yapılması konusunda sosyal medya hesabı üzerinden çağrı yapan Yair Lapid, "Netanyahu'nun müzakereleri sabote etme girişimleri durdurulmalı. Hepsi (İsrailli rehineler) ölmeden önce, hemen bir anlaşmaya varılmalı" değerlendirmesinde bulundu.
İsrail Savaş Kabinesi eski üyesi üyesi Gadi Eisenkot da katıldığı bir radyo programında esir takası müzakerelerindeki çıkmaz nedeniyle Netanyahu'yu eleştirdi. İsrailli bakanların birçoğunun esir takası mutabakatını desteklediğini aktaran Eisenkot, olası bir anlaşmaya Netanyahu'nun karşı çıktığını söyledi. Eisenkot, Netanyahu'nun esirleri geri getirmeyi istediğini ancak mutabakat için 'cesur kararlar' almaya hazır olmadığını kaydetti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)