Blinken-Lavrov görüşmesi öncesi Rusya'dan uyarı: Ukrayna'ya silah yollamayı bırakın

Ukrayna krizini yatıştırma girişimleri çerçevesinde, ABD Dışişleri Bakanı Blinken Avrupa'da bir dizi görüşme yapacak. Blinken'in Rus mevkidaşı Lavrov'la da görüşmesi öncesi Moskova'dan uyarı var.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Ukrayna krizinde tırmanan gerilimi dindirme amaçlı diplomasi trafiği hız kazanıyor. Kiev'i ziyaret eden ABD Dışişleri Bakanı Anthony Blinken, cuma günü Rusya Dışişleri Bakanı Sergey Lavrov'la Cenevre'de yüzyüze bir görüşme gerçekleştirecek. Blinken'in ziyareti öncesindeyse, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği'nden "Krizi gerçekten gidermek istiyorsanız Ukrayna ordusuna silah sevkiyatı yapmaya son verin" mesajı geldi.

Blinken, Avrupa ziyaretinin ilk durağı olan Kiev'de, Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ve Dışişleri Bakanı Dimitro Kuleba ile görüşecek. ABD Dışişleri Bakanı yarın Berlin'e geçerek Almanya Dışişleri Bakanı Annalena Baerbock'un yanı sıra Fransa ve İngiltere'nin dışişleri bakanlarıyla bir araya gelecek. Cuma günü de, Rus mevkidaşı Lavrov'la Cenevre'de yüzyüze bir görüşme yapacak.

Blinken'in ziyareti öncesinde gazetecilere açıklama yapan bir ABD Dışişleri Bakanlığı yetkilisi, "ABD ihtilaf istemiyor. Biz barış istiyoruz" dedi. Yetkili, "Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in, ABD ile Rusya'nın düşmanlığa veya krize dayalı olmayan bir ilişki yürütebilmesi için bu krizi yatıştırma gücü var" ifadelerini kullandı. Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki ise Rusya'nın Ukrayna'yı işgale hazırlandığı iddialarına atıfla, "Durumun son derece tehlikeli olduğunu düşünüyoruz. Şu anda Rusya'nın her an Ukrayna'ya bir saldırı başlatabileceği bir aşamadayız" dedi.

Ukrayna'yı işgal etmeye hazırlandığı iddiasını reddeden ve sınırda kriz yaratan 100 bin askerin Rusya toprakları içinde bulunduğunu vurgulayan Rusya ise NATO'nun doğuya doğru daha fazla genişlememesi için güvence talep etmeyi sürdürüyor. Blinken'in ziyareti öncesinde, Rusya’nın Washington Büyükelçiliği'nden yeni bir uyarı da gelmiş durumda. 

Elçiliğin Facebook hesabından yapılan paylaşımda, ABD'nin Ukrayna'ya silah tedarikine son vermesi talep edildi. Açıklamada şu ifadeler kullanıldı: "ABD, Ukrayna içindeki krizin diplomatik yollarla istikrara kavuşturulmasıyla gerçekten ilgileniyorsa, Ukrayna Silahlı Kuvvetleri’ne yeni silah sevkiyatı planlarından vazgeçmeli. Bunun yerine Washington, Minsk anlaşmalarına yönelik sabotajın durdurulmasına ikna etmek için Ukrayna yönetimi üzerindeki nüfuzundan faydalanmalı." (DIŞ HABERLER, Sputnik)