Bloomberg: 'Akkuyu projesini yürüten Türkiyeli şirkete 20 milyar dolarlık destek'

Bloomberg haber kanalı, Rosatom'un Türkiye'de Akkuyu Nükleer Santral projesini yürüten şirketlerden birine 20 milyar dolarlık destek sağlayacağını belirtti.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD merkezli Bloomberg kanalı, Rusya ve Türkiye ortaklığında yürütülen Akkuyu Nükleer Santral projesi için 20 milyar dolarlık bir destek sağlanacağı konusunda habere yer verdi. Türkiye'den üst düzey bir yetkili ise söz konusu para transferinin İstanbul'da imzalanan Ukrayna tahılı anlaşmasına karşılık "iyi niyet jesti" olarak görülebileceğini ifade etti. 

Haberde, Rusya'nın devlet nükleer enerji şirketi Rosatom'dan Akkuyu Nükleer Santral Projesi'ni yürüten Türkiyeli bir şirkete ilk etapta 5 milyar dolar gönderildiği, ilerleyen günlerde de benzer ödemelerin yapılacağı, bu şekilde 20 milyar dolarlık tutarın söz konusu şirkete ulaştırılacağı kaydedildi.

Rosatom'dan ise söz konusu para transferiyle ilgili "projenin finansman düzenlemelerinin hususi olduğu" yanıtı verildi. Türkiye Maliye Bakanlığı'ndan ise söz konusu habere ilişkin yanıt verilmediği aktarıldı. 

Akkuyu 1 olarak bilinen ilk reaktörün çalışmaları 2018 yılında başlamış, iki yıl sonra da Akkuyu 2 projesine başlanmıştı. Nükleer santral inşaatının 2026 yılında tamamlanması bekleniyor.