Bloomberg: Biden Erdoğan'a Ermeni soykırımını tanımayı planladığını söyledi

Bloomberg News: ABD Başkanı Joe Biden, Türkiye Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan'la telefon görüşmesinde Ermeni soykırımını tanımayı planladığını söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - ABD Başkanı Joe Biden'ın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'la yaptığı telefon konuşmasında 'Ermeni soykırımını tanıma niyetini ilettiği' belirtiliyor. Haberi ilk olarak Amerikan haber sitesi Bloomberg duyururken, CNN International ve Reuters ajansına konuşan kaynaklar da aynı yönde bilgi verdi.   

CNN: GÖRÜŞME GERGİN GEÇTİ

Bloomberg News'un Beyaz Saray muhabiri Jennifer Jacobs kaynaklarına dayandırdığı haberde, Biden'ın görüşmede Erdoğan'ı bu karar hakkında bilgilendirdiğini yazdı. Konu hakkında bilgi sahibi bir kaynak ise CNN'e açıklamasında görüşmeyi 'gergin' olarak niteledi.  

Beyaz Saray'ın iki lider arasında Biden'ın ocakta göreve gelmesinden beri gerçekleştirilen ilk görüşme hakkındaki yazılı açıklamasında, yarın 106'ıncı yıldönümü olan Ermeni soykırımının ele alınıp alınmadığına dair bilgi verilmemişti. Beyaz Saray açıklamasında, Biden'ın 'işbirliği alanlarının genişletildiği ve görüş ayrılıklarının verimli bir şekilde yönetildiği', 'yapıcı' ikili ilişkilerden söz ettiği ve iki liderin hazirandaki NATO zirvesinde görüşme kararı aldığı belirtilmişti.

'SOYKIRIMI TANIMA NİYETİ KONUSUNDA BİLGİ VERDİ'

Ancak Bloomberg'ün haberine göre, görüşmede Ermeni soykırımı da gündeme geldi. Bloomberg muhabiri Jacobs, Beyaz Saray kaynaklarına dayandırdığı haberinde, "Biden bugünkü konuşmada Erdoğan'a, Osmanlı İmparatorluğu güçlerinin 20'inci yüzyılın başında Ermenileri katletmesini soykırım olarak tanımayı planladığını söyledi" ifadelerini kullandı.

Kısa süre sonra, CNN ve Reuters ajansı da görüşme hakkında bilgi sahibi kaynaklara dayandırdıkları haberlerde aynı bilgiyi geçti.

ABD DIŞİŞLERİ SORULARI YANITSIZ BIRAKTI

ABD Dışişleri Bakanlığı Sözcü Vekili Jalina Porter ise bakanlığın günlük basın toplantısında Ermeni soykırımının tanınıp tanınmayacağı yönündeki soruya net yanıt vermekten kaçındı. Porter, "Ermeni soykırımı konusunda yarın bir açıklama bekleyebilirsiniz" demekle yetindi.

Biden'ın soykırımı tanıma kararı aldığı haberi dün Amerikan basınına sızdırılmış, Beyaz Saray Sözcüsü Jen Psaki de ilgili sorulara yanıtında "Bu konuda cumartesi günü söyleyecek daha fazla şeyimiz olacak" yanıtını vermişti.

'ABD DIŞİŞLERİ KARŞI ÇIKIYOR' İDDİASI

Amerikan basını ABD Dışişleri Bakanlığı'nın soykırımın tanınması yönündeki bir adıma karşı çıktığını yazarken, Biden ile Erdoğan'ın ilk görüşmesinin ilgili haberlerden sonra yapılması da dikkat çekmişti. (DIŞ HABERLER)