Bloomberg: Çin aşısında farklı sonuçlar uzmanların kafasını karıştırdı

Bloomberg haber ajansı, Türkiye'nin de bu hafta uygulamaya başlayacağı Çin menşeli CoronaVac aşısı için üç farklı sonuç açıklanmasının uzmanların kafasını karıştırdığını yazdı. Flinders Üniversitesi Tıp ve Tamu Sağlığı Fakültesi'nden Prof. Nikolai Petrovsky, 'salgını kontrol altına almakta başarısız olan ülkelerin oy kazanmak ve içerideki huzursuzluğu yatıştırmak için aşının faydalarını abartmak istediğini' savundu.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Türkiye'nin de satın aldığı ve bu hafta uygulanmaya başlanacağı açıklanan Çin menşeli CoronaVac için açıklanan farklı korunma oranları tartışma yarattı. Bloomberg haber ajansı, aşı için Brezilya, Endonezya ve Türkiye'de üç farklı oran açıklandığını, Brezilya'da bugün dördüncü bir oranın dolaşıma sokulduğunu ve bu durumun uzmanların kafasını karıştırdığını yazdı.

Haberde, Çin şirketi Sinovac'ın geliştirdiği aşı için Endonezya'da yüzde 65 koruma oranı açıklandığı hatırlatıldı. Ancak ajans, "Fakat Endonezya'daki denemelere 1620 kişi katıldı; bu, anlamlı bir sonuç için çok küçük deney" ifadelerini kullandı. Bloomberg, Türkiye'nin yüzde 91,25 oranında bir koruma açıkladığını ama Türkiye'de yapılan denemelerin de yeterli bir sonuca varabilmek için çok küçük kapsamlı olduğunu yazdı.

BREZİLYA'DAKİ SONUÇLAR TARTIŞMA YARATTI

Bloomberg'ün haberinde, aşının en büyük denemelerinin 13 bin kişiyle yapıldığı ama bu ülkede de büyük bir karmaşa yaşandığı belirtildi. Sinovac'ın Brezilya'daki ortağı olan Sao Paulo Butantan Enstitüsü, aşının ağır hastalığı yüzde 100, orta ve hafif hastalığı ise yüzde 78 oranında engellediğini açıklamıştı. Fakat uzmanlar bu sonuçların ikincil olduğunu, kamuoyuna açıklanan az sayıda veriye göre aşının koruma oranının yüzde 63 olarak hesaplandığını öne sürmüştü.

BREZİLYA'DA YENİ İDDİA: ORAN YÜZDE 50-60 ARASINDA 

Brezilya'nın merkezi ilaç kurumu Anvisa aşıya acil kullanım onayı verilmesi için daha fazla veriye ihtiyaç duyduklarını söylerken, haber sitesi UOL'da bugün yayınlanan bir haberde aşının asıl koruma oranının yüzde 50 ila 60 arasında kaldığı öne sürüldü. Haber, Brezilya'daki sonuçlar hakkında bilgi sahibi olan iki kaynağa dayandırıldı. Butantan ise bugün TSİ 18.45'te bir basın toplantısı düzenleyerek daha ayrıntılı veri açıklayacaklarını duyurdu; söz konusu haberi 'spekülasyon' olarak niteledi. 

'OY İÇİN AŞININ KORUMA ORANI ABARTILIYOR'

Tüm bu karmaşa, aşı uzmanlarının da kafasını karıştırmış durumda. Flinders Üniversitesi Tıp ve Tamu Sağlığı Fakültesi'nden Prof. Nikolai Petrovsky, Bloomberg'e demecinde şu ifadeleri kullandı: "Bu denemelerin sonuçlarının büyük oranda abartılması için çok büyük bir finansal baskı ve prestij baskısı var. Salgını doğru düzgün kontrol altına almakta başarısız olan ülkelerin şu an oy kazanmak ve içerideki huzursuzluğu yatıştırmak için aşının faydalarını abartmak istemesi nedeniyle, birçok durumda bu tür abartılı açıklamalar aynı zamanda siyasi amaç da taşıyor" dedi.

SINOVAC SÖZCÜSÜ YORUMLAMADI

Bloomberg'ün ulaştığı bir Sinovac sözcüsü Brezilya, Türkiye ve Endonezya'daki farklı sonuçlar hakkında yorum yapmayı reddederken, Brezilya'daki ortaklarının daha fazla veri açıklayacağını söyledi.

Haberde, veri karmaşasının bazı yerlerde Sinovac aşısına onay verilmesini geciktirdiği de belirtildi. Örnek olarak, Hong Kong gösterildi. Hong Kong'daki Covid-19 Danışma Kurulu Üyesi ve Hong Kong Çin Üniversitesi'nde solunum hastalıkları profesörü olan David Hui, "İlk başta, Sinovac'ın Hong Kong'a ocak ayında aşı göndermesi planlanıyordu. Ancak Faz-3 klinik deneme sonuçlarının açıklanmasını üç kez ertelediler. Bu da başvuruların değerlendirilmesini geciktirir" dedi. (DIŞ HABERLER)