BM: Gazze'deki enkazı kaldırmak 14 yıl sürebilir
BM Mayın Eylem Servisi'nden Lodhammar, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıların ardında 37 milyon ton enkaz ve moloz bıraktığını, bunların arasında patlamamış mühimmatın da olduğunu söyledi.
DUVAR - Gazze'deki Sağlık Bakanlığı, 7 Ekim 2023'ten bu yana İsrail'in saldırıları altındaki Gazze Şeridi'ndeki duruma ilişkin bilgi verdi. Yapılan açıklamaya göre, Gazze Şeridi'ndeki can kaybı son 24 saatte 51 artarak 34 bin 356'ya yükseldi. Son bir günde 75 Filistinlinin daha yaralandığı bölgede, yaralı sayısının da 77 bin 368'e yükseldiği bilgisi verildi.
Birleşmiş Milletler Mayın Eylem Servisi'nden (UNMAS) üst düzey yetkili Pehr Lodhammar da İsviçre'nin Cenevre kentinde düzenlenen basın toplantısında yaptığı açıklamada, devam eden çatışma ve saldırıların ardında 37 milyon ton enkaz ve moloz bıraktığını söyledi. Lodhammar'ın açıklamasına göre, içinde büyük miktarda patlamamış mühimmatın da olduğu bu enkazları kaldırıp temizlemek yaklaşık 14 yıl sürebilir.
'PATLAMAMIŞ MÜHİMMATIN TAM SAYISINI BELİRLEMEK İMKANSIZ'
Reuters haber ajansının aktardığına göre, Lodhammar, Gazze Şeridi'nde bulunan patlamamış askeri mühimmatın tam sayısını belirlemenin imkansız olduğunu hatırlatarak, yıkılmış binalar da dahil olmak üzere bölgedeki enkaz ve molozları belirli koşullar altında temizlemenin 14 yıl sürebileceğini söyledi. Karada kullanılan mühimmatın infilak ve ateşleme sürecinde en az yüzde 10'luk bir arıza oranı olduğunu belirten UNMAS yetkilisi, "100 kamyonlar 14 yıl sürecek bir işten bahsediyoruz" ifadelerini kullandı.
ABD DONANMASINA AİT GEMİ, GAZZE AÇIKLARINDA
Öte yandan, ABD donanmasına ait bir geminin dün gece saatlerinde Gazze Şeridi açıklarına demir attığı belirtildi. AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, ABD donanmasına ait bir gemi, gece saatlerinde Gazze Şeridi'nin orta kesimindeki Gazze Vadisi açıklarına demirledi.
ABD daha önce yaptığı açıklamalarda söz konusu geminin Gazze kıyısında inşa edilmesi planlanan yüzer liman projesinde faaliyet göstereceğini duyurmuştu. ABD Başkanı Joe Biden, 7 Mart'ta ordusunu, Gazze'ye yardımların girişi için sahile geçici liman inşa etmek üzere görevlendirdiğini açıklamıştı. Birleşmiş Milletler (BM) Gazze Kıdemli İnsani Yardım ve Yeniden Yapılanma Koordinatörü Sigrid Kaag da 24 Nisan'da New York'taki BM binasında gazetecilere yaptığı açıklamada Gazze'ye deniz koridoruyla yardımın kara yolundan yardımın yerine geçemeyeceğini, ancak ilave destek sağlayabileceğini ifade etmişti.
Kaag, "Gazze'ye deniz koridoruyla yardım, kara yolundan yardımın yerine geçemez" diyerek, deniz yoluyla yardımın sadece ilave destek sağlayabileceğini dile getirmişti.
(DIŞ HABERLER SERVİSİ)