BM Genel Kurulu'nda olağanüstü toplantı devam ediyor: Rusya'yı kınama talebi oylanacak

BM Genel Kurulu'nda Rusya'nın Ukrayna'ya dönük saldırılarını kınayan karar tasarısı bugün oylanacak. Tasarı, Rusya'nın Ukrayna topraklarından askeri güçlerini derhal geri çekmesi çağrısını içeriyor.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Kurulu tarihinde 10’uncu kez olağanüstü toplanırken ABD'nin talebiyle Rusya'ya dönük kınama kararının bugün yapılacak oylamada kabul edilmesi bekleniyor.

BM'nin 193 üyeli Genel Kurulu'nda dün başlayan olağanüstü toplantı bugün devam ediyor. ABD'nin daha önce Güvenlik Konseyi’ne sunduğu ancak Rusya’nın vetosuyla kabul edilmeyen, "Rusya’nın Ukrayna’ya askeri saldırısının derhal durdurulması" talebini içeren tasarı bugünkü toplantıda oylanacak. Oylamanın yanı sıra üye ülkelerin temsilcileri de konuşmalar yapıyor. Aralarında ABD BM Daimi Temsilcisi’nin de olduğu bazı ülke temsilcileri dünkü toplantıda zaman yetersizliğinden ötürü söz alamamıştı.

Diğer üye ülkelerin temsilcileri Genel Kurul’a hitaplarını bugünkü oturumda yapıyor. Görüş belirtmek isteyen üye ülkelerin temsilcilerinin Genel Kurul'a hitapları sonlanınca da karar tasarısı oylamaya sunulacak. Reuters haber ajansı, kınama kararını içeren taslak metinde "Rusya Federasyonu'nun, sınırları uluslararası alanda kabul görmüş Ukrayna topraklarından tüm askeri güçlerini derhal, tamamen ve koşulsuz olarak geri çekmesini talep ediyor" ifadelerinin yer aldığını belirtti. BM'de oylanan karar tasarıları kabul edilmesi halinde herhangi bir yaptırım gücüne sahip değil ancak uluslararası alanda siyasi ağırlığı bulunuyor.

TOPLANTI HANGİ GEREKÇEYLE YAPILIYOR?

Olağanüstü toplantı, BM Genel Kurulu tüzüğünün 377A (V) sayılı kararıyla gerçekleşiyor. Söz konusu tüzük, BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimi üyesi (ABD, Çin, Fransa, İngiltere, ve Rusya) arasında görüş birliğinin sağlanamadığı durumlarda, BM Genel Kurulu’na uluslararası barış ve güvenlik konularını olağanüstü oturumla görüşme ve oylama yetkisi veriyor.

'UKRAYNA'YA GÜÇ KULLANILMASI BM ŞARTI'NA UYMUYOR'

BM 76'ncı Dönem Genel Kurul Başkanı Abdulla Shadid dünkü toplantıda, "Rusya'nın anlaşmazlıkları tehdit veya güç kullanmadan barışçı yollarla çözmesi gerektiğini belirten BM Şartı'na uymadığını" savunarak “Devam eden askeri saldırı, ilkelerle tutarsız. Askeri harekat BM’nin kurucularına, temsil ettiği her şeye de açık bir hakarettir. Şiddet durmalı. Uluslararası hukuka saygı gösterilmelidir, diplomasi ve diyaloğa dönülmelidir” ifadelerini kullanmıştı.

Ukrayna'nın BM Daimi Temsilcisi Sergiy Kislitsya ise BM'nin kuruluşundan bu yana ilk kez, Avrupa'nın merkezinde bir savaşın yaşandığını belirterek "Ukrayna ayakta kalamazsa, uluslararası barış da yaşayamaz. Ukrayna hayatta kalamazsa, BM de hayatta kalamaz” demişti.

Rusya BM Daimi Temsilcisi Vasily Nebenzya ise medya ve sosyal ağlar aracıyla ülkesinin eylemlerinin “çarpıtıldığını" belirterek "Ukrayna'nın Nazilerden arındırılması şart. Ukrayna'daki gerçek hakim güç Zelenskiy'de değil radikallerin elinde” demişti.

'RUSYA BM İNSAN HAKLARI KONSEYİ'NDEN ÇIKARILABİLİR'

ABD ise Rusya'nın aynı zamanda BM'nin İnsan Hakları Konseyi'nden çıkarılması önerisini gündeme getirmişti. ABD Dışişleri Bakanı Antony Blinken dün yaptığı açıklamada, Rusya'nın sivil yerleşimleri hedef aldığını savunarak "Bir BM üye devletini işgal etmeye çalışan bir BM üye devletinin bu Konsey'de kalmasına izin verilip verilmeyeceği sorulması gereken makul bir sorudur" demişti. (DIŞ HABERLER)

 

Etiketler abd rusya ukrayna