BM Genel Sekreteri Guterres'ten Türkiye'ye 'tahıl koridoru' teşekkürü

İstanbul'a gelen BM Genel Sekreteri Antonio Guterres, Hulusi Akar ile birlikte yaptığı ortak basın açıklamasında, "Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki önemli rolü için teşekkür ederim" dedi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres, Müşterek Koordinasyon Merkezi'de Ukrayna'dan gelen tahıl yüklü geminin denetimine katıldı. Guterres denetim sonrası heyetle birlikte Milli Savunma Üniversitesi’nde bulunan Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne gitti. Milli Savunma Bakanı Akar ve BM Genel Sekreteri Antonio Guterres burada ortak açıklamada bulundu.

Hulusi Akar'ın konuşmasında, "Müşterek Koordinasyon Merkezi tüm faaliyetlerini BM ile yakın koordinasyon içinden yürütmektedir. Şu ana kadar Ukrayna limanlarından toplam 656 bin 349 ton tahıl sevkiyatı gerçekleşmiştir ve bu rakamın giderek artmasını tahmin ediyoruz. Şu ana kadar merkezimiz çalışmalarını başarı ile gerçekleştirmiştir" dedi.

'GÖRDÜĞÜMÜZ, ÇÖZÜMÜN ÇOK DAHA SOMUT HALİDİR'

BM Genel Sekreteri Guterres ise Müşterek Koordinasyon Merkezi'nin birçok ticari geminin hareketini kolaylaştırdığını belirterek, "Türkiye'ye Karadeniz Tahıl Girişimi'ndeki önemli rolü için teşekkür ederim. Tahıl anlaşması, bu paket anlaşmanın diğer kısmı, yaptırımlara tabi olmayan Rus gıda ve gübresinin küresel pazarlara engelsiz erişimidir. BM, Türkiye, Rusya, Ukrayna olarak birlikte çalışıyoruz. Siyasi irade ile birlikte operasyonel uzmanlığın neleri ortaya çıkarabileceğini de görmüş olduk. On binlerce ton tahıl gideceği yere gidiyor. Ukrayna limanlarına ve Ukrayna limanlarından bu çalışmaların gerçekleştirilmesi için tüm taraflar çalışmalarını yürütüyor. Aslında bu gemilerin yükü sadece tahıl değil. Bu gemilere umut da yüklenmiştir. Gördüğümüz çözümün çok daha somut halidir. Müşterek Koordinasyon Merkezi'ne katkısı olan herkese teşekkür ediyorum. Bu noktada BM'nin size olan desteğine her zaman güvenebilirsiniz. Teşekkür ederim" (HABER MERKEZİ)