BM Genel Sekreteri: Küresel aşı eşitsizliği ahlaksız ve aptal olma sorunudur

Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Guterres, küresel aşı dağılımını eşitlemek için yardım kampanyası çağrısı yaptı. Guterres, aşı adaletsizliğinin bir 'aptal olma sorunu' olduğunu söyledi.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Genel Sekreteri Antonio Guterres, Covid-19 aşılama programı hakkında konuştu. Aşıların dünya nüfusuna eşitsiz dağılımını 'ahlaksız' ve 'aptalca' bulduğunu söyleyen Guterres, küresel aşı yardım kampanyası çağrısı yaptı. 

YIL SONUNA KADAR YÜZDE 40

Dünya Sağlık Örgütü Başkanı Tedros Ghebreyesus ile ortak basın toplantısına katılan Guterres, yıl sonuna kadar dünya nüfusunun yüzde 40'ını, 2022 ortasına kadar ise yüzde 70'ini aşılamak için 8 milyar dolarlık yardım çağrısını duyurdu. Ay sonunda İtalya'nın başkenti Roma'da düzenlenecek G 20 zirvesine katılacak ülkeleri 'dünyayı aşılama arzularını' gündemlerine alıp yardım kampanyasına destek olmaya davet etti.   

'ÇABALAR BOŞA GİTMİŞ OLACAK'

Covid-19'a karşı savaşta aşının önemine değinin Guterres bugüne kadar dünyada aşı dağılımının oldukça eşitsiz bir şekilde sürdüğünü söyledi. "Aşıların adilce dağıtılmaması sadece bir ahlaki sorun değil, aynı zamanda bir aptal olma sorunudur" ifadelerini kullanan Genel Sekreter, Delta'dan farklı ve tüm aşılara direnebilen bir varyantın ortaya çıkması durumunda eşitsiz dağılımın yaratabileceği zarara değindi: "O zaman gelişmiş ülkelerdeki tüm nüfusu 1, 2 hatta 3 kez aşılama çabaları boşa gitmiş olacak ve bu insanlar korunmasız kalacak."

ADALETSİZ DAĞILIM 

Dünya nüfusunun yüzde 34,8'inin tüm dozları tamamlayarak aşı olduğu biliniyor. Ancak bu oradan kıtalar arasında büyük bir eşitsizlikle dağılıyor. Afrika'nın sadece yüzde 5'inin doğru bir şekilde aşılandığı tahmin ediliyor. Buna karşın orta ve yüksek gelirli ülkelerin bugüne kadar üretilen aşıların yaklaşık yüzde 75’ini tükettiği gözlemleniyor. (DIŞ HABERLER)