BM Göçmenlerin İnsan Hakları Özel Raportörü'nün katkı çağrısı Türkçeye çevrildi
BM Göçmenlerin İnsan Hakları Özel Raportörü'nün raporuna katkı sunulması amacıyla hazırlanan çağrı metni Türkçeye çevirdi. Rapora katkı sunmak için son tarih 14 Nisan.
İZMİR - Birleşmiş Milletler (BM) Göçmenlerin İnsan Hakları Özel Raportörü, BM Genel Kurulu’nun 77'inci oturumuna sunacağı raporunu, “iklim değişikliğinin etkisi ve göçmenlerin insan haklarının korunması” konusuna ayırmaya karar vererek, rapora katkı sunulması amacıyla bir çağrı metni hazırladı. Altıparmak Hukuk Bürosu ise raportörün hazırladığı çağrı metnini Türkçeye çevirdi. Stajyer Avukat İpek Sezgin tarafından çevrilen çağrı metninde, iklim değişikliğinin giderek artan şekilde göçlere neden olduğu vurgulandı.
Kırılganlıkların göç süreci boyunca ve göç hareketinin gönüllü olup olmadığına bakılmaksızın ortaya çıkabileceği belirtilen çağrı metninde, katkı çağrısı ile göçmenlerin, kadınların, çocukların ve iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen kırılgan durumdaki kişilerin insan haklarını yakından inceleme amacını taşıdığı ifade edildi.
'İKLİM DEĞİŞİKLİĞİ 216 MİLYON İNSANI KENDİ ÜLKELERİ İÇİNDE YER DEĞİŞTİRMEYE ZORLAYABİLİR'
“Göç için giderek daha büyük bir itici kuvvet haline gelen iklim değişikliği, her yıl milyonlarca insanı evlerini terk etmek zorunda bırakmaya devam etmektedir. Dünya Bankası’nın yayınladığı en son Dip Dalgası Raporu'nda, iklim değişikliğinin 2050 yılına kadar dünyanın 6 bölgesinden 216 milyon insanı kendi ülkeleri içinde yer değiştirmeye zorlayabileceğini ortaya koymaktadır. Ülke içi yerinden edilme ve uluslararası göç arasındaki bağlantı göz önüne alındığında, bu rakamlar iklim değişikliğine bağlı olarak beklenen sınır ötesi göçün boyutlarını ortaya koymaya yardımcı olmaktadır” denilen çağrı metninde, hazırlanacak raporun hedefleri ise şu şekilde sıralandı:
-İklim değişikliği, insan hakları ve göç arasındaki karmaşık ilişki ile beraber iklim değişikliği bağlamında uluslararası göçün çok yönlü itici kuvvetlerinin anlaşılmasını geliştirmek;
-Kırılganlıkların göç süreci boyunca ve göç hareketinin gönüllü olup olmadığına bakılmaksızın ortaya çıkabileceğini akılda tutarak göçmenlerin, özellikle kadınların, çocukların ve iklim değişikliğinden olumsuz etkilenen kırılgan durumlara sahip diğer bireylerin insan hakları durumlarını incelemek;
-İklim değişikliği sebebiyle ülke içinde yerinden edilen insanlara karşı sağlanan etkili ulusal önleme, koruma ve yardım araçlarının, insanları menşe ülkelerinden ayrılmaya zorlayan belirleyicileri ve faktörleri en aza indirmeye yönelik katkılarını analiz etmek;
-İklim değişikliğinin etkilerine bağlı iltica ve göç prosedürlerine kabul edilme ve oturma izni için olası bir zemin oluşturan düşünceler ile diğer faktörlerle birlikte iklim değişikliğinin etkileri bağlamında göçmenlerin insan haklarının korunması için somut mekanizmalar sağlayan yerel, ulusal ve bölgesel seviyelerdeki umut verici tüm uygulamaları belirlemek;
-İyi yönetilen göçün iklim değişikliği bağlamında etkili bir uyum stratejisi haline gelebileceğini ve ev sahibi topluluğa ekonomik, çevresel ve sosyal olarak tüm yönlerden olumlu etki edeceğini kabul ederek, iklim değişikliğine uyum seçeneği olarak uluslararası göç için uygun ve esnek göç yolları geliştirme süreçlerini incelemek.
Rapora katkı sunmak için son tarih 14 Nisan olarak belirlenirken, 2 bin kelimeyi aşmayacak şekilde hazırlanan katkıların [email protected] adresine gönderilebileceği belirtildi.
Raportör tarafından hazırlanan çağrı metninin Türkçesine ise şu adresten ulaşılabilir. (HABER MERKEZİ)