BM İnsan Hakları Konseyi’ne Beyrut patlaması için soruşturma çağrısı
Uluslararası Af Örgütü, İnsan Hakları Konseyi’ne, Beyrut Limanı patlamasına ilişkin uluslararası araştırma görevi çağrısında bulunan ortak bir bildiri gönderildiğini duyurdu.
Didem Mercan
DUVAR - Uluslararası Af Örgütü 4 Ağustos 2020'de Beyrut Limanı'nda yaşanan patlama ile iligili yaptığı yazılı açıklamada, bir soruşturma yürütülmesi ve sonuçlarının beş gün içinde açıklaması taahhüt edilmesine rağmen, Lübnan makamlarının son 10 ayda devam eden iç soruşturmayı engellediği ve ertelediğini belirtti.
Af Örgütü, BM İnsan Hakları Konseyi üye ülkelerinin patlamayı araştırmak amacıyla bir heyet göndermesi için 53 Lübnanlı bölgesel ve uluslararası hak grubu ve bireylerin yanı sıra hayatta kalan 62 kişi, mağdurların aileleri ve itfaiyeciler tarafından ortak bir bildiri gönderildiğini duyurdu.
ULUSLARARASI YÜKÜMLÜLÜKLER YERİNE GETİRİLMEDİ
Açıklamada, ‘’Uluslararası Af Örgütü ve İnsan Hakları İzleme Örgütü gibi uluslararası kuruluşlarla birlikte Legal Agenda dahil Lübnanlı kuruluşlar, Lübnan'ın mağdurlara tazminat sağlama konusundaki uluslararası yükümlülüklerini yerine getirmesini engelleyen bir dizi prosedürel ve sistemik kusuru belgeledi. Bunlar arasında, aleni siyasi müdahale, adil yargılanma standartlarına saygı gösterilmemesi ve yasal süreç ihlallerinin yanı sıra üst düzey siyasi görevliler için dokunulmazlıklar var’’ ifadeleri yer aldı.
MAĞDURLARIN ADALET ARAMASI İÇİN İÇ KAYNAK BIRAKILMADI
Uluslararası Af Örgütü Ortadoğu ve Kuzey Afrika Bölge Müdür Yardımcısı Lynn Maalouf, konuya ilişkin yaptığı açıklamada, ‘’Beyrut patlaması, hükümetin en temel hakları, yani yaşam hakkını korumaktaki başarısızlığından kaynaklanan tarihi boyutlarda bir trajediydi. Lübnan devletinin güvenilir ve zamanında bir soruşturma yapılacağına dair ilk vaatlerinin aldatıcı olduğu kanıtlandı ve binlerce mağdurun adalet araması için başka hiçbir iç kaynak bırakmadı” dedi.
Maalouf sözlerini şu şekilde sonlandırdı: "İnsan Hakları Konseyi, devletin davranışının yasadışı ölümlere yol açıp açmadığını ve mağdurların ihtiyaçlarının giderilmesi için hangi adımların atılması gerektiğini belirlemek için patlamaya ilişkin bir soruşturma veya gerçeği bulma misyonu oluşturmalıdır. Ölenlerin aileleri, yaralanan ve yaşamları alt üst olan, barınma, sağlık ve mülkiyet hakları ihlal edilen yüz binlerce insan daha azını hak etmiyor."