BM: Myanmar'da darbe karşıtı gösterilerde 138 kişi öldü

Birleşmiş Milletler Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, 1 Şubat'ta yapılan askeri darbeye karşı düzenlenen protestolarda 138 göstericinin öldüğünü duyurdu. Protestoculara yönelik şiddeti 'güçlü bir şekilde' kınadığını söyleyen Dujarric, demokrasinin yanında yer alma çağrısı yaptı.

Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), Myanmar'da askeri darbe karşıtı gösterilerde 1 Şubat'tan bu yana en az 138 kişinin öldüğünü açıkladı. BM Genel Sekreter Sözcüsü Stephane Dujarric, Myanmar'daki barışçıl göstericilere yönelik şiddeti, 'güçlü bir şekilde' kınadı. 

Dujarric, 14 Mart'taki protestolarda 38 göstericinin öldüğünü hatırlatarak, 1 Şubat'taki darbeden bu yana ise aralarında kadın ve çocukların da olduğu en az 138 kişinin öldüğünü söyledi. Sözcü, uluslararası topluma ve bölge ülkelerine, Myanmar halkı ile dayanışma ve demokrasinin yanında yer alma çağrısı yaptı. 

Myanmar ordusu, 8 Kasım 2020 seçimlerinde hile yapıldığı iddiasıyla 1 Şubat'ta yönetime el koydu. Ordu, Dışişleri Bakanı ve ülkenin fiili lideri Aung San Suu Kyi başta olmak üzere pek çok yetkili ve iktidar partisi yöneticisini gözaltına aldı ve bir yıllığına olağanüstü hal ilan etti. Myanmarlılar, 6 Şubat'ta demokrasiye dönüş talebiyle gösterilere başlamıştı. Ülkede geniş katılımlı gösteriler sürerken gözaltındaki üst düzey hükümet yetkililerinin askeri mahkemede yargılanmalarına devam ediliyor. (AA)