BM ve ABD, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail tarafından öldürülmesiyle ilgili soruşturma istedi

Birleşmiş Milletler ve ABD, İsrail işgalini protesto ederken vurulan Ayşenur Ezgi Eygi'nin ölümüyle ilgili İsrail'den soruşturma talep etti.

Fotoğraf: Uluslararası Dayanışma Hareketi
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler (BM), Batı Şeria’nın Nablus kentinde ABD ve Türkiye vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerleri tarafından öldürülmesinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve suçluların hesap vermesini talep etti.

BM Sözcüsü Stephane Dujarric, Anadolu Ajansı'nın "İşgalci İsrail askerleri tarafından Nablus'ta başından vurularak öldürülen Türk-Amerikan vatandaşı, 26 yaşındaki Ayşenur Ezgi Eygi'yi sormak istiyorum. Tepkiniz nedir? Bunu kınıyor musunuz ve sorumluluğu kabul eden İsrail ordusuna bir mesajınız var mı?" sorularını yanıtladı.

Olay hakkında henüz detaylı bilgiye sahip olmadığını belirten Dujarric, "Olayın ne koşullar altında gerçekleştiğinin kapsamlı bir şekilde soruşturulmasını ve sorumluların hesap vermesini istiyoruz. Siviller her durumda korunmalıdır" ifadesini kullandı.

Eygi'nin öldürülmesini kınayıp kınamadığının tekrar sorulması üzerine ise BM Sözcüsü, olay hakkında daha fazla bilgi edinmesi gerektiğini söyledi.

BEYAZ SARAY: DERİN ŞEKİLDE RAHATSIZLIK DUYUYORUZ

Beyaz Saray Ulusal Güvenlik Konseyi (NSC) Sözcüsü Sean Savett, İsrail'den soruşturma talep ettiklerini söyledi.

Savett, "Amerikan vatandaşı Ayşenur Ezgi Eygi'nin bugün Batı Şeria'daki trajik ölümünden dolayı derin rahatsızlık duyuyoruz, kalplerimiz onun ailesi ve sevdikleriyle beraber. Daha fazla bilgi için İsrail hükümetine ulaştık ve olayın soruşturulmasını talep ettik" dedi.

ABD Dışişleri Bakanlığı da Eygi'nin öldürülmesiyle ilgili, "Ayşenur Eygi adlı Amerikan vatandaşının bugün Batı Şeria'da trajik ölümünün farkındayız. Eygi'nin ölümüyle ilgili ivedi şekilde daha fazla bilgi topluyoruz" açıklamasını yaptı.

BIDEN: HENÜZ BİLGİLERE SAHİP DEĞİLİM

ABD Başkanı Joe Biden, Ayşenur Ezgi Eygi'nin İsrail askerlerince öldürülmesine ilişkin ekibiyle görüştüğünü, ancak şu anda elinde henüz yeterince bilgi olmadığını belirtti.

Michigan eyaletini ziyaretinde Eygi ile ilgili sorulara yanıt veren Biden, detaylı bilgilerin kendisine iletilmesinin ardından bir değerlendirme yapabileceğini belirtti.

Biden, "Bu konuda sizin için daha fazla detay elimde olacak; ancak henüz bu bilgilere sahip değilim. Daha fazla bilgiye ihtiyacım var, o yüzden (Beyaz Saray'dan) geç çıktım, ekibimle telefondaydım, daha sonra elimde daha fazla bilgi olacak" şeklinde konuştu.

Ne olmuştu?

İsrail askerleri, Filistin toprağı olan Batı Şeria'da, İsrail işgalini protesto edenlerin üzerine ateş açtı.

Filistinlilere destek amacıyla gösteriye katılan ve ABD vatandaşlığı da bulunan Eygi, başından vurularak ağır yaralandı.

Filistinlilere ait hastaneye kaldırılan Eygi, tüm müdahaleye rağmen kurtarılamadı.

Eygi, Filistin topraklarının İsrail tarafından işgaline karşı barışçıl ve sivil yöntemlerle Filistinlilere destek veren Uluslararası Dayanışma Hareketi (ISM) gönüllüsü insan hakları aktivistiydi.

2003'te İsrail buldozeri tarafından ezilerek öldürülen ABD vatandaşı Rachel Corrie de aynı harekete mensuptu.

(ANADOLU AJANSI)