BM'den Kıbrıs'a eleştiri: Yeşil Hat'taki mültecilerin durumu endişe verici

Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği, Yeşil Hat'ta çadırlarda yaşayan, aralarında refakatsiz bir çocuğun da olduğu mülteciler hakkında yaptığı açıklamada endişelerini dile getirdi.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

LEFKOŞA - Birleşmiş Milletler Mülteciler Yüksek Komiserliği (UNHCR), aralarında yedi çocuğun da olduğu, Kıbrıs'ın Yeşil Hattı'nda çadırlarda yaşam mücadelesi veren 31 mülteci hakkında yaptığı açıklamalarda ciddi endişelerini dile getirdi. Bu mülteciler arasında Suriye'den gelen refakatsiz bir çocuk da var. UNHCR yetkilileri, bu kişilerden en az ikisinin kayıp olduğunu, geri kalanların tıbbi ve psikolojik desteğe acil ihtiyaç duyduğunu belirtti.

Konu hakkında bilgi veren kaynaklar, Güney ve Kuzey Kıbrıs arasındaki Yeşil Hat'ta oluşan yeni durumunun yönetiminin oldukça 'hassas' olduğuna ve Kıbrıs makamlarının gelecekte emsal temsil edecek adımlardan kaçınmaya çalıştığına dikkat çekti.

MÜLTECİLERİN ZOR KOŞULLARI DEVAM EDİYOR

UNHCR, Kıbrıs Cumhuriyeti'ne yönelik ağır ithamlarda bulunarak mültecilerin güvenliği ve refahı konusunda gerekli adımların atılmadığını vurguladı. 

Kıbrıs Haber Ajansı'nın geçtiği ilgili habere göre, UNHCR Avrupa Bölge Direktörü Philippe Leclerc, yaptığı ilgili açıklamada, "Bu durum acil eylem gerektiriyor. Kıbrıs Cumhuriyeti Hükümeti ile yaptığımız iletişimlerde de vurguladığımız gibi, etkin sığınma prosedürlerine ve uygun kabul koşullarına erişimin sağlanması, uluslararası mülteci hukukunun bir yükümlülüğüdür. Avrupa Komisyonu da Kıbrıs Cumhuriyeti'nin AB müktesebatının tüm yönlerini uygulaması ve uygulama zorunluluğunu yinelemiştir" dedi.

BM'nin paylaştığı bilgilere göre, Kıbrıs'ta Kuzey Kıbrıs ile Kıbrıs Cumhuriyeti'nin etkin kontrolü altındaki bölgeleri birbirinden ayıran Yeşil Hat'ta barınan mültecilere yiyecek, su, giyecek ve temel imkanlar sağlanmasına rağmen, son günlerde 40 derecenin üzerindeki aşırı sıcaklıklara maruz kalmaları, yaşam koşullarını daha da zorlaştırdı.

Ayrıca bu kişilerden bazılarının polis tarafından zorla Yeşil Hat'ta geri götürüldükleri belirtildi. Devlet hastanelerinde acil tıbbi bakım sağlanmış olmasına rağmen, polis taburcu edilen mültecileri tekrar Yeşil Hat'ta geri gönderdi. Ayrıca, güneydeki Pournara Mülteci Kampı'na ulaşmaya çalışan bazı mülteciler de Kıbrıs Polisi tarafından Yeşil Hat'ta 'geri itildi'. 

SURİYELİ MÜLTECİLERİN BAŞVURULARI 'ASKIDA'

UNHCR'nin açıklamasında, nisan ortasından bu yana Kıbrıs hükümetinin Suriyeli mültecilerin ve sığınmacıların başvurularını işleme koymayı askıya aldığı, bunun da 14 binden fazla Suriyeli sığınmacıyı etkilediği hatırlatıldı. Ayrıca, geri dönüş işlemlerine tabi tutulmak üzere başvurularını sunmaya çalışan sığınmacıların bazen güç kullanılarak gözaltına alınması uygulamasının yeniden başladığı da ifade edildi.

KIBRIS KIYILARINDAKİ ENGELLEMELER

UNHCR, Kıbrıs kıyılarına ulaşmaya çalışan mülteci teknelerinin engellenmesi ve ardından geri itilmesiyle ilgili birçok rapor olduğunu belirtti.  Bu tür girişimler, mültecilerin hayati risklerle karşı karşıya kalmasına neden oluyor. UNHCR, Kıbrıs'ın bu zorluklarla başa çıkabilmesi için ek destek vermeye hazır olduğunu belirtti.

AVRUPA BİRLİĞİ'NİN ROLÜ VE DESTEK GEREKSİNİMİ

Philippe Leclerc, açıklamasında, "Çatışma ve zulümden kaçanları koruma konusundaki ortak sorumluluğumuzu yerine getirmek için hükümet ve diğer paydaşlarla çalışmaya kararlıyız. Kıbrıs'ın ve AB dış sınırındaki diğer devletlerin yalnız bırakılmaması gerektiğini uzun süredir vurguluyoruz. Kıbrıs'ın müdahale kapasitesini artırmak için devam eden AB kaynakları, dayanışma ve sorumluluk paylaşımına ihtiyaç var" dedi.

'EMSAL TEŞKİL EDEBİLİR' ÇEKİNCESİ

Konu hakkında Gazete Duvar'a konuşan kaynaklar, Kıbrıs hükümetinin Yeşil Hat özelinde atılacak adımların gelecekteki benzer olaylar için emsal teşkil edebileceği kaygısını taşıdığına dikkat çekti. İsimlerinin açıklanmaması kaydıyla fikirlerini paylaşan kaynaklar, Kıbrıs'ın Yeşil Hattı'ndaki mültecilerle ilgili yeni gelişmelerin ve BM'nin uyarısının ciddi olduğunu ve konunun yakından takip edildiğini vurguladı. 

Kaynaklara göre, Türk tarafı Yeşil Hat üzerinden mülteci konusunu araçsallaştırmak suretiyle Kıbrıs hükümetine baskı uygulamaya çalışıyor. Kıbrıs hükümetiyse Yeşil Hat'ta mültecilere insani nedenlerden dolayı ayrıcalık tanıyıp gelecek için emsal temsil edebilecek adımlar atmak istemiyor. Zira gelecekte Yeşil Hat üzerinden Kıbrıs Cumhuriyeti yeni bir mülteci dalgası ile karşı karşıya kalabilir. 

KUZEY'DEN AÇIKLAMA VEYA BİLGİ YOK

Konu hakkında Kıbrıs Türk tarafının sessiz tavrı sürüyor. Kuzey Kıbrıs, Yeşil Hat'taki yeni insani kriz hakkında bugüne dek aydınlatıcı bir açıklamada bulunmuş değil.  Diğer yandan Kıbrıs Türk basını da Yeşil Hat'taki insani krizi görmezden gelmeye devam ediyor. 

(DIŞ HABERLER SERVİSİ)