BMGK, Lübnan'a saldırıların ardından acil oturumla toplandı

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nde, Lübnan'da çağrı cihazları ve telsizlerin patlatıldığı saldırılar görüşüldü.

Fotoğraf: Arşiv
Google Haberlere Abone ol

DUVAR - Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi (BMGK), Lübnan'da iletişim cihazlarının patlatılmasının ardından acil oturumla toplandı.

AA'nın haberine göre, Cezayir tarafından talep edilen oturumda, Lübnan'a yönelik saldırıların bölgesel savaşı tetikleme riskine karşı uyarı yapıldı.

Üye ülkeleri bilgilendiren BM Siyasi İşlerden Sorumlu Genel Sekreter Yardımcısı Rosemary DiCarlo, "Şiddet sarmalının genişleme riski çok ciddi ve Lübnan, İsrail ile tüm bölgenin istikrarına büyük tehdit teşkil ediyor" dedi.

'BU ÇILGINLIĞI DURDURMAK İÇİN ÇOK GEÇ DEĞİL'

DiCarlo, 17-18 Eylül'de Lübnan'da cihazların patlatıldığı saldırıların ardından "Mavi Hat" olarak adlandırılan Lübnan-İsrail sınırında artan gerginliğin endişe verici olduğunu, BM Lübnan Özel Koordinatörü Jeanine Hennis-Plasschaert'in gelecek hafta İsrail'e gideceğini söyledi.

BM Genel Sekreteri Antonio Guterres'in de artan risk karşısında tüm taraflara itidal çağrısında bulunduğunu anımsatan DiCarlo, "Taraflar üzerinde nüfuzu olan ülkelere şiddetle bunu kullanmaları çağrısında bulunuyorum" diye konuştu.

"Mevcut gidişatın engellenmemesi halinde karşılaşılacak acı ve yıkımın bugünden çok daha büyük olacağı" uyarısında bulunan DiCarlo, "Bu çılgınlığı durdurmak için çok geç değil. Hâlâ diplomasi için alan var ve gecikmeden kullanılmalı" dedi.

'ABD SALDIRILARDA HİÇBİR ROL OYNAMADI'

ABD'nin BM Daimi Temsilci Yardımcısı Robert Wood, saldırılar hakkında detaylar belirlenirken tüm tarafların bölgeyi "korkunç bir savaşa sürükleyecek hareketlerden kaçınması gerektiğini" belirterek, "ABD, bu olaylarda hiçbir rol oynamamıştır" ifadesini kullandı.

BMGK'nin İsrail ve Lübnan'daki Hizbullah örgütü arasındaki ihtilafın kökenini göz ardı etmemesi gerektiğini dile getiren Wood, İsrail'in kendini Hizbullah saldırılarına karşı savunma hakkı bulunduğunu söyledi.

Wood, ABD'nin diplomatik çözümün mümkün olduğuna inanmaya devam ettiğini belirtti.

CEZAYİR: SALDIRILAR SAVAŞ SUÇUDUR

Cezayir'in BM Daimi Temsilcisi Amar Bendjama ise ülkesinin bu zor zamanlarda Lübnan'la tam dayanışma içinde olduğunu dile getirdi.

"Söz konusu saldırılar savaş suçudur" diyen Bendjama, İsrail saldırılarının siviller arasında korku yarattığına, yoğun nüfuslu yerlerin hedef alındığına dikkat çekti.

Bendjama, "Sivil cihazları bombalara dönüştürmek çok büyük bir tehdit ve tehlikeli Pandora'nın kutusunu açar" dedi.

Saldırıların İsrailli yetkililerin Lübnan'a yönelik kapsamlı savaş tehditlerinin ardından geldiğini hatırlatan Bendjama, İsrail'in barış istemediğinin de açık göstergesi olduğunu vurguladı.

ÇİN: İSRAİL AŞIRI ŞİDDET KULLANMA TAKINTISINDAN KURTULMALI

Tüm taraflara itidal çağrısı yapan Çin'in BM Daimi Temsilcisi Fu Cong, "İsrail'e aşırı şiddet kullanma takıntısından kurtulma çağrısında bulunuyoruz" diye konuştu.

İsrail'in Gazze ve Lübnan'a yönelik saldırılarını sonlandırması gerektiğinin altını çizen Fu, "İsrail'in maceraperestliğinin bölgeyi korkunç bir felakete sürüklediğini" söyledi, İsrail üzerinde etkisi bulunan ülkelerin somut adım atmasını istedi.

RUSYA: SALDIRILARIN SEBEBİ ABD YÖNETİMİNİN SAHTE DİPLOMASİSİ

Rusya'nın BM Daimi Temsilcisi Vassily Nebenzia ise Lübnan'a yönelik saldırıları "terör saldırısı" olarak değerlendirdiklerini dile getirdi.

"Saldırıların sebebi ABD yönetiminin sahte diplomasisidir" diyen Nebenzia, İsrail'in yeni bir "Orta Doğu savaşı" çıkarmaya çalıştığını söyledi.

'BMGK, İSRAİL'İ SALDIRILARINI SONLANDIRMAYA ZORLAMAZSA BÜYÜK BİR PATLAMAYA TANIK OLACAK'

Lübnan Dışişleri Bakanı Abdallah Buhabib ise "Bu saldırıların savaş tarihinde eşi benzeri yok" dedi.

İsrail'in, saldırıların ardından sosyal medyada açıklama yaptığını ve daha sonra sildiğini belirten Buhabib, "İsrail bu terör saldırısıyla uluslararası insancıl hukukun en temel prensiplerini ihlal etmiştir" açıklamasında bulundu.

İsrail'in hiçbir zaman suçlarının hesabını vermek zorunda kalmadığı için ihlallerini sürdürmeye devam ettiğini vurgulayan Buhabib, bunun statükoya dönüşmesine izin verilmemesi gerektiğini ifade etti.

Buhabib, "İsrail bölge halklarıyla barış sağlamadan ayakta kalamaz. Bu da Filistin halkına 75 yıl önce bu örgüt tarafından sözü verilen meşru haklarının ve devletlerinin verilmesiyle olacaktır" şeklinde konuştu.

Buhabib, BMGK'nin İsrail'i saldırılarını sonlandırmaya zorlamaması halinde "çok büyük bir patlamaya" tanık olacağını belirtti.

"Bu patlamanın hem doğu hem de batıyı etkileyeceğini ve tüm dünyayı Ortaçağ'a geri götüreceğini" söyleyen Buhabib, "Önünüzde savaş ve çekmecelerinizde BMGK kararları var. Seçim sizin. Barış ya da ateş arasında bir seçim yapmanız gerekiyor" diye konuştu.

(ANADOLU AJANSI)