BM'nin deprem yardımları Suriye'ye neden bu kadar geç ulaştı?
Hukukçular, Suriye'ye BM yardımlarının ulaşmasının gecikmesinin 'gereksiz' olduğunu, BM'nin ülkeye girmek için Suriye hükümetinden veya Güvenlik Konseyi'nden izin beklemesine gerek olmadığını söyledi.
DUVAR - Maraş'ta 6 Şubat'ta meydana gelen depremler, Suriye'nin kuzeybatısında da büyük yıkıma neden oldu. Birleşmiş Milletler'in (BM) paylaştığı verilere göre 4 bin 500'den fazla kişinin hayatını kaybettiği Suriye'ye BM yardımlarının ulaşmasının neden bu kadar uzun sürdüğü ise tartışılmaya devam ediyor.
BM’nin Suriye'nin muhaliflerin yönetiminde olan kuzeybatı bölgesine yardım götürmek için Suriye Devlet Başkanı Beşar Esad’dan sınır kapısı açma izni alması bir hafta sürdü. Hukukçulara göre ise yardımların ulaşmasının gecikmesi 'gereksizdi.' BM'nin 'Suriye hükümetinden veya Güvenlik Konseyi'nden girmek için izin beklemesine gerek olmadığını' belirten uzmanlar, 'BM’nin uluslararası hukuku daha geniş bir şekilde yorumlayarak uygulayabileceğini' söyledi.
'BM FELÇ OLMUŞ ŞEKİLDE ÖYLECE DURDU'
Uluslararası insan hakları avukatı Sarah Kayyali, deprem sonrasında 'aciliyetin ve sürenin önemine' vurgu yaparak, “BM ise tamamen felç olmuş şekilde öylece durdu” dedi. 2014 yılında muhaliflerin kontrolünde olan bölgeye gönderilecek yardımların ilk kez müzakere edildiği dönemde üst düzey bir BM yetkilisi olan Andrew Gilmour da “Eğer yasalar size açlıktan ölmek üzere olan bir bebeğe süt götürmek için uluslararası sınırları geçemezsiniz diyorsa, o zaman o yasaları çiğneyin” ifadelerini kullandı.
BM Sözcüsü Stéphane Dujarric ise “Uluslararası bir sınırdan insani yardım ulaştırmak için ya hükümetin onayına ya da Suriye'ye dair bağlayıcı bir Güvenlik Konseyi kararına ihtiyacımız var" diyerek, "Uluslararası hukuka dair haftalar, aylar ve yıllar süren akademik tartışmalar yapabiliriz. Konumumuz, uluslararası hukukun çalışmalarımızı geciktirmediğidir" değerlendirmesini yaptı.