Bodrum'da kaçak yapılaşma: 1000 yıkım kararı, 47 yıkım
Bodrum'da kaçak yapılaşma hız kazandı. Son üç ayda 167 yapı kaçak olduğu gerekçesiyle mühürlenirken, belediyeye konuyla ilgili günlük 50’den fazla CİMER şikayeti iletiliyor.
Selçuk Arslan
MUĞLA - Muğla'nın Bodrum ilçesinde inşaat sezonu ekim ayı sonu itibariyle başladı. İnşaat sezonunun başlamasıyla birlikte ilçede kaçak yapılaşma da artmış durumda. Son üç ayda 167 yeni kaçak yapı tespit edilerek mühürlendi. Yine son üç ayda Bodrum Belediyesi ekiplerince 47 yapı kaçak olduğu gerekçesiyle yıkıldı.
İMAR AFFI BEKLENTİSİ KAÇAK YAPIYA TEŞVİK EDİYOR
İlçede kaçak yapılaşmanın çoğalması, belediyeye yapılan ihbar ve şikayetleri de artırıyor. Kaçak yapılaşmaya ilişkin günlük 50’yi aşkın CİMER şikayeti Bodrum Belediyesi’ne ulaşıyor. Bodrum genelinde geçtiğimiz dönemlerde kaçak oldukları gerekçesiyle mühürlenen ve haklarında yıkım kararı alınmış bina sayısı da oldukça yüksek. Şu ana kadar bine yakın bina hakkında yıkım kararı alındı.
Bodrum’da kaçak yapılaşmaya korona virüsünün yanı sıra yüzde 200 artan kira fiyatları ve imar affı barışı etken oldu. Kiralarda yüzde 200’e varan oranlarda artış olunca ortalama kiralar 5 bin liraya yükseldi. Bu durum nedeniyle bölge halkı, ucuza satın aldıkları tarla vasıflı alanları yapılaşmaya açmaya başladı. İlçede imar affı beklentisi de kaçak yapılaşmayı artıran diğer bir etken. İmar affı beklentisinde olanlar, tarla vasıflı alanları satın alarak yapılaşmaya açıyor.
‘KAÇAK YAPILAŞMA BODRUM’A BİR İHANETTİR’
Konuyla ilgili Bodrum Belediye Başkanı Ahmet Aras, ilçe genelinde kaçak yapılaşmada artış tespit ettiklerini ifade ederek “Bazı kesimlerde anlamsız bir şekilde imar affı beklentisi var ama bu beklentinin bir dayanağı yok. Bakanlıklarla yaptığımız görüşmeler de böyle bir beklentiyi doğrulayacak gelişme olmadığı ve olmayacağı yönünde. Ancak insanlar kaçak inşaat yapmayı sürdürüyor. Son dönemlerde yoğun bir kaçak yapılaşma var. Hakkında yıkım kararı aldığımız binaları yıkmaya kalkışsak süremiz yetmez. Her gün bir bina yıksak 2,5 senede ancak bitiririz” dedi.
Kaçak yapılaşmaya karşı duyarlılık çağrısı yapan Aras, "Belediye yapı kontrol müdürlüğü ile zabıta müdürlüğü ekipleri, sahada çalışmalarını sürdürüyor. Çalışmalarımız kapsamında, doğanın korunmasının yanı sıra kamusal alanların işgaline de asla müsaade etmiyoruz. İmarsız alana veya yapıyı büyüterek yapılan kaçak yapılaşma Bodrum’a bir ihanettir. Bodrum’a sahip çıkalım, duyarlı olalım" dedi.
‘HAKKINDA YIKIM KARARI OLANLAR HENÜZ YIKILMADI’
Bodrum’da kaçak yapılaşmanın yanı sıra kıyı kanunlarına muhalefet nedeniyle haklarında kaldırılması kesinleşmiş mahkeme kararı olmasına rağmen kaldırılmayan iskele ve işletmelerin varlığı da ilçede ciddi bir soruna dönüşmüş durumda. Şu ana kadar yoğunlukla Gündoğan Mahallesi’nde olmak üzere 10’u aşkın iskele ve işletme hakkında yıkım kararı verildi. Ancak işletmelerin kesinleşmiş yıkım kararları aylardır uygulanmıyor. Konuyu değerlendiren Bodrum Kent Konseyi Kıyı Komisyonu Üyesi Feyha Karslı, “Kıyıların işgali artarak devam ediyor. Kent Konseyi Kıyı Komisyonu olarak 2019 yaz aylarında yapılan fiili tespit ve çalışmanın raporu yerel yönetim ve kamuoyu bilgisine aktarılmıştı. Ama 2019’dan bu yana açıkta kalan boşluklar da işgal edilerek, doğal yapıyı bozacak haksız ve hukuksuz uygulamalar devam ediyor. Gündoğan’da bir işletme kamu yararına yapılan dolguyu işgal etmiş, üzerine ruhsatsız işletmeler, kaçak yapılar tesis ederek kamuya kıyıyı kapatarak aynı zamanda haksız kazanç elde ederek yıllardır işgalci konumundaydı. Ceza davası sonucunda bilirkişi raporlarıyla da bu durum tespit edilmişti. Milli Emlak Müdürlüğü’nden gereği için Bodrum Belediyesi’ne talimat verildiği halde şu zamana kadar bir gelişme olmadı. Bunu gibi çok sayıda karar var” diye konuştu.