Bodrum'da konut satışları durma noktasında: 'Yok denecek kadar azaldı'

Bodrum’da yapı sektörü zor günler geçiriyor. Özellikle mega projelerde, konut satışları yarı yarıya azaldı. Sektör temsilcileri, çözüm için konut kredilerine erişime işaret ediyor.

Google Haberlere Abone ol

BODRUM - Türkiye genelinde konut satışlarında düşüş sürüyor. Konut satışları 2015 yılından bu yana en düşük seviyesinde seyrediyor. 

Konut finansmanına erişimin zorlaşması ve konut fiyatlarındaki artışın etkisiyle yavaşlayan konut satışları, 2023 yılında bir önceki yıla göre yüzde 17,5 azaldı.

Son dönemlerde birçok lüks konut projesinin olduğu Türkiye’nin gözde turizm kenti Bodrum’da da durum pek parlak değil. Özellikle büyük projelerde konut satışlarının yarı yarıya düştüğü Bodrum'da, satış yapılamaması nedeniyle yatırımcı firmaların ciddi ekonomik sorunlarla karşı karşıya kaldığı söyleniyor. Projelerin öngörülen tarihlerde bitirilemediği Bodrum'da yatırımcı, 1 Nisan itibariyle başlayan turizm sezonu ile birlikte sektörde hareketlenme bekliyor. 

2024 yılına ilişkin sektör beklentilerini paylaşan Bodrum Global İpek Yapı & Gayrimenkul A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Ramazan İpek, konut kredilerinde yaşanan erişim zorluğunun devam etmesi durumunda konut piyasasında yavaşlamanın sürebileceğini ifade ediyor.

İpek, “2023 ve 2024 yılları konut piyasasında farklı eğilimlere işaret ediyor. 2023'te konut fiyatları, genel ekonomik durum, faiz oranları ve inşaat sektöründeki aktiviteler gibi faktörlerden etkilendi. Ancak 2024'e gelindiğinde, ekonomik gelişmeler ve konut talebindeki artış olumlu etmenler sunarken faiz oranlarındaki potansiyel artış ve küresel belirsizlikler riskleri beraberinde getirdi. Bunun sonucunda düşüş yaşandı. İnsanların yatırımları farklı yönlere oldu” dedi.

İpek, alınacak ekonomik önlemler ile birlikte piyasanın hareketlenmesi halinde 2024 yılının ikinci yarısından itibaren daha iyimser bir tablo ile karşılaşmanın mümkün olduğunu da belirtti.

'VADELİ BANKA FAİZLERİ VE DÖVİZ ARTIŞI İNŞAAT SEKTÖRÜNÜ VURDU'

Bodrum için de benzer bir sürecin devam etiğine işaret eden İpek, “Ülke genelinde sektörde bir gerileme var. Enflasyon kaynaklı bir talep azlığı var. Bir de maliyetler yükseklince bu ister istemez fiyatlara yansıyor. Bunlar sektörü olumsuz etkileyen faktörler. Bodrum’da da düşüş yaşanıyor, özellikle yerli yatırımcı konut almıyor. Özellikle ekonomide yaşanan gelişmeler nedeniyle insanlar döviz veya vadeli yatırımları tercih ediyorlar. Özellikle orta ve dar kesimliler açısından Bodrum’da ev almak hayal oldu. Doktor, polis, öğretmen gibi kamu çalışanları bu açıdan ciddi sorunlar yaşıyor. Kredilere erişim zorlaştı ve faizler de büyük oranda artış gösterdi. Bu bağlamda Bodrum’da işler iyi gitmiyor. Bizler de orta gelirli kesime ev satmaktan zorlanıyoruz. Bu durumdan dışardan gelen firmalar etkileniyor. Satışlar yok denecek kadar azaldı” diye konuştu. 

Döviz artışını değerlendirmek isteyen yatırımcının ise Bodrum’a ilgi gösterdiğini belirten İpek, “Tabii bu olumsuz durumun yanında Bodrum’a yurt dışından ciddi talepler var. Döviz kurunun artışı Avrupalı turistler için bir fırsat. Dövizin yükselişini değerlendiren gurbetçilerin talepleri var. Rusya’dan ciddi talep alıyoruz. Üst segment konutlara ilgi var. Dövizde yaşanan hareketlilik bazı kesimler için fırsata dönüşmüş durumda“ ifadelerini kullandı. 

'SON SEKİZ YILIN EN KÖTÜ DÖNEMİ'

BODEV İnşaat Yönetim Kurulu üyesi ve Mimar Mustafa Tuğrul Tarık, Bodrum’da 2023'te kısa bir süre olumlu artışın olduğunu ancak bu durumu çok kısa sürdüğünü aktarıyor. Tarık, Bodrum’da konut piyasasının şu anda durma noktasına geldiğini belirtiyor.

Mimar Mustafa Tuğrul Tarık

Aralık ayındaki yukarı yönlü gelen verilerin ocak ayında yine tersine döndüğünü belirten Tarık, “Hem beklenti hem de güven endeksleri ocak ayında konut piyasasında sınırlı bir yükseliş göstermiş olmakla birlikte düşüş süreci devam etmişti. Bu kapsamda 2024 yılının ilk çeyreğinde sektördeki verilere göre ciddi bir yükseliş olmadı. Sektörel gelişmelere bakıldığına Türkiye 2023 yılını, 8 yıl öncekine yakın satış rakamları ile kapatmış görünmektedir. Yani sektör olarak hem Bodrum’da hem de ülke ölçeğine kayıp yaşanıyor. Rakamlar bize sekiz yılın en kötü dönemini yaşadığımızı gösteriyor” diye konuştu.

Piyasadaki sıkışmadan Bodrum’da faaliyet gösteren şirketlerin etkilendiğini de sözlerine ekleyen Tarık, “Yapı sektörünün finansmanında ciddi sorunlar var. Konut satışları olumsuz bir seyir izliyor. Bu durum yatırımcıyı finans açısından zorluyor. Bundan kaynaklı birçok konut projesi durmuş durumda veya sözleşmede belirtilen tarihlerde bitirilemiyor. Kredilere erişim yok. Orta gelirli ev alamıyor. Diğer yatırımcı farklı alanlara yöneliyor. 2024 yılının ikinci yarısından itibaren beklenen faiz indirimlerine paralel olarak bankacılık kesiminin konut kredilerine erişimi rahatlatması sonrasında sektörde canlılık meydana geleceğini öngörmekteyiz. Aksi bir durum var olan pazarı daha da daraltacaktır” ifadelerini kullandı.